Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Bardage

Het woord bardage is afkomstig uit het Frans en betekent beschieting, beboording of gevelbeplating. Hiermee wordt bedoeld het aanbrengen van platen op een gevel om deze te beschermen of te verfraaien. De voorzijde van een pand is immers het visitekaartje van het gebouw.

De bardage kan bestaan uit platen of planken van verschillende materialen zoals hout, kunststof en staal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en natuurlijk ook zijn eigen uitstraling. Zo heeft hout, ten opzichte van kunststof en staal, een minder lange levensduur en heeft bovendien een grotere onderhoudsvraag. Het hout moet immers worden behandeld tegen houtrot, parasieten en de invloeden van weer en wind. De bescherming van de houten bardage kan bestaan uit het schilderen of beitsen met een product dat geschikt is voor hout en het gebruik buitenshuis.

Tegenwoordig maakt men daarom steeds vaker gebruik van bardage gemaakt van kunststof. Deze platen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en kunnen dus ook worden aangepast aan het uiterlijk van de rest van het pand. De levensduur is in de meeste gevallen een stuk langer dan dat van een houten bardage. Evenals een gunstigere levensduur is een kunststof bardage verder nog erg onderhoudsvriendelijk. Het materiaal kan immers niet worden aangetast door parasieten of door roest en hoeft daarom niet extra behandeld te worden. Eenmaal aangebracht heeft men van een kunststof bardage jarenlang plezier zonder ernaar om te hoeven zien.

Staal is weliswaar veel onderhoudsvriendelijker dan hout maar kan na verloop van tijd toch worden aangetast door de weersinvloeden.

Lees ook
woonkamer
Kijkwoning
Schimmelvorming vochtprobleem
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
arduin steen
Arduin reinigen
Huiszwam
spouwmuurisolatie
Spouwmuur
glas blokken
Blokkenspel
hout
muren
Gevelbekleding
gevelreiniging
Gevel reinigen
gevelreiniging
Gevelreiniging
gevelbekleding
Schroten
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen