Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vliesbehang

Gemak dient de mens. Mogelijk is dat een van de redenen dat een stel slimmeriken op het idee van vliesbehang is gekomen. Aan de buitenkant zie je er niets vanaf, maar het aanbrengen en het verwijderen van het behang gaat stukken eenvoudiger en sneller. Daarnaast is het een stukje dikker dan normaal behang, wat ervoor zorgt dat oneffenheden in de ondergrond minder duidelijk tot uiting komen in het eindresultaat.

Vliesbehang bestaat nog niet zo heel lang. Het is een ingenieuze ontwikkeling, die verschillende behangsoorten met elkaar combineert. Het heeft namelijk een toplaag (de kant die je ziet) van vinyl en een rug (de kant die je tegen de muur plakt) van glasvlies. En juist dat glasvlies is zo handig. Waar je met behang op papierbasis namelijk de rol zelf moet insmeren, is daarvan hier geen sprake. De lijm smeer je op de muur (lekker dik, maar niet té) en het behang rol je er dan eenvoudig tegenaan. Een tip daarbij is om het behang eerst verkeerd om op te rollen. Je kunt het dan, als er eenmaal een randje tegen de muur zit, simpelweg afrollen waarbij je het behang onder controle kunt houden. Daarna snijd je het pas af.

Zoals gezegd zijn er ook voordelen als het eenmaal is aangebracht. Het is dikker dan normaal behang, waardoor korreltjes of andere fouten in de ondergrond minder goed zichtbaar zijn op het eindresultaat. Bij papierbehang is dat wel anders, zoals ervaringsdeskundigen daarvan kunnen beamen! Bovendien is het scheuroverbruggend en hoef je deze (mits ze niet al te groot zijn) dus niet eerst te herstellen.

Het afhalen van vliesbehang gaat ook makkelijker dan bij normaal behang. Dat moet je namelijk stomen, terwijl je dit type behang, dankzij het vlies, er zo afhaalt. De ondergrond blijft daarbij veel beter in tact dan bij andere behangsoorten, zodat vliesbehang zelfs tijdelijk is aan te brengen zonder dat je de muur beschadigd.

Vliesbehang is een soort behang dat bestaat uit een toplaag van vinyl en een rug van glasvlies. Door de samenstelling van het vliesbehang heeft het enkele belangrijke voordelen ten opzichte van het conventionele behang op basis van papier.

Zo is het vliesbehang scheuroverbruggend terwijl het papierbehang wel gevoelig voor scheuren. Wanneer vliesbehang door middel van stoten wordt aangebracht zullen er uiteindelijk geen naden zichtbaar zijn terwijl bij het behang op papierbasis de naden altijd wel, in meer of mindere mate, zichtbaar zullen blijven. Doordat het vliesbehang aanmerkelijk dikker is dan het conventionele behang van papier. Dit zorgt ervoor dat oneffenheden op de muur minder goed zichtbaar zullen zijn nadat het vliesbehang is aangebracht. Bovendien is de kans op de vorming van vlekken na het behangen met vliesbehang nagenoeg uitgesloten.

Het vliesbehang is niet alleen prettiger in het gebruik en om het behang aan te brengen, in vergelijking tot het behang van papier, ook het verwijderen gaat veel eenvoudiger. Men kan het vliesbehang er in één keer afhalen terwijl het conventionele behang eerst moet worden geweekt. Daarna kan men de toplaag die uit vinyl bestaat van de muur afscheuren. Als laatste kan de onderlaag worden verwijder. Vaak gaat dit echter heel moeilijk en dient men het eerst te bevochtigen of los te stomen. De kans op het beschadigen van de muur is bovendien op deze manier veel groter dan wanneer men het vliesbehang heeft verwijderd. Kortom het aanbrengen maar zeker ook het verwijderen van het vliesbehang is een tamelijk eenvoudige klus.

 

Lees ook
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
opstijgend vocht
Opstijgend vocht herkennen en behandelen
condensatie vochtprobleem
Condensatie herkennen en behandelen
behangpapier
Behanglijm
scheidingswand
Scheidingswand
behangpapier
Behangpapier
behangen
Kamer behangen
cement
cementsluier
behang verwijderen
Behang verwijderen
muren injecteren
Muren injecteren of gevel impregneren?
gevelbekleding
Schroten
Glasvezelbehang