Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan

Vochtproblemen moeten steeds zo snel als mogelijk aangepakt worden, zover is duidelijk. Maar weet je ook welke nadelige gevolgen een vochtprobleem kan hebben voor je woning en voor je gezondheid? Zowel op lange als op korte termijn kunnen de gevolgen aanzienlijk groot worden, vandaar een klein overzicht.

 

Gevolgen vochtproblemen voor je woning

Eender welk soort vochtprobleem kan op termijn problematisch zijn voor je huis. Vocht in huis kunnen we niet vermijden: lichaamsvocht, vocht door het douchen of koken en zelfs de aanwezigheid van kamerplanten zorgen voor vocht. Dat is op zich niet erg maar de vochtige lucht moet ook kunnen afgevoerd worden. Ventilatie en vochtbestrijding gaan hand in hand samen.

Schimmelvorming is het meest bekende gevolg bij vochtproblemen. Je kan ze steeds terugvinden op warme en vochtige plaatsen. Vochtige binnenmuren die schimmels bevatten zijn dus een grote indicatie dat er een probleem is. Schimmel kan zich zeer snel ontwikkelen en schade veroorzaken.

Zwamvorming kan zich ook voordoen, voornamelijk in vochtige kruipruimtes waar een gebrek aan isolatie of ventilatie aanwezig is. Ze kunnen hele erg groot worden en zodoende ook bouwmaterialen (veelal hout) kapot maken.

De bouwconstructie kan helemaal aangetast worden als een vochtprobleem niet tijdig wordt aangepakt. Metalen kunnen roesten, hout kan rotten, beton kan scheuren of barsten vertonen, enz … Mossen die op de muur groeien kunnen op termijn ook problematisch zijn omdat ze het vocht zullen vasthouden.

Schimmels trekken vaak ook ongedierte aan. Dit kunnen ratten of muizen zijn, maar ook wormen, torren of kakkerlakken. Veel van dit ongedierte brengen dan ook ziektekiemen met zich mee. Zilvervisjes zijn ook een onaangenaam gevolg en ze tasten ook het meubilair en behang aan.

Wie een vochtige woning moet verwarmen, zal dit ook merken aan zijn elektriciteitsfactuur. Je doet er met andere woorden goed aan om vocht te bestrijden alvorens het probleem echt heel groot wordt.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Gevolgen vochtproblemen voor je gezondheid

Niet alleen de constructie van je woning wordt aangetast, vocht in huis kan ook je gezondheid schaden. Wie reeds allergisch is voor bepaalde stoffen kan merken dat de allergieën erger worden. Dit alles heeft te maken met het vocht in huis dat toeneemt. Allergieën kunnen zich uiten op verschillende manieren: bijvoorbeeld een verstopte neus, een hoest of vaak niezen.

Wonen in een huis met vochtproblemen betekend ook dat de luchtwegen hier hinder van ondervinden. Een piepende ademhaling, veel hoesten of kortademigheid zijn enkele van de vele verschijnselen.

Eczeem wordt niet zo vaak aangehaald als gezondheidsrisico’s bij vochtige woningen, maar het komt veel voor. Een ongedierte die dit veroorzaakt is onder meer huisstofmijt die veel voorkomen in vochtige woningen.

Het lijstje met gezondheidsrisico’s beperkt zich niet alleen tot het bovenstaande. In vochtige huizen is veel ongedierte aanwezig die allergenen verspreiden. Niet alleen chronische luchtwegenaandoeningen (astma bijvoorbeeld) zijn hiervan het gevolg, maar ook reumatische klachten kunnen voorkomen.

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
kelder vocht
Kelder dichting
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
lekdetectie
Vochtproblemen door een waterlek oplossen
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
muur impregneren
Muren injecteren of gevel impregneren?
schimmel
Schimmels in badkamer verwijderen en voorkomen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
koudebruggen
Koudebruggen herkennen en oplossen
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
vochtige muur
Vochtige muren
vochtproblemen-overzicht
Soorten vochtproblemen: Overzicht