Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Bouwvocht: herkennen en oplossingen

Tijdens het bouwen of verbouwen wordt een grote hoeveelheid water gebruikt. Bouwmaterialen worden gemengd met water, of komen in contact met water tijdens de werkzaamheden. Bij nieuwbouw woningen wordt al snel 15.000 liter vocht gebruikt.

 

vochtbestrijden

 

Bouwvocht oorzaken en herkennen

Overtollig vocht dat achterblijft na het bouwen, noemt men bouwvocht. Het is logisch dat dit vocht moet uitdrogen. Zoniet dan kunnen er vochtproblemen optreden: er kunnen zich schimmels vormen, naden en kieren kunnen ontstaan tijdens verdere uitdroging, ook komt het voor dat verf zich niet goed kan hechten of de algemene luchtvochtigheid blijft te hoog in de woning.

Bouwvocht dat achterblijft in hout kan er ook voor zorgen dat het hout sneller begint te rotten, een oplossing moet dus zeker gevonden worden wanneer er overtollig bouwvocht werd vastgesteld.

Bouwvocht kan je herkennen als je merkt dat er vochtige constructiedelen zijn, natte plekken worden opgemerkt of wanneer schimmels zich vormen of pleisterwerk begint los te komen. Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Bouwvocht probleem oplossen

Bouwvocht moet kunnen uitdrogen. Dit kan op natuurlijke wijze gebeuren maar dat is een proces dat tot 18 maanden kan aanslepen. Tijdens verbouwingen is dat natuurlijk geen echte optie, er moet immers in de ruimte geleefd worden en de lucht moet goed kunnen circuleren.

Tip: wees ook niet te snel met het aanbrengen van vloerbedekking of wandbekleding, deze zullen anders het vocht te lang vasthouden.

 

Bouwdroger inschakelen tegen bouwvocht

Naast het natuurlijk uitdrogen, kan ook een bouwdroger worden ingeschakeld. Dit is de mechanische behandeling van bouwvocht waarmee je heel veel tijd kan uitsparen.

Bouwdrogers vangen het vocht op en slaan deze op in opvangbakken. Afhankelijk van uw project kan de droogtijd verminderd worden tot enkele weken of een tweetal maanden. Een fikse tijdsbesparing dus.

Traditionele bouwdrogers werken echter minder goed als de omgevingstemperatuur zakt onder 12 graden Celsius. Bij het huren van een bouwdroger dien je zeker na te vragen of deze speciaal is ontwikkeld voor lagere temperaturen, of een tweede bouwdroger huren ter compensatie.

Wanneer slechts 1 centimeter water wordt opgevangen in 24 uur, dan weet je dat de ruimte voldoende droog is. Bouwvocht kan je ook meten met een speciale vochtmeter om dit te verifiëren.

Bouwdrogers inschakelen is een goed idee. Als je weet dat vochtschade snel kan ontstaan, is het belangrijk dat de ruimte zo snel mogelijk gedroogd moet worden zodat een ideale relatieve luchtvochtigheid wordt bekomen.

Om bouwvocht te laten uitdrogen is ventileren en een goede verwarming noodzakelijk. Door sneller te drogen met bouwdrogers, spaar je in tussentijd zeker verwarmingskosten uit. Je kan ook sneller starten met de afwerkingen zoals de plaatsing van vloeren en wandbekleding.

 

Vochtbestrijders inschakelen

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis
kelder vocht
Kelder dichting
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
lekdetectie
Vochtproblemen door een waterlek oplossen
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
vochtprobleem
Opstijgend vocht herkennen en behandelen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
condensatie
Condensatie herkennen en behandelen
koudebruggen
Koudebruggen herkennen en oplossen
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan