Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden

In België hebben we het ongeluk om te wonen in een nat land. Het vochtige zeeklimaat zorgt voor regelmatige regenbuien, wat je niet vreemd in de oren zal klinken. Door deze neerslag in combinatie met wind kunnen de gevels van huizen flink aangetast worden. Maar het heeft ook als gevolg dat de bodem een hoge vochtigheidsgraad heeft.

Tel hier de inpoldering bij op en voilà, een zeer hoge grondwaterstand en een verhoogde kans op vochtproblemen is het resultaat. Vochtproblemen in huis hebben dan ook vaak te maken hebben met optrekkend vocht vanuit de grond, dat in de fundamenten van het huis kan trekken.

 

gezondheidsrisico

 

Slechte ventilatie

Een regelmatige ventilatie is essentieel voor een vochtvrij huis. Onderschat namelijk niet hoeveel vocht vrijkomt bij het dagelijks handelen binnenshuis. Ten eerste geven de personen in huis al lichaamsvocht af. Dit kan oplopen tot zo’n anderhalve liter per persoon per dag.

Verder is bekend dat bij handelingen als koken, douchen en het gebruik van een wasdroger ook het nodige vocht vrijkomt. Dit alles slaat als condens op muren en ramen. Zonder het tijdig luchten van kamers kan dit vochtproblemen veroorzaken met bijvoorbeeld schimmel als resultaat.

 

Lekkages en vocht

Hetgeen waar vrijwel direct aan wordt gedacht bij vochtproblemen in huis, zijn natuurlijk lekkages. Een lekkage wordt meestal veroorzaakt door kapot leidingwerk. Wat het probleem hier ingewikkelder maakt, is dat leidingwerk vaak in muren en onder vloeren wordt verwerkt. Op deze manier kan een lekkage laat ontdekt worden, waarbij de gevolgen des te groter kunnen zijn.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Gevolgen van vochtproblemen

De eerste gevolgen hebben meestal betrekking op het huis. Het eerder genoemde schimmel en een bedompte geur zijn veel voorkomend tekenen van vochtproblemen in huis. Vocht kan niet alleen muren, vloeren en raamkozijnen aantasten, maar ook het gehele interieur. Het is een echte sluiper die zich op bijvoorbeeld gordijnen, matrassen, kussens en zelfs kleding kan storten. Over het algemeen daalt de waarde van een vochtig huis ook nog eens aanzienlijk door al deze aantastingen.

De aanwezigheid van vocht in huis kan zeker een aantrekkingskracht hebben op ongedierte. In België kunnen dit insecten zijn. Als er bijvoorbeeld door gevolg van vocht zwammen groeien, kunnen deze op hun beurt weer beestjes aantrekken. Maar in vochtige kruipruimtes komen ook muizen en ratten voor.

Oplopende stookkosten is tevens een niet te onderschatten probleem als het gaat om vochtoverlast. Ruimtes met een hoge luchtvochtigheid komen kil en onbehaaglijk over. Ook het feit dat vochtige muren hun isolerende werking verliezen, draagt hieraan bij. Er zal dus automatisch meer gestookt worden. Het bestrijden van vocht in huis vergt de nodige ventilatie, in combinatie met het warm houden van de ruimtes. Al met al betekent levert dit relatief hogere energierekeningen op.

Tot slot, het meest zorgwekkende is dat vochtigheid binnenshuis ook zeker niet onschadelijk is voor de gezondheid. Het ideale vochtpercentage in de lucht hoort tot maximaal 65% te zijn.
Hierboven kan dit niet alleen onbehagelijk aanvoelen, het maakt ook dat het immuunsysteem meer moeite heeft om optimaal zijn werk te doen. Het werkt ziektes in de hand als verkoudheid, astma en reuma.

Kortom, er zijn genoeg redenen om vochtproblemen in huis te voorkomen, dan wel te bestrijden. De meest ingrijpende en langdurige methoden zijn bijvoorbeeld het injecteren van muren tegen vocht. Meer informatie over muren injecteren tegen vocht lees je op de website van www.murenvochtig.be;

 

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
glasvezelbehang
Glasvezelbehang
behangen
Behangen
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
Cementsluier
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
gevelbekleding
Schroten
vochtproblemen
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
vliesbehang
Vliesbehang
muur injecteren
Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken
muurverf
Muren
vochtprobleem
Opstijgend vocht herkennen en behandelen
scheidingswand
Scheidingswand