Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vochtbestrijding: algemene tips

Vochtproblemen kunnen voorkomen omwille van verschillende redenen. Sommige van die redenen heb je zelf niet altijd in de hand. Toch kunnen enkele algemene vochtbestrijding tips je wel verder helpen om vochtproblemen te vermijden.

 

schimmelbestrijding

 

Vochtproblemen vermijden tips

Ongeveer 20 procent van de bevolking heeft tijdens de vochtige seizoenen last van teveel vocht in huis. In deze natte seizoenen verluchten we immers ook onze woning minder dan tijdens de zomermaanden.

Teveel vocht in de woning kan resulteren in condens, schimmelvorming, vochtige plekken op de muren, huisstofmijten, enz … Dit komt nooit ten goede aan onze gezondheid en kinderen die opgroeien in zulke situaties lopen op latere leeftijd meer kans op gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om de woning steeds voldoende te verluchten. Een raam op een kiertje zetten is niet voldoende, je zet het best twee openingen tegenover elkaar openen als je wilt dat de ruimte voldoende verlucht wordt.

Nog beter is de plaatsing van een degelijk ventilatiesysteem. Hedendaagse systemen kunnen ook warmte vasthouden zodat je zelf kan besparen op energiekosten.
Lucht moet dus kunnen circuleren, ook op kleine plekken waar je misschien niet direct aan denkt. Plaats meubelen of zetels niet tegen de muur want de temperatuur daartussen is kleiner en condensvorming kan optreden. Laat een klein beetje ruimte tussen de muur en het meubelstuk en de lucht zal veel beter kunnen circuleren.

Het meeste vocht in de woning produceren we zelf, onder meer door te ademen, maar vooral door onze activiteiten zoals douchen, baden, koken, … Om vocht in huis te vermijden kan je misschien even nadenken hoe je de productie van vocht kan verminderen.
Ook het verspreiden tegengaan is nodig: hou je vloeren droog, gebruik een dampkap tijdens het koken, verlucht de badkamer voldoende en doe de badkamerdeur dicht bij het douchen.

Naast verluchting, heeft ook de verwarming een grote invloed op de luchtvochtigheid in huis. Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht deze kan vasthouden. Zorg er dus voor dat de verwarming niet te laag staat en op die manier kan je condensvorming vermijden.

Ruimtes waarin je moeilijk zelf de luchtvochtigheid onder controle kan houden, of plaatsen waar vocht regelmatig terugkeert kan mogelijks andere oorzaken hebben waar je zelf niets kan aan doen. Voorbeelden zijn (onzichtbare) lekken, barsten, een scheur in de waterkering laag, …

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
schimmel
Schimmels in badkamer verwijderen en voorkomen
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden
vochtige muur
Vochtige muren
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
lektips
Vochtbestrijding: Lekdetectie Tips
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
meter vochtigheid
Luchtbevochtigers: Luchtvochtigheid in huis verhogen
muur injecteren
Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken
water binnen
Waterlek