Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid staat voor de hoeveelheid vocht (waterdam) dat in de lucht aanwezig is. Binnenshuis bedraagt de relatieve vochtigheid meestal tussen 40% en 60%.
Het percentage komt tot stand omdat de relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt volgens de hoeveel waterdamp ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp.

 

hygrometer

 

Ideale luchtvochtigheid?

Idealiter bedraagt de luchtvochtigheid in huis 50% a 60%. Indien de luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag is kan dit nefast zijn voor de gezondheid. Vooral in de winter kan de luchtvochtigheid wel eens problemen opleveren. De hoeveel vocht in de lucht is afhankelijk van de temperatuur. Hoe kouder de lucht, hoe minder vocht in de lucht aanwezig is.

Wanneer de luchtvochtigheid 100% bereikt, dan is de hoeveelheid waterdamp zodanig groot dat je niets meer kan zien (= mist). In de winter is de lucht dan ook een stuk droger in de zomer, wat op lange termijn ongezond is: slijmvliezen drogen uit en de longen nemen minder zuurstof op.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Luchtvochtigheid meten

Om de luchtvochtigheid te meten kan je gebruik maken van een hygrometer. Dit toestel is specifiek ontworpen om de luchtvochtigheid te meten. Over vochtmeters hebben we reeds een artikel geschreven die je kan raadplegen voor meer informatie: Vochtmeters? Dit moet je weten.

Met een vochtmeter kan je de relatieve vochtigheid meten van een materiaal, een hygrometer wordt specifiek gebruikt om de vochtigheid in de lucht te meten. Zowel vochtmeters als hygrometers kunnen gekocht worden bij Conrad. Er zijn ook goedkope vochtmeters voor kleinschalig gebruikt die ongeveer 20€ kosten.

Een grove indeling voor de relatieve luchtvochtigheid in huis is:

  • Onder 50%: laag
  • 50 a 60%: matig
  • Boven 60%: hoog

 

Te hoge luchtvochtigheid in huis

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan wijzen op een vochtprobleem. Het gevolg hiervan zijn schimmels die zich manifesteren wat niet alleen nadelig is voor de gezondheid, maar ook voor uw meubelen of de binnenmuren van uw woning.

Alvorens een vochtbestrijding specialist aan te stellen, kan je proberen om een luchtontvochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid in huis onder controle te krijgen. Dit kan naast het regelmatig ventileren van de woning, reeds een goede oplossing zijn zolang de vochtproblemen zich beperken tot één ruimte. » Klik hier voor meer informatie over luchtontvochtigers.

 

Te lage luchtvochtigheid in huis

Tijdens de winter zal er meer risico zijn dat de relatieve luchtvochtigheid te laag wordt. Vaak zet men ramen of deuren op een kiertje en wordt er vergeten dat de temperatuur ook daalt waardoor de lucht minder vocht kan bevatten. Het gevolg? De lucht wordt dan ook droger.

Om de luchtvochtigheid te verhogen kunnen verschillende systemen van luchtbevochtigers gebruikt worden. Door tijdig de lucht te bevochtigen, ben je in staat om een comfortabel en gezond leefklimaat te creëren binnenshuis.

De luchtvochtigheid verhogen wordt ook vaak gedaan door een waterkoker te gebruiken, of door klassieke verdampingsbakjes te plaatsen aan radiatoren. Als dat niet voldoende is, dan kan je nog steeds overwegen om een luchtbevochtiger te gebruiken. » Klik hier om meer te lezen over luchtbevochtigers.

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
waterdichting
Waterdichting
vochtproblemen-overzicht
Soorten vochtproblemen: Overzicht
water binnen
Waterlek
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
vochtige muur
Vochtige muren
lektips
Vochtbestrijding: Lekdetectie Tips
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
vochtbestrijden
Bouwvocht: herkennen en oplossingen
meter vochtigheid
Luchtbevochtigers: Luchtvochtigheid in huis verhogen