Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vochtproblemen in huis

Vocht in huis is een veelvoorkomend en tegelijk complex probleem. Er zijn heel wat mogelijke vochtproblemen die in je huis kunnen optreden en schadelijk zijn voor je woning en je gezondheid. Daarom grijp je best snel in. Hoe herken je vochtproblemen in huis? Hoe pak je ze aan? En hoeveel kost dit? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Hoe vochtproblemen in huis oplossen?
Vochtproblemen in huis oplossen: prijzen
Kan ik vocht in huis zelf oplossen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat zijn de meest voorkomende vochtproblemen in huis?

Kamp je met te veel vocht in huis? Dan is het aangeraden om snel in actie te komen. Anders kunnen vochtproblemen schade aanrichten aan je woning en je gezondheid. Om de juiste oplossing te vinden voor je vochtprobleem, is het van belang om de precieze oorzaak te kennen. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen:

Heb je veel vocht in huis? Neem dan contact op met een vochtbestrijder. Hij achterhaalt de precieze oorzaak van het probleem en stelt de meest doeltreffende oplossing voor. Interesse? Start je aanvraag hier.

 

Hoe vochtproblemen in huis oplossen?

Heb je vaak last van aanhoudende condens op je ramen? Merk je grote vochtvlekken onderaan de muren? Hangen er in je woning muffe geurtjes? Het zijn allemaal indicaties die wijzen op vochtproblemen in huis. Een overzicht van deze problemen én de mogelijke oplossingen!

PROBLEEM 1: opstijgend vocht

opstijgend vocht

Opstijgend vocht is het gevolg van een slechte fundering of een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering. Daardoor kan grondwater makkelijk langs je muren omhoog trekken.

Hoe herken ik opstijgend vocht? Opstijgend vocht kenmerkt zich door grillige vochtplekken en schimmels onderaan de muren op het gelijkvloers. Ook afbladderend pleisterwerk of loshangend behang onderaan je muur kan het gevolg zijn van opstijgend vocht.

 

Oplossing 1: muren injecteren

De meest voorkomende manier om vochtproblemen in huis door opstijgend vocht te bestrijden, is het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Een vochtexpert boort dan net boven het grondniveau gaten in de muren. Die vult hij op met een vochtwerende gel of vloeistof. Zo vermijd je dat opstijgend vocht je woning opnieuw binnendringt.

 

Oplossing 2: muren onderkappen

In dit geval freest een vakman horizontale sleuven in de muren waarin hij een nieuwe vochtkering plaatst. Deze ingrijpende oplossing is vooral aangewezen wanneer er grotere renovatiewerken plaatsvinden, omdat zowel de binnen- als buitenmuren nadien opnieuw afgewerkt moeten worden.

Afrekenen met opstijgend vocht? Ontvang gratis offertes op maat.

PROBLEEM 2: doorslaand vocht

doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een probleem waarbij regenwater via kleine scheurtjes en barstjes wordt opgeslorpt door de buitenmuur. Nadien verspreidt het vocht zich verder langs de binnenmuren. Vooral woningen met poreuze muren zijn hier gevoelig voor.

Hoe herken ik doorslaand vocht? Als je hoger gelegen vochtplekken of schimmels op je binnenmuren ziet, heb je waarschijnlijk te maken met doorslaand vocht. Verder kan je doorslaand vocht ook goed herkennen aan witte uitbloei en vochtige vlekken op de buitenmuren.

 

Oplossing 1: gevel impregneren

De meest gekozen oplossing tegen doorslaand vocht is je gevel laten impregneren. Daarbij reinigt een vochtbestrijder eerst de buitenmuren, waarna hij een transparante beschermingslaag aanbrengt. Deze is waterafstotend zodat vocht niet in de muren kan binnendringen.

 

Oplossing 2: nieuwe gevelbekleding plaatsen

Is de schade aan je buitenmuren groter? Of is het niet de eerste keer dat je met doorslaand vocht te maken krijgt? Dan kan een nieuwe, waterdichte gevelbekleding een betere oplossing vormen. Haal het beste uit je investering door meteen ook je buitenmuren te isoleren.

 

Oplossing 3: gevel verven met vochtwerende verf

Het behandelen van de gevel met aangepaste, vochtwerende verf hoeft niet louter een oplossing te zijn als de vochtproblemen zich al voordoen. Ook preventief werkt dit uitstekend. Een vakman maakt de buitenmuren eerst schoon. Nadien verft hij ze met een speciale verf die de gevel beschermt tegen vocht.

