Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Arduin dorpels

arduin dorpels

Arduin is een kalksteen met een uitgesproken blauwgrijze kleur en waarin veel versteende resten van crinoïden (zeelelies) voorkomen. Het is een hardgesteente dat men graag om zijn hardheid en slijtvastheid gebruikt in de bouwsector. Zo maakt men van arduin dorpels om onder ramen of deuren te plaatsen. Ze vormen, als het ware, een verbinding tussen de twee stijlen links en rechts van het raam of de deur. De functie van een dorpel bestaat uit het verminderen van tocht of het tegenhouden van water en stof dat door de opening naar binnen kan komen.

Arduin is erg vriendelijk qua onderhoud omdat men er na de plaatsing vrijwel geen omkijken meer naar heeft. Zo nu en dan de dorpels reinigen met een vochtige doek zal in de meeste gevallen voldoende zijn om de dorpels schoon te houden. Maar omdat arduin een gesteente is waar veel kalk in voorkomt is het belangrijk te weten dat men voorzichtig moet zijn met chemische reinigingsmiddelen. Middelen die zuur danwel chloor bevatten kunnen het arduin ernstige schade toebrengen. De kalk die in het gesteente voorkomt kan namelijk gaan reageren met zuur of chloor. Hierdoor zal de dorpel er vaal en versleten uit gaan zien.

Een groot voordeel van dorpels van arduin is dat ze een natuurlijke uitstraling hebben en dat ze eveneens bestand zijn tegen de wisselende weersomstandigheden in ons land. Water en vorst hebben nauwelijks invloed op deze mooie natuursteen waardoor ze een enorm lange levensduur hebben. Bij deugdelijk gebruik gaan ze zeker een mensenleven mee.

Lees ook
vouwgordijn
Vouwgordijnen
inbouwhaard
Inbouwhaarden
vochtdiagnose
Huiszwam
snelbouwstenen
Snelbouwstenen
kelder vocht
Kelder dichting
gevelreiniging
Gevel reinigen
arduin
Arduin
gevelreiniging
Gevelreiniging
gevelbekleding
Gevelbekleding
bardage
Bardage
modern bouwen
Buitenmuur
stroomgroep
Stroomgroep