Scheidingswand

Wil men van één ruimte twee aparte vertrekken maken dan kan men een muur (laten) metselen en de ruimte zo in tweeën delen. Deze oplossing is echter heel definitief en het is relatief veel werk om de muur te bouwen maar ook om, mocht dit later gewenst zijn, weer af te breken. In dit geval zou een scheidingswand plaatsen wellicht een betere optie zijn omdat deze niet alleen eenvoudig te plaatsen is maar ook gemakkelijker weer weg te halen op het moment dat de ruimte weer één geheel moet worden.

Een scheidingswand wordt in de meeste gevallen van lichte materialen gemaakt zoals gipsplaten, gipsblokken of gasbetonblokken. Gipsplaten worden in een houten of stalen frame tot een wand gevormd. Ze zijn eenvoudig op maat te maken en zijn bovendien ook nog isolerend. Verder zijn er gipsplaten in de handel verkrijgbaar die brandwerend zijn of het geluid dempen dat in een ruimte wordt geproduceerd. Gipsplaten zijn in verschillende diktes te koop maar voor het plaatsen van een scheidingswand kan met het beste 30 millimeter dikke gipsplaten gebruiken.

Gipsblokken kunnen gestapeld tot een wand worden gevormd. De wand dient echter wel aan bestaande muren te worden verankerd zodat de scheidingswand niet om kan vallen. De gipsblokken moeten onderling met lijm worden vastgezet. Ook de naden tussen bestaande wanden en het dak dienen te worden afgedicht.

Gasbetonblokken zijn eveneens eenvoudig op maat worden gemaakt en tot een wand worden verwerkt maar moeten wel worden voorbehandeld voordat men de wand kan gaan behangen of verven.

Lees ook
gevelbekleding
Schroten
waterdichting
Waterdichting
opstijgend vocht
Vochtige muren
muren injecteren
Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken
Dakisolatie materialen
Dakisolatie: materialen
isolatiemateriaal
Isolatiemateriaal
Luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
gevelbepleistering
Buitenmuur
opstijgend vocht
Opstijgend vocht herkennen en behandelen
schimmel op vochtige muren
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
chape
Chape