Doorslaand vocht aanpakken? Ontvang gratis offertes op maat.

 

PROBLEEM 3: condensatievocht

vochtproblemen condensatievocht

Wanneer je kookt of doucht, komt er veel damp vrij. In combinatie met slechte ventilatie zorgt dit voor een te hoge luchtvochtigheid. Hierdoor ontstaat condensatievocht. Omdat het vocht niet kan ontsnappen, zal het zich voornamelijk afzetten op muren, plafonds en ramen.

Hoe herken ik condensatievocht? Schimmel- en vochtplekken op koude oppervlakken, zoals muren die grenzen aan de buitenmuur, wijzen vaak op condensatievocht. Ze doen zich voornamelijk voor in de keuken, de badkamer, de wasruimte,… omdat de luchtvochtigheid hier hoger is. Ook langdurige condens op de ramen wijst op een slecht geventileerde ruimte.

 

Oplossing: ventilatie

Vochtproblemen in huis door condensatievocht kan je verhelpen door je woning goed te ventileren en te verluchten. Heb je nood aan extra ventilatie om de binnenlucht systematisch te laten zuiveren? Dan kan je een aangepast ventilatiesysteem laten plaatsen. Zo’n systeem zal de vochtige binnenlucht afvoeren en de woning van propere lucht voorzien.

Condensatievocht oplossen? Ontvang gratis offertes op maat.

 

PROBLEEM 4: vocht door lekkage

vochtproblemen door lek

Vochtproblemen in je woning kunnen ook het gevolg zijn van een lek in je dak, waterleiding of afvoerbuis. Het is niet altijd eenvoudig om zo’n lek te detecteren, hoewel het heel wat schade kan aanrichten.

Hoe herken ik vochtproblemen door een lek? De gevolgen van een lekkage achterhaal je soms pas wanneer het te laat is, denk maar aan een verhoogde energie- of waterfactuur. Sommige materialen verliezen door vocht namelijk hun isolerend vermogen. Maar ook schimmels en vochtplekken verraden dat er meer aan de hand is.

 

Oplossing: lekdetectie + lek herstelling

Om dit probleem op te lossen, is vaak eerst een lekdetectie nodig. Zo weet je zeker waar het lek zich bevindt, en waar dus de schade vandaan komt. Wanneer het lek gedetecteerd is, kan het hersteld worden. De gebruikte methode hiervoor hangt af van de grootte en de locatie van het lek.

Lekkages opsporen & herstellen? Ontvang gratis offertes om maat.

 

PROBLEEM 5: vocht in de kelder

vochtproblemen kelder

Kelders zijn gevoelig voor vochtproblemen omdat ze vaak gedeeltelijk of volledig onder de grond zitten. Het grondvocht kan langs je keldermuren omhoog kruipen en zo de vloer en muren van het gelijkvloers aantasten. Het is dus beter om tijdig vocht in de kelder terug te dringen.

Hoe herken ik vochtproblemen in de kelder? Vocht in je kelder maakt zich zichtbaar door vochtplekken, schimmels, stilstaand grondwater, muffe geuren, gescheurde naden en kieren, …

 

Oplossing 1: kelderdichting of -bekuiping

Het dichten van de kelder kan op 2 manieren. Bij stijve kelderdichting brengt een expert fixeer- en cementlagen aan op de keldermuren en -vloer, terwijl hij bij een soepele kelderdichting een soepele folie tegen de muren en op de vloer plaatst. Nadien moet ook een nieuwe vloer en wand geplaatst worden. Zo wordt de kelder opnieuw waterdicht.

 

Oplossing 2: kelderdrainage

Een kelderdrainage wordt vooral toegepast wanneer de druk van het grondwater simpelweg te hoog is. In dit geval installeert je vochtexpert een aangepast afvoersysteem. Dat kan via rand-, vloer- of wanddrainage gebeuren. In het laatste geval plaatst hij een noppenmembraan met kanaaltjes dat al het overtollige water opvangt. Een pomp vervoert het water vervolgens naar het riool.

 

Oplossing 3: kelderventilatie

Kelderventilatie helpt vooral om muffe geuren, schimmels of condensatievocht te voorkomen. Je kan je kelder op natuurlijke wijze ventileren met ventilatieroosters, maar het is ook mogelijk om een mechanisch ventilatiesysteem of een decentrale ventilatie te plaatsen. Deze systemen voeren de vervuilde, vochtige lucht in je kelder af en staan in voor de toevoer van verse lucht.

