Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Opstijgend vocht herkennen en behandelen

Optrekkend vocht of opstijgend vocht is probleem dat vrij veel voorkomt. Het kan voorkomen bij oudere woningen, maar ook het gevolg zijn van een constructiefout tijdens de bouw. Opstijgend vocht is eenvoudig gezegd vocht dat in de muur opstijgt.

 

vochtprobleem

 

Oorzaken van opstijgend vocht

Optrekkend vocht kan het gevolg zijn van een constructiefout tijdens de bouw van de woning, waarbij de waterkerende laag slecht of niet geplaatst werd. Hierdoor kan het grondwater in de muur trekken.

Bij oudere woningen kan een verouderde fundering het probleem zijn. Woningen van een zekere leeftijd werden in het verleden niet altijd voorzien van een waterkeringslaag, waardoor het grondwater niet wordt tegengehouden en in de muur trekt.

We spreken meer bepaald over capillair vocht dat in de muur trekt. Het grondwater wordt als het ware in de muren gezogen, door de zuigende werking van de stenen.
Een waterkering laag wordt gebruikt om te verhinderen dat dit mogelijk is. Wanneer deze laag ontbreekt, of gescheurd is, dan kan het vocht tot zeker een meter boven het grondniveau (de onderkant van de muren) uitstijgen.

 

Opstijgend vocht herkennen

Optrekkend vocht zal zich vooral onderaan de muur manifesteren, op het grondniveau. Pleisterwerk en verf bladeren af, behang komt los, er treden verkleuringen op in de muur, plinten komen los van de muur, de woning is vochtig, beschadigingen van de voegen en onfrisse geurtjes zijn allemaal elementen die wijzen op optrekkend vocht.

Bij optrekkend vocht zal de muur grondwater opzuigen. Deze bevatten ook zouten. Zoutranden die achterblijven op de muur zijn dan ook een logisch gevolg bij optrekkend vocht. Dit noemt met ook salpetervorming.

Het is echter niet altijd eenvoudig om optrekkend vocht te herkennen, een vochtdiagnose is dan ook meestal nodig om zeker te zijn van het probleem, zodat de precieze oorzaak en de best passende behandeling kan worden toegepast.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

 

Opstijgend vocht behandelen

De muur opnieuw behangen of verven, of een aluminium folie voorzien is geen echte oplossing. Het zal niet lang duren alvorens ook deze materialen zullen aangetast worden want de echte oorzaak wordt niet aangepakt.

Opstijgend vocht behandelen kan door het afdichten van de kelder, het uitkappen van de muren onderaan en een nieuwe waterkeringslaag plaatsen of door het injecteren van de muren. Deze laatste optie is de meest gebruikte methode omdat de andere methodes veel ingrijpender zijn.

 

Muren injecteren om optrekkend vocht te bestrijden

De methode die het meest wordt gebruikt om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van de muren met een chemische gel of vloeistof. Het proces is eenvoudig uit te leggen, maar vergis je niet: dit is een heus werkje.

Er worden gaten geboord onderaan de muur, ongeveer met een afstand van 10 centimeter van elkaar. Deze gaten zullen dan vervolgens worden gevuld met een vochtwerende vloeistof of gel. Er zijn verschillende producten op de markt, maar een vochtspecialist zal je hier zeker kunnen in adviseren.

Het is de bedoeling dat de vloeistof wordt opgenomen door de muur, en vervolgens een vaste vorm aanneemt zodat de muren geen grondwater meer kunnen ‘opzuigen’.

 

Wat na het injecteren van de muren?

Uitdrogen van injectiemiddel
Nadat de injectievloeistof in de muur werd gespoten, mogen de gaten opnieuw opgevuld worden met mortel. Het injectiemiddel zelf zal wel nog enige tijd nodig hebben om op te drogen en de muren te beschermen tegen vocht.

De totale duurtijd hangt af van de dikte van de muur. Je mag rekenen aan 1 maand per halve centimeter dat de muur dik is wanneer de injectievloeistof volledig is uitgedroogd.

Zolang het injectiemiddel niet volledig is opgedroogd mag je de muur niet opnieuw afwerken (dus niet schilderen of behangen).

 

Hygroscopische zoutbelasting
Na het injecteren is het ook slim om de muur te behandelen tegen de gevormde zouten. Deze zouten, afkomstig uit de grond, zijn vaak aanwezig wanneer opstijgend vocht werd vastgesteld.

De zouten zijn vaak uitgedroogd en dien je zo goed als mogelijk te verwijderen. De muur dien je vervolgens ook te behandelen met een speciaal product zodat deze zouten geen uitweg meer hebben en geen vocht meer kunnen opzuigen.

Zodoende wordt ook je afwerkingsmateriaal (bijvoorbeeld de pleisterlaag) beschermd en kan de duurzaamheid van de afwerkingsmaterialen gegarandeerd worden.

 

Impregneren van de gevel
Impregneren en injecteren van de muren zijn twee verschillende zaken. Injecteren werd hierboven reeds uitgelegd: het injecteren van een vloeistof in de muur.

Het impregneren van de gevel houdt in dat er bovenop de muur een beschermingslaag wordt gespoten. De buitengevel wordt als het ware ‘waterdicht’ gemaakt.

De buitenmuur wordt op die manier beschermd tegen alle mogelijke vochtproblemen die van buitenaf kunnen komen, bijvoorbeeld regen. Klik hier om meer te lezen over impregneren.

 

Optrekkend vocht bestrijden: prijzen vergelijken

Last van opstijgend vocht? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
lektips
Vochtbestrijding: Lekdetectie Tips
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
schimmel
Schimmels in badkamer verwijderen en voorkomen
muur impregneren
Muren injecteren of gevel impregneren?
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
koudebruggen
Koudebruggen herkennen en oplossen
vochtige muur
Vochtige muren
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
lekdetectie
Vochtproblemen door een waterlek oplossen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden