Houten gevelbekleding

De natuur gaat een steeds grotere rol in ons leven spelen. Gemeentes gaan zorgvuldiger om met parken en leggen steeds sneller recreatiegebieden aan. Gelukkig maar, want er is buiten veel moois te zien. In de woningbouw wordt eveneens meer gebruik gemaakt van ruwe producten. Natuursteen (vensterbanken, tegels, aanrechtblad, et cetera) voert de lijst waarschijnlijk aan, maar ook hout wordt ondertussen veel toegepast. Een populaire toepassing is het bekleden van een gevel met hout. In de meeste gevallen een uiterlijke verrijking, die tevens voor wat extra isolatie zorgt.

Dankzij het karakter van hout is het perfect geschikt voor buitengebruik, bijvoorbeeld als gevelbekleding. Het is echter niet zo dat je elke plank tegen je gevel kan timmeren: sommige soorten zijn niet duurzaam genoeg. Als je echter kiest voor een soort als Afrikaans padoek, sapupira, jatoba, itauba, afzelia, tatajuba, movingue of Western Red Cedar zit je goed. Minder duurzame houtsoorten kunnen ook worden gebruikt, mits die op de juiste wijze worden verduurzaamd (procedé A3). Verder gelden er eisen voor de dikte: minimaal 15 millimeter, het liefst 18 millimeter.

Bij het plaatsen van de houten planken zijn er zowel technische als stilistische punten waar je rekening mee moet houden. Er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte tussen de planken en de gevel zijn, zodat het hout snel kan drogen bij regenachtig weer. Verder wordt aanbevolen om schroeven en spijkers van roestvrijstaal te gebruiken. Beide maatregelen zorgen er (hopelijk) voor dat het hout langer meegaat.

Zoals gezegd zijn er tevens een aantal uiterlijke aspecten om rekening mee te houden. De belangrijkste is de richting waarin het hout wordt geplaatst: horizontaal of verticaal. Het lijkt een vrij onbelangrijke factor, maar het verandert het aanzicht compleet. Horizontale planken maken de gevel optisch breder (en tevens massiever), terwijl de woning smaller en hoger lijkt als het hout in verticale richting wordt aangebracht. Een extra voordeel van deze laatste manier is dat het regenwater makkelijker wegloopt. Wel moet je er voor zorgen dat de kopse kanten van het hout goed worden afgewerkt. Doe je dat niet, dan rot het hout van binnenuit en is je gevelbekleding al snel aan vervanging toe.

Lees ook
hout
muren
Dakisolatie materialen
Dakisolatie: materialen
Spouwmuurisolatie
chape
Chape
dak isoleren materialen
Zolder isoleren
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
gevelbepleistering
Bepleisteren
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
dak isoleren
Dakisolatie
gevelbepleistering
Buitenmuur
cement
cementsluier
opstijgend vocht
Vochtige muren