Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Luchtbevochtigers: Luchtvochtigheid in huis verhogen

Een lage luchtvochtigheid komt het vaakst voor tijdens de wintermaanden. Vaak wordt dan ook een luchtbevochtiger ingeschakeld om de relatieve luchtvochtigheid op peil te houden.
Een te lage luchtvochtigheid houdt risico’s in voor onze gezondheid: droge huid, last van slijmvliezen, droge neus, droge ogen, problemen met de luchtwegen, enz …

Ook onze woning kan lijden onder een lage luchtvochtigheid: scheurtjes kunnen zich manifesteren in houten vloeren, meubels kunnen ook krimpscheuren vertonen en muziekinstrumenten kunnen ontstemd raken.

 

meter vochtigheid

 

Luchtbevochtigers

Hoe droger de lucht, hoe meer vocht we zullen afstaan. Daarom is het belangrijk om in huis steeds een ideale luchtvochtigheid te behouden. Dat kan door het plaatsen van verdampingsbakjes aan radiatoren of door een waterkoker te gebruiken.
Louter verwarmen volstaat niet omdat er verdampingswarmte moet worden geleverd. Onze verwarming of kachel zal immers onvoldoende vocht afgeven waardoor de luchtvochtigheid niet voldoende zal stijgen.

Tegenwoordig maakt men gebruik van luchtbevochtigers om de relatieve luchtvochtigheid in huis te verhogen. Zeker in ruimtes zoals de slaapkamer of kinderkamer wordt er voor gekozen om een luchtbevochtiger te plaatsen omdat we lang in deze kamers verblijven. Hier worden vaak ultrasone luchtbevochtigers ingezet omdat deze heel stil zijn.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Soorten luchtbevochtigers

Er bestaan meerdere soorten luchtbevochtigingssystemen die in een woning kunnen geplaatst worden. We haalden reeds de ultrasone luchtbevochtiger aan omdat deze een heel stille werking heeft. Dit type wordt ook vaak aangeduid als Cool Mist of Ultrasonic.
Ultrasoon bevochtiging werkt met hoge frequentie trillingen onder water, waardoor het vocht wordt verspreid als een fijne waternevel. Een lage aankoopprijs in combinatie met een stille werking en snelle manier van bevochtigen zijn dan ook de grootste voordelen van deze luchtbevochtiger.

Bevochtiging via stoom is ook mogelijk. Het werkt door water in een waterreservoir te koken en als waterdamp de ruimte in te blazen. Dit resulteert niet alleen in een hogere luchtvochtigheid, maar ook in een stijging van een temperatuur in de ruimte.
Omdat de stoom heet is, wordt het ook vaak afgeraden in kinderkamers of babykamers. Het verbruik zal ook hoger liggen omdat het water eerst moet opgewarmd worden. Voordelig is wel dat de kostprijs relatief laag ligt.

Bevochtiging via verdamping (of bevochtiging met koud water) is een manier om de lucht te bevochtigen door eerst de droge lucht op te zuigen. De opgezogen lucht wordt door een vochtige verdampingsfilter gezogen en aldus opnieuw in de ruimte geblazen. Hierdoor worden ook geurtjes en stof gefilterd. Deze manier van bevochtigen vergt minder energie dan een luchtbevochtiger via stoom.

Tot slot kan men ook een luchtwasser bevochtiger inschakelen. Dit toestel zuigt de lucht op en leid de lucht door verdampingsschijven die roteren door een reservoir met water. Stof zal achterblijven in het water waardoor ook de lucht gezuiverd wordt. De aankoopprijs van deze soort luchtbevochtiger zal echter duurder zijn in aanschaf.

 

Kostprijs luchtbevochtiger

De kostprijs van een luchtbevochtiger zal afhankelijk zijn van het type dat je voorkeur geniet. Vergeet ook niet om rekening te houden met het verbruik van het toestel. Een luchtbevochtiger in stoom zal relatief goedkoop zijn in aanschaf, maar wel meer elektriciteit verbruiken.

Een goedkope luchtbevochtiger kan je al aankopen voor een prijs rond 50 euro. Hiervoor heb je een compacte ultrasoon luchtbevochtiger die geschikt is voor ruimtes van ongeveer 16 vierkante meter.

Duurdere modellen zullen een hogere capaciteit hebben. Voor een richtprijs van ongeveer 350 euro kan je zelfs al een model aanschaffen die een ruimte van 50 vierkante meter kan bevochtigen. Hierbij wordt dan eveneens de lucht gezuiverd van onder meer stofdeeltjes.

Een degelijke luchtbevochtiger in huis zal zeker niet heel erg duur zijn, maar het helpt je wel om een aangenaam binnenklimaat te behouden en je gezondheid gaat er ook op vooruit.

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
vocht komt door
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht
condensatie
Condensatie herkennen en behandelen
vochtproblemen
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
vochtdiagnose
Huiszwam
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
water binnen
Waterlek
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
muur injecteren
Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken