Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Schimmels op de muur: een vochtprobleem?

Schimmels in huis, betekent dit het gevolg van een vochtprobleem? Schimmels komen we in het leven dagelijks tegen, maar we willen niet dat er zich schimmels vormen op onze muren. Dit kan duiden op een vochtprobleem dat dringend moet aangepakt worden omdat deze schimmels schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.

 

vochtproblemen

 

Schimmels en vochtproblemen

Schimmels manifesteren zich in een warme en vochtige omgeving. Ze voelen zich dan ook snel thuis in plaatsen zoals de badkamer of kelders en je kunt ze herkennen doordat ze zich vormen als zwarte stippen op muur of plafond.

Schimmels duiden op een vochtprobleem. Het kan gaan om koudebruggen, condensatie, lekken, of doorslaand vocht of opstijgend vocht. Klik hier voor een overzicht van mogelijke vochtproblemen. Schimmels tasten niet alleen de bouwconstructie aan, maar zijn ook heel slecht voor de gezondheid.

Overzicht oorzaken van schimmels
Het mag duidelijk zijn dat een veel te hoge vochtigheidsgraad de oorzaak is van schimmelvorming. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van schimmels:

  • Opstijgend vocht in de muren,
  • Een kapotte waterleiding, CV-leiding of afvoerbuis in de vloer;
  • Doorslaand vocht (slagregen op de muren);
  • Lekken: (dakgoten of andere leidingen);
  • Gebruik aan ventilatie in de woning;
  • Spouwen die compleet dichtgemaakt zijn;
  • Een te hoge vochtproductie door de mens (koken, uitademen vochtige lucht, ..); Tip: droog uw was nooit binnen.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Schimmels en onze gezondheid

Schimmels zijn schadelijk voor onze gezondheid. Ze kunnen een allergische reactie veroorzaken zoals jeukende ogen, lopende neus, hoest, astma-aanvallen en atopisch eczeem.

Ze kunnen ook leiden tot irritatie van de neus of luchtwegen en leiden tot kortademigheid of een astma verergeren. Je wilt je kinderen toch ook niet blootstellen aan de gevaren die schimmels met zich meebrengen? Onderzoek wees reeds uit dat kinderen die opgroeien in een woning met vochtproblemen, later veel meer kans hebben om ziektes te ontwikkelen.

Vochtproblemen oplossen.

Last van een vochtige kelder, vochtige binnenmuren of een vochtige gevel? Wacht niet te lang om vochtproblemen aan te pakken en raadpleeg de expertise van een vakman.

Gebruik ons formulier om in contact te komen met vochtbestrijders uit uw regio die voor u een prijsofferte op maat kunnen maken. Vul uw gegevens in en ontvang tot maximaal 5 prijsoffertes die je kan vergelijken.

Alle offertes zijn gratis, vrijblijvend en zonder aankoopverplichting.

 

Vochtbestrijding en schimmels verwijderen

Schimmels vermijden kan door beter te ventileren. Dit kan op natuurlijke wijze gebeuren, maar ook door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Hierdoor kan de vochtige lucht naar buiten toe verspreiden waardoor de ruimte sneller droogt.

Belangrijk om weten: een schimmel verwijder je niet droog. Dit zorgt er voor dat deze zich via de lucht kan verspreiden. Een schimmel moet altijd nat zijn alvorens je deze weghaalt.

Verwijder schimmels bij voorkeur met een allesreiniger. Spoel het oppervlak af met water en overweeg om deze ook te ontsmetten met een chlooroplossing zoals bleekwater. Gebruik geen ammoniak.

Schimmels die zich in de naden bevinden van het voegwerk kan je verwijderen met een bleekwateroplossing. Verstuif deze op de plekken en laat deze een uurtje inwerken. Spoel vervolgens goed af met water. Tijdens dit proces moet je er wel voor zorgen dat de ruimte kan ventileren want bleekwater is ook nefast voor de gezondheid.

Er bestaan zeker ook anti-schimmel middelen. Die zijn een pak duurder dan andere huismiddeltjes, maar hebben een bijkomend voordeel dat ze een bestanddeel bevatten die schimmelvorming moeilijker maakt.

Wanneer je schimmels in huis opmerkt, dan is er wellicht een vochtprobleem. De oplossing kan eenvoudig zijn: beter ventileren, maar de onderliggende oorzaak kan ook ernstiger zijn zoals doorslaand vocht of opstijgend vocht. De oorzaak van het vochtprobleem moet zeker aangepakt worden!

Indien het moeilijk is om de badkamer voldoende te ventileren dan is een luchtontvochtiger in de badkamer mogelijks een goede oplossing om al het vocht uit de lucht te halen en te laten opvangen in het toestel. Lees hier meer over luchtontvochtigers.

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
vochtige muur
Vochtige muren
kelder vocht
Kelder dichting
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
condensatie
Condensatie herkennen en behandelen
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden
lekdetectie
Vochtproblemen door een waterlek oplossen
schimmelbestrijding
Vochtbestrijding: algemene tips
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
vochtbestrijden
Bouwvocht: herkennen en oplossingen
vocht komt door
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan