Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Doorslaand vocht herkennen en behandelen

Doorslaand vocht is een probleem waar relatief veel woningen mee te kampen hebben. Naast condensatie en optrekkend vocht is ook doorslaand vocht één van de grootste vochtproblemen waarmee we regelmatig te maken hebben.

 

Oorzaken van doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vaak voor bij oude woningen met muren die poreus zijn of poreus geworden zijn in de tijd. Traditionele muren zitten immers vol met kleine gaatjes en hebben van nature een poreus karakter. Het komt ook vaak voor in ruimtes zoals kelders die onder het grondoppervlak liggen.

Dit vochtprobleem is vaak te wijten aan een poreuze muur, die wordt blootgesteld aan regen en wind waardoor vocht kan doordringen tot de binnenkant van de woning. Vooral bij woningen met een slechte spouwmuur of pover geplaatste isolatie of een gevel die reeds beschadigd is, kan dit problemen opleveren.

Doorslaand vocht noemt men ook verticale vochtdoorslag omdat een combinatie van slagregen, zon, wind, sneeuw en hagel aan de oorzaak ligt. Bij optrekkend vocht is het probleem vaak te wijten aan grondwater dat door de fundering in contact met de muren komt.

 

Doorslaand vocht herkennen

Wanneer je merkt op de binnenmuur dat er op onregelmatige plaatsen vochtvlekken tevoorschijn komen, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid te maken met doorslaand vocht.
De gevolgen van doorslaand vocht zijn dan ook niet min: last van algen omdat ze zich graag in de vochtige omgeving nestelen, schimmels die zichtbaar worden in de binnenmuur, metselwerk of voegwerk dat afbrokkelt, scheuren in de bakstenen, muffe geuren binnenshuis, …

Ook witte aanslag kan je veelal terugvinden op de buitenmuren. Dit zijn hygroscopische zouten.

Hoe meer de regen tegen de muur aanslaat, hoe meer het vocht door de muur zal worden opgezogen. Hierdoor kunnen ook vochtplekken aan de binnenmuur ontstaan. Pleisterwerk kan hierdoor beschadigd worden, behang kan loskomen, de ruimtes hebben een hoge luchtvochtigheid kunnen muf gaan ruiken. Dit zijn ook kenmerken die terugkomen bij opstijgend vocht.

Wanneer de woning zowel problemen heeft van optrekkend vocht én van doorslaand vocht, dan wordt het moeilijk om dit zelf te constateren. Een vochtdiagnose laten uitvoeren is nooit een slecht idee.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Doorslaand vocht behandelen

Oude woningen van een nieuw metselwerk voorzien lijkt in eerste instantie een goed idee, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing tegen doorslaand vocht omdat het effect zienderogen daalt naarmate de woning ouder wordt. Een oplossing tegen doorslaand vocht is het impregneren van de gevel.

Sowieso is het belangrijk om eerst alle muurschade te herstellen, want doorslaand vocht zal zich sneller manifesteren indien een muur reeds barstjes of scheurtjes bevat. Ook kapotte goten of lekkages die zorgen voor constante wateroverlast dienen opgelost te worden.
Indien de gevel nog in goede staat is dan kan je deze uiteraard nog direct impregneren. Laat het vochtprobleem dus niet te lang aanslepen!

Door de gevel dan te impregneren, zorg je er in feite voor dat de buitenmuur voorzien wordt van een beschermingslaag die waterdicht is. Vocht zal dus niet meer in de muur kunnen trekken. Tegelijkertijd biedt het impregneren ook bescherming tegen algengroei en vermijd het schimmels.

Om een buitenmuur te impregneren, moet je er dus eerst voor zorgen dat alle metselwerk hersteld wordt, dat deze droog is en proper is. Over het uiterlijk hoef je je geen zorgen te maken: een impregneermiddel is immers kleurloos en dus doorzichtig. Meer lezen over muren impregneren? Lees dan hier verder.

Een gevel impregneren is een klus dat je eventueel zelf kan doen, maar indien je niet zeker bent van je stuk, schrik hebt om op ladders te staan of simpelweg de tijd er niet voor hebt kan je je steeds beroepen op specialisten met kennis in vochtbestrijding.

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
waterdichting
Waterdichting
lekdetectie
Vochtproblemen door een waterlek oplossen
meter vochtigheid
Luchtbevochtigers: Luchtvochtigheid in huis verhogen
kelder vocht
Kelder dichting
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
schimmel
Schimmels in badkamer verwijderen en voorkomen
schimmelbestrijding
Vochtbestrijding: algemene tips
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
muur injecteren
Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken