Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Waterlekken voorkomen: Tips

Een klein waterlek van enkele millimeters dat niet snel wordt opgemerkt, kan op termijn aanzienlijke schade aanrichten. Wie vochtplekken en schimmels zien verschijnen, maar slechts op een lokaal gebied, heeft mogelijks een lek.

Hier lees je meer over het detecteren van lekken, maar we vroegen ons ook af welke acties ondernomen kunnen worden die lekken kunnen voorkomen. Vandaar alvast enkele tips.

 

waterlek

 

Tips om lekkages te voorkomen

Een lek kan het gevolg zijn van stormschade, bijvoorbeeld als de dakgoot verschoven is na enkele dagen hevige wind. Wanneer water het huis kan binnendringen spreken we reeds van een waterlek. Controleer daarom periodiek even de woning om te zien of alles op zijn plaats is gebleven na hevige regenval of windvlagen.

Een verstopte dakgoot zorgt er ook voor dat het water via een andere manier moet worden afgevoerd, maar al te vaak dringt veel water het huis in. Onderhoud jaarlijks dakgoten en controleer tegelijkertijd de staat van het dak en de dakranden. Na het vallen van de bladeren durft de dakgoot wel eens verstopt raken, een ideale periode om dan een check in te plannen.

Maar al te vaak denkt men bij een lek aan een gesprongen leiding. Dat kan een waterleiding zijn, maar ook leidingen van het centrale verwarmingssysteem. Zichtbare leidingen kan je makkelijk controleren, maar veel leidingen bevinden zich in de muur of onder de vloer en zijn moeilijk of niet te bereiken.

Gelukkig bestaan er wel manieren om er tijdig achter te komen of er problemen met de leidingen zijn of niet. Indien er geel- of bruinachtig water uit de kraan komt, dan kan dit betekenen dat er roestvorming is.

Hou ook de meterstand tijdens op een droge nacht. Schakel alles wat water verbruikt uit, en kijk ’s ochtends meteen of de meterstand is gewijzigd. Toch water verbruikt terwijl dat niet zou mogen? Dan kan dit ook wijzen op een waterlek.

Kijk ook regelmatig de filters na van wasmachines, droogmachines en vaatwasmachines. Verstopte filters kunnen ook kleine lekjes veroorzaken met schade als gevolg. Je kan ook een (vaat)wasmachine kopen met anti-overloopsysteem om wateroverlast te vermijden.

Tijdens de wintermaanden doe je er ook steeds goed aan om buitenkranen af te dekken. Als er water in de leidingen zit en het vriest dan verhoogt het risico op barsten in de leidingen, met lekken en vochtproblemen als gevolg.
Beter nog is het isoleren van alle mogelijke leidingen die kunnen bevriezen.

Nieuwbouw woningen worden vaak al eens blootgesteld aan barre weersomstandigheden. We schreven reeds dat er bij een nieuwbouw tot 15.000 liter water kan verwerkt worden, en dat er al gauw 4.000 liter overtollig vocht kan achterblijven. Dit overtollig water noemt men ook bouwvocht.
Schakel daarom steeds een bouwdroger in om de ruimtes van het overtollige water te verlossen, zo is er ook minder risico op schade van de bouwmaterialen in de toekomst.

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
lekdetectie
Vochtproblemen door een waterlek oplossen
kelder vocht
Kelder dichting
muur impregneren
Muren injecteren of gevel impregneren?
vochtbestrijden
Bouwvocht: herkennen en oplossingen
vochtige muur
Vochtige muren
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
meter vochtigheid
Luchtbevochtigers: Luchtvochtigheid in huis verhogen
water binnen
Waterlek
vocht komt door
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
vochtdiagnose
Huiszwam
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis