Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Soorten vochtproblemen: Overzicht

Vochtproblemen succesvol bestrijden vergt eerst de nodige kennis over de oorzaak van het probleem. De oorzaak van vocht is echter niet altijd eenvoudig te herkennen. Om het probleem op te lossen, moet je in eerste instantie wel op zoek gaan naar de oorzaak: Elk probleem heeft immers een aangepaste oplossing.

Elk soort vochtprobleem heeft wel zijn kenmerken, bijvoorbeeld schimmel op de muren, of de muren kunnen vochtig aanvoelen of er manifesteren zich problemen met luchtvochtigheid in de woning. Maar wat betekent dat nu concreet voor u? Aan de hand van ons overzicht van soorten vochtproblemen zal je hoogst waarschijnlijk de oorzaak kunnen nagaan.

Inhoudstafel soorten vochtproblemen:
Opstijgend vochtDoorslaand vochtCondensatieBouwvochtVochtige kelderLekkenKoudebruggenVocht via dakSchoorsteenvochtVochtproblemen professioneel oplossen

 

Opstijgend vocht

Heel veel vochtproblemen zijn te wijten aan opstijgend vocht. Optrekkend vocht kan het gevolg zijn van een constructiefout, maar ook omwille van ouderdom van de woning.

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door grondwater dat in contact komt met de (verouderde) fundering en op die manier in de muren kan trekken. Het probleem bevindt zich dus ter hoogte van het grondniveau en kan je herkennen door verkleuringen in de muur of afbrokkelingen van het pleisterwerk.

Opstijgend vocht behandelen is mogelijk op twee verschillende manieren:

  • Door het injecteren van de muren. Deze methode is de meest gebruikte methode waarbij een chemische vloeistof of geld wordt ingespoten in de muur om alle poriën te vullen en het vocht tegen te houden. Lees hier meer over muren injecteren.
  • Door het plaatsen van een nieuwe waterkerende laag. Dit is echter een drastische methode omdat de muren moeten uitgekapt (horizontaal onderaan de gevel) om een nieuwe vochtkering laag te plaatsen.

Klik hier om meer te lezen over opstijgend vocht en de behandeling ervan.

 

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is samen met condensatie en optrekkend vocht een van de meest voorkomende vochtproblemen die in onze woningen terug te vinden zijn. Het komt het meest voor bij oudere woningen en manifesteert dan ook veelal aan de zijde van de woning die het meeste in contact komt met water. Dit is de zijde waarop het regenwater meestal botst.

Doorslaand vocht kan zowel aan de buitenmuren als de binnenmuren hinder opleveren. Kleine algen, schimmels op de muren, … we hoeven u dan ook niet uit te leggen dat dit ongezond is. Doorslaand vocht kan je oplossen door de gevel te impregneren, wat concreet betekend dat je gevel voorzien wordt van een waterdichte beschermingslaag. Klik hier om meer te lezen over het impregneren van de gevel.

Meer lezen over doorslaand vocht? Lees dan hier verder.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte oplossing van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

 

Condensatie

Condensatie behoort tot de top drie bij vochtproblemen. Het ontstaat wanneer warme lucht en koude lucht met elkaar botsen. Het vocht in de warme lucht zal neerslaan op oppervlakten die koud zijn zoals ramen en deuren. Het is vergelijkbaar met condens op een badkamerspiegel na het nemen van een douche.

Condens kan niet alleen op ramen en deuren neerslaan maar ook door de muren opgenomen worden. Een vochtprobleem is dan het gevolg, en deze kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Condensatie kan voorkomen in zowel oude als nieuwe woningen. Je kan deze het best herkennen door naar je ruiten te kijken om te zien of er damp of waterdruppels aanwezig zijn. Condensatie vermijden kan door te zorgen voor een goede ventilatie binnen de woning.

Klik hier om meer te lezen over condensatie en hoe het kan opgelost worden.

 

Bouwvocht (constructiefouten)

Het is ongelofelijk hoeveel water er gebruikt wordt bij het bouwen van een woning. Bouwmaterialen worden vaak gemengd met water tijdens de bouw. Ook de blootstelling aan regen tijdens het bouwen zorgt voor veel vocht tijdens het bouwen.

Het overtollig vocht dat in deze bouwmaterialen achterblijft, noemt men bouwvocht. Het kan zich bevinden in beton, cement, hout, stenen, enz …. Ook bij verbouwingen kan bouwvocht voorkomen.

Bouwvocht moet dus de nodige tijd krijgen om uit te drogen, anders kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het natuurlijk uitdrogen is de goedkoopste optie, maar duurt lang en is niet altijd mogelijk omdat je bijvoorbeeld in de woning moet wonen.

Klik hier om meer te lezen over bouwvocht en mogelijke oplossingen.

 

Vochtproblemen in de kelder

Last van vocht in de kelder? De kelder is vaak een ideale bergruimte en kan plaats winnen door er niet-courante zaken in op te bergen, of voedingswaren te bewaren die koel bewaard moeten worden. Vochtproblemen in de kelder laat het vaak niet toe om deze ruimte optimaal te benutten, het oplossen van vocht in de kelder kan daarom wel nuttig zijn.

