Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vochtproblemen in de kelder oplossen

De kelder is sowieso een van de meest vochtige ruimtes in de woning, het hoeft daarom niet noodzakelijk een probleem te zijn afhankelijk van de functie die je wilt dat een kelder vervult. Natte keldervloeren of acute vochtproblemen in de kelder dienen echter het best wel opgelost te worden.

 

vocht komt op

 

Oorzaken van vocht in de kelder

Er zijn verschillende oorzaken die aan de basis kunnen liggen wanneer je te kampen hebt met vocht in de kelder. Problemen ontstaan meestal door barsten en scheuren in de muren van de kelder. Grondwater kan op die manier een weg vinden in de kelder.

 

Problemen vochtige kelder oplossen

Vochtbestrijding in de kelder. Problemen met vochtige kelders oplossen hangt af met de mate van het vochtprobleem, maar ook de manier waarop de kelder zal gebruikt worden in de toekomst. As je in je kelder bijvoorbeeld computermateriaal wilt stockeren, dan moet een vochtige omgeving vermeden worden. Dient de kelder louter voor opbergruimte van spullen die je nog amper gebruikt, dan kan een klein beetje vochtigheid misschien geen kwaad.

Zie je schimmels en vochtplekken verschijnen, dan moet er wel zo snel mogelijk naar een oplossing gezocht worden. Een vochtige kelder oplossen kan op drie manieren gebeuren.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Kelderbekuiping

Een nieuwe bekuiping zal in de meeste gevallen de beste oplossing zijn. Het is dan ook de duurste oplossing. Bij deze techniek worden meerdere lagen langs de binnenkant van de keldermuren aangebracht zodat de kelder waterdicht wordt.

Kelderbekuiping is de meest traditionele manier van kelderdichting. De muren worden eerst zo ver als mogelijk afgekapt om te kunnen bepalen waar het probleem zich juist bevindt. De plaats waar het water insijpelt moet gevonden kunnen worden.
Het is belangrijk dat de ondergrond stofvrij wordt gemaakt, en dat eventuele barsten en scheuren hersteld worden. Dit gebeurd met proppen van snelcement. Alle mogelijkheden tot waterinfiltratie moeten dus weggewerkt worden.

Na ongeveer 48 uur kan dan pas een waterdichte cementering worden aangebracht. Deze wordt aangebracht in verschillende lagen. Om de keldermuren volledig waterdicht te krijgen, wordt er gewerkt met fixeerlagen, cementeringslagen en hydraulische waterdichtingsmortels.

Het bekuipen van een kelder kan tot vier dagen duren, het is een intensief proces dat wel noodzakelijk is om de gewenste resultaten te bekomen.

Ook belangrijk bij het bekuipen van de kelder, is dat de vloer volledig waterdicht moet zijn. Zo niet zal een nieuwe gewapende vloerplaat moeten gegoten worden. Vloeren waar geen vocht doordringt, kunnen behandeld worden met een polyurethaancoating.

In combinatie met de vloer, wordt ook vaak naar de klimnaad gekeken en eventueel een versterkte hiel aangebracht.

 

Kelderdrainage

Kelderdrainage is een kelderdichting techniek dat vaak wordt toegepast wanneer de ondergrondse waterdruk te hoog is. Water wordt dan langs binnen afgevoerd, vandaar ook de naam kelderdrainage.

Kelderdrainage wordt steeds meer en meer toegepast en is komen overwaaien uit het Verenigd Koninkrijk waar het merendeel van de woningen met vochtproblemen worden behandeld via deze techniek. Op het draineren van een kelder, kan je zelfs een garantie bekomen van 20 jaar. Het is ook mogelijk om van uw kelder een hobbyruimte of kleine leefruimte te maken.

Er bestaan verschillende technieken om een kelder te draineren:

  • Randdrainage: vocht kan vaak insijpelen langs de klimnaad, dit is de naad waar de muren en de keldervloer elkaar raken. Randdrainage wordt soms ook als extra veiligheid gebruikt na het dichten van de kelder. Meer concreet wordt er een folie gebruikt dat het water moet afvloeien. Via een pomp wordt deze dan verder afgevoerd.
    Dit is alleen mogelijk bij een betonnen vloer. In andere gevallen moet men kijken naar vloerdrainage.
  • Vloerdrainage: vocht kan zich ook een weg banen door de vloer, dit gebeurd wanneer de druk van het grondwater te groot is. Bij vloerdrainage wordt er een speciale folie gebruikt die het water naar een verzamelput leidt. Een pomp zal het water verder afvloeien.
  • Wanddrainage: vocht dat door de muren dringt kan opgelost worden via wanddrainage. Dit systeem is vergelijkbaar met vloerdrainage: muren worden hier van een speciale folie voorzien. Er zal wel een nieuwe wand moeten aangebracht worden.

 

Buitenafdichting

Buitenafdichting is in de meeste gevallen niet mogelijk omdat de muren soms niet bereikbaar zijn van buitenaf, maar het is wel de meest efficiënte manier. Hierbij wordt er gewerkt van buiten af om de kelder te dichten. Er wordt dan ook een pasta op de muur gesmeerd op de muren om deze waterdicht te maken.

 

Ventileren is altijd nodig

Ongeacht welke kelderdichting techniek wordt toegepast, het is altijd noodzakelijk om vochtige ruimtes voldoende te ventileren. Een ventilatiesysteem C kan koude vochtige lucht naar buiten afvoeren en wordt dan ook aangeraden. Kelderventilatie vormt dus een onderdeel van het hele proces om problemen met een vochtige kelder op te lossen.

 

Prijs kelderdichting

De totale kostprijs voor kelderdichting wordt bepaald door diverse factoren. Zo is de algemene staat van de kelder van belang, de mate van het vochtprobleem, maar ook de techniek die wordt toegepast zal de prijs mee beïnvloeden. De kostprijs kan variëren tussen 4.000 euro en 10.000 euro voor een doorsnee kelder. De kostprijs kan oplopen als je er te lang mee wacht. Aan de andere kant hou je er wel een volledig functionele ruimte aan over eens de werken zijn afgerond.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
vochtproblemen-overzicht
Soorten vochtproblemen: Overzicht
vochtdiagnose
Huiszwam
vochtbestrijden
Bouwvocht: herkennen en oplossingen
vochtige muur
Vochtige muren
vochtproblemen
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
schimmel
Schimmels in badkamer verwijderen en voorkomen
meter vochtigheid
Luchtbevochtigers: Luchtvochtigheid in huis verhogen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
muur impregneren
Muren injecteren of gevel impregneren?
koudebruggen
Koudebruggen herkennen en oplossen
vocht komt door
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan