Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vochtproblemen door een waterlek oplossen

Een waterlek is niet altijd eenvoudig om op te sporen. Lekkages kunnen ontstaan door veroudering of stormschade aan daken of goten, maar ook leidingen kunnen na verloop van tijd beginnen lekken. Het spreekt voor zich dat het opsporen van deze lekken dan ook de eerste noodzakelijke stap is om dit vochtprobleem op te lossen.

 

lekdetectie

Lekdetectie

Een waterlek wordt doorgaans niet altijd snel opgemerkt. Er kunnen soms dagen of maanden voorbijgaan alvorens een lek zichtbaar problemen geeft. In die tijd heeft het vocht zich kunnen verspreiden over de structuur van de woning. Vloeren, muren, daken, plafonds, … kunnen allemaal beschadigd raken omwille van de wateroverlast.

Problemen die het gevolg zijn van lekken bevinden zich meestal wel lokaal en nabij de plaats waar het lek zich bevindt. Veel afvoerbuizen of leidingen zitten echter goed verstopt en zijn niet eenvoudig te bereiken waardoor de exacte locatie van het lek wel moet opgespoord worden.

Het opsporen van een waterlek kan gebeuren met speciale apparatuur zoals een infraroodcamera in combinatie met andere meetapparatuur. Het is ook mogelijk dat andere technieken worden ingezet om een lek op te sporen, bijvoorbeeld: correlatiemethode, kleurstoftesten, ultrasoon lekdetectie, inwendig camera onderzoek, enz …

 

Lekken door slechte afwerking

Een lek kan het gevolg zijn van een slechte afwerking. Dit kan een slecht afgewerkte dakrand zijn, ramen die slecht sluiten maar ook slecht afgewerkte leidingen kunnen schade veroorzaken. Waterleidingen op zich zijn voorzien van vele koppelingen die door slijtage van de rubbers ook kunnen lekken.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

 

Lekken in de leidingen van de centrale verwarming

Lekken bij verwarmingssystemen komen wel eens voor en worden meestal niet direct opgemerkt. Vaak zitten de leidingen dan ook in de wand of de vloer. Een lek kan veroorzaakt worden door veroudering van de leidingen, maar ook door het per ongeluk boren van een gaatje in de leiding. Andere oorzaken van lekken kunnen zijn: een versleten expansievat of een scheur in de warmtewisselaar.

Een lek in de radiator behoort ook tot een van de mogelijkheden. Vaak is dat het gevolg wanneer de radiator onvoldoende werd behandeld met radiatorlak (met roest als gevolg) of een beschadiging veroorzaakt door werken in huis.

 

Lekken in de afvoerleidingen

Afvoerbuizen die beschadigt raken kunnen het gevolg zijn van kleine ongelukjes tijdens het klussen. Een klein gaatje boren op de verkeerde plek komt wel eens vaker voor. Afvoerleidingen zijn ook gevoelig aan verstoppingen. Water dat zich ophoopt en een uitweg zoekt kan ook voor lekkages zorgen.

 

Vochtprobleem door waterlekken bestrijden

De oplossing bij lekkage is eenvoudig: Het vochtprobleem kan opgelost worden door het lek te dichten en nadien eventuele schade die door het lek werd aangericht, te herstellen.
Dat kan in realiteit echter wel vaak voor moeilijkheden zorgen: bepaalde plaatsen zijn soms moeilijk toegankelijk, muren of vloeren moeten gedeeltelijk opengebroken worden, enz … Om die reden is het belangrijk om de precieze locatie van het lek onmiddellijk te bepalen. Beroep doen op een ervaren specialist kan u onnodige kosten besparen. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Gevolgen van een waterlek

Net zoals bij andere vochtproblemen, kunnen de gevolgen van een waterlek niet min zijn. Er kunnen vochtplekken optreden en schimmels kunnen zich vormen. Ook de algemene luchtvochtigheid in de ruimte gaat omhoog, condens kan zich vormen en muren kunnen vochtig worden waardoor verf en behang kunnen loskomen of pleisterwerken zelfs onherstelbaar beschadigd kunnen raken.

Een klein lek dat niet snel gedetecteerd wordt, kan dus zeker verregaande gevolgen hebben en dient snel opgespoord te worden. Het is immers pas mogelijk om de schade te herstellen wanneer het lek gedicht is.

 

Kostprijs lekdetectie

Een vochtdiagnose kan je veelal gratis verkrijgen, maar wanneer aan een lek gedacht wordt, zal toch een aparte specialist moeten ingeschakeld worden om de precieze plaats van het lek op te sporen. Een lek opsporen is niet altijd een eenvoudig proces en een grondige controle zal toch enigszins tijd vergen. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 70€ a 80€ per uur zonder BTW. De exacte kostprijs is moeilijk te voorspellen aangezien de ernst van de situatie hier een grote rol in speelt.

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
vochtdiagnose
Huiszwam
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
vochtproblemen
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
kelder vocht
Kelder dichting
meter vochtigheid
Luchtbevochtigers: Luchtvochtigheid in huis verhogen
waterdichting
Waterdichting
koudebruggen
Koudebruggen herkennen en oplossen
muur injecteren
Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken
vocht in huis
Vochtproblemen in huis