Water in uw kelder is niet fijn, de gevolgen zijn dan ook niet min: vochtplekken en schimmels op de muren en plafond, natte vloeren en opstijgend vocht. Een kelderdichting specialist zal je hier zeker kunnen in bijstaan.

Vochtproblemen in de kelder oplossen begint bij het stellen van een correcte diagnose. Daarbij is ook van belang om na te gaan welke functie je wilt dat de kelder zal vervullen. Afhankelijk van de oorzaak van het vocht in de kelder, kunnen er drie manieren zijn om het probleem op te lossen.

Klik hier om meer te lezen over vocht in de kelder en de mogelijke oplossingen.

 

Vochtproblemen door een lek

De gevolgen van een lek zullen niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn, maar vochtproblemen door een lek valt spijtig genoeg wel eens voor. Een waterlek kan niet altijd onmiddellijk worden geconstateerd waardoor men soms met de gevolgen te maken heeft.

Vochtproblemen door een waterlek zal vaak heel lokaal zijn. Verder kan het moeilijk zijn om een waterlek te onderscheiden van andere oorzaken van vochtproblemen zoals opstijgend vocht.

Het lek moet in eerste instantie worden gedetecteerd en daar start het probleem vaak. Leidingen zitten steeds goed weggestopt en zijn niet altijd makkelijk te bereiken. Toch kan de schade aanzienlijk oplopen als er niet snel gereageerd wordt.

[cta sign=raquo]Klik hier om verder te lezen over vochtproblemen door lekkages.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte oplossing van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 
 

Koudebruggen

Een koudebrug zorgt er voor dat er energie verloren gaat en ontstaat door een zwakke schakel bij het isoleren, bijvoorbeeld wanneer muurisolatie en vloerisolatie niet met elkaar aansluiten. In de winter zorgen ze voor koudeverliezen en in de zomer voor warmtebruggen.

Er bestaan verschillende soorten koudebruggen, veelal gaat het om onderbrekingen van de isolatie en plekken waar de isolatiemantel is onderbroken. Koudebruggen kunnen dus voorkomen op elke locatie in de woning, ook op het dak.

Vochtplekken of de vorming van condensatie kan ook wijzen op de aanwezigheid van koudebruggen. Naast het verlies van warmte, wat je merk op de energiefactuur, zijn er dus tal van redenen om koudebruggen zo snel als mogelijk op de lossen.

[cta sign=raquo]Klik hier om verder te lezen over koudebruggen en mogelijke oplossingen.

 

Vochtproblemen via het dak

Ook via het dak kan water insijpelen en vochtproblemen veroorzaken. We dienen een onderscheid te maken tussen hellende daken en platte daken. Dit zijn de meest voorkomende dakconstructies in België.

Problemen zijn met het dak worden niet altijd snel opgemerkt, de kans is echter groot dat de problemen steeds groter worden zolang er geen oplossing wordt voorzien. Je kan starten met jaarlijks de dakgoten uit te kuisen om zeker te zijn dat er geen verstopping kan plaatsvinden. Zo vermijd je dat het water via het dak een uitweg zoekt.

[cta sign=raquo]Lees hier meer over vochtproblemen via daken.

 

Vochtige schoorstenen

Schoorstenen kunnen heel gevoelig zijn aan vochtproblemen. Ze worden constant blootgesteld aan opwarming en afkoeling door verwarming van je woning. Daarbij komt ook nog eens de blootstelling aan alle weersomstandigheden.

Heel vaak condenseren rookgassen wanneer een oude verwarmingsinstallatie wordt vervangen door een nieuwer, efficiënter model. De nieuwere ketels stoten rookgassen uit van lagere temperaturen, waardoor deze in het rookkanaal sneller afkoelen tot het punt waarop condensatie optreedt.

Je kan dit herkennen door vochtplekken op de wanden van de schoorsteen en een oplossing is dan ook de plaatsing van een nieuwe schoorsteenvoering in roestvrij staal (inox).

Schoorsteenvocht is dus zeker geen uitzondering wanneer hoogrendementsketels geplaatst worden ter vervanging van een oudere verwarmingsketel. Door de plaatsing van een inox rookkanaal wordt er voor gezorgd dat de rookgassen niet zo snel afkoelen en dus niet vroegtijdig condenseren.

Een alternatieve optie die kan gebruikt worden is de plaatsing van een rookgasextractor. Dit is een ventilatiesysteem dat de rookgassen wegzuigt.

 

Vochtproblemen professioneel laten oplossen

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
vochtbestrijden
Bouwvocht: herkennen en oplossingen
waterdichting
Waterdichting
vochtproblemen
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
muur injecteren
Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken
lektips
Vochtbestrijding: Lekdetectie Tips
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis
vochtige muur
Vochtige muren
vocht komt door
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
vochtprobleem
Opstijgend vocht herkennen en behandelen