 

Oplossing 4: kimnaad dichten & keldermuren injecteren

Het punt waar de vloer en muren samenkomen is de kimnaad. Daarin kunnen kieren en scheurtjes ontstaan wat tot infiltratie van grondvocht kan leiden. Je kan de kimnaad opnieuw waterdicht maken met een injectiemiddel of een afdichtingsmiddel. Het is ook mogelijk om je keldermuren te injecteren met een vochtwerend middel.

Vocht in de kelder oplossen? Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vochtproblemen in huis oplossen: prijzen

Omdat er meerdere vochtproblemen bestaan, zijn de prijzen voor vochtbestrijding ook erg uiteenlopend. Bovendien hebben andere factoren ook een invloed op de totale kostprijs. Denk maar aan de omvang en de hardnekkigheid van het vochtprobleem, de gekozen bestrijdingsmethode, … In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de richtprijzen:

VochtprobleemMethode vochtbestrijdingGemiddelde prijs (excl. btw)
Opstijgend vochtMuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Muren onderkappen€ 100 à 175 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Nieuwe gevelbekleding plaatsenVanaf € 40 per m²
Gevel verven met vochtwerende verf€ 15 à 35 per m²
CondensatievochtAangepast ventilatiesysteem€ 1.000 à 1.500
Vocht door lekkenLekdetectie€ 300 à 500
Lek herstellenAfh. van soort lek en methode
Vocht in de kelderKelderdichting€ 50 à 100 per m²
Kelderdrainage€ 3.000 à 10.000
KelderventilatieAfh. van methode
Kimnaad dichtenVanaf € 100 per lopende meter (injecteren) of € 15 à 30 voor 1 liter (afdichten)

LET OP: alle bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Wil je een precieze prijsofferte ontvangen? Doe dan een beroep op een vochtexpert. Via ons offerteformulier kom je in contact met verschillende experts en kan je gratis 2 à 3 offertes vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

vocht in huis

 

Kan ik vochtproblemen in huis zelf oplossen?

Is het mogelijk om zelf je vochtproblemen aan te pakken? Of schakel je best een professionele vakman in? We bespreken de 2 mogelijkheden hieronder:

 

OPTIE 1: vochtproblemen in huis zelf aanpakken

Zelf vocht in huis oplossen is niet aangeraden. Dat komt omdat het vaak moeilijk is om de exacte oorzaak van de vochtschade te achterhalen. Zonder een grondige vochtdiagnose kan je het probleem ook niet gericht oplossen. Niet alleen kan een foute oplossing meer schade aanrichten, maar je moet ook beschikken over de juiste producten en materialen om correct vocht te bestrijden.

 

OPTIE 2: vertrouwen op een vochtexpert

Wil je 100% zeker zijn van een definitieve oplossing voor je vochtprobleem in huis? Dan schakel je beter de hulp in van een vochtexpert die:

  • de precieze oorzaak van het probleem achterhaalt: een vochtspecialist voert een grondige analyse uit met speciale apparatuur. Zo achterhaalt hij welk vochtprobleem aan de basis ligt van het hoge vochtgehalte in huis.
  • de meest aangewezen en meest efficiënte oplossing kent: met behulp van de analyse stelt hij de meest doeltreffende aanpak voor om definitief het vochtprobleem te verhelpen. Daarbij houdt hij rekening met de locatie, jouw budget, de mogelijkheden van je woning, …
  • beschikt over de juiste producten en materialen: een vakman weet welke producten het meest geschikt zijn om het probleem op te lossen. Bovendien kan je zeker zijn dat een professional enkel materialen gebruikt van goede kwaliteit.
  • je helpt met je premieaanvraag: voor bepaalde soorten vochtbestrijding maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie en geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning minstens 10 jaar oud is.

 

Vertrouw op het oordeel van een vochtbestrijder!

Wat is de oorzaak van het vocht in je huis? En hoe kan je dit vochtprobleem bestrijden? Op al deze vragen weet een professional het antwoord. Kom in contact met verschillende vochtbestrijders actief in je regio. Zo kan je hun voorstellen, prijzen en adviezen vergelijken en de beste vochtexpert vinden. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes via het onderstaande formulier:

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis
vochtprobleem
Opstijgend vocht herkennen en behandelen
vochtdiagnose
Huiszwam
waterdichting
Waterdichting
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
vochtbestrijden
Bouwvocht: herkennen en oplossingen
kelder vocht
Kelder dichting
vocht komt door
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden
muur impregneren
Muren injecteren of gevel impregneren?
vochtige muur
Vochtige muren