Steen

Steen is een erg breed begrip het kan naar allerlei dingen verwijzen zoals een harde stof die is samengesteld uit mineralen maar ook een hard bouwmateriaal bestaande uit kalk of cement kan steen genoemd worden. Naast deze “namaak”stenen wordt er in de bouwsector ook gebruik gemaakt van zogenaamde natuursteen. Dit zijn stenen of tegels die gedolven zijn en dus niet in een fabriek geproduceerd.

Steen kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Er kunnen wegen en paden mee worden verhard, huizen en andere bouwwerken mee worden vervaardigd maar ook binnenshuis kan men steen gebruiken om bijvoorbeeld de vloer mee te bedekken of een aanrechtblad van te maken. Doorgaans wordt er voor de bouw van huizen zogenaamde bakstenen gebruikt dit is een steen die in grote aantallen wordt gebakken in een steenfabriek. De prijs van deze stenen is dan ook beduidend lager dan die van natuursteen. Natuursteen is immers geen massaproduct en erg komt heel veel arbeid aan te pas voordat men een natuursteen als bouwmateriaal kan gebruiken.

Zowel natuursteen als de namaak variant zijn er in verschillende kwaliteitsklassen. De ene soort steen is immers hard terwijl de ander juist zachter en meer poreus is. Marmer is een voorbeeld van een natuursteen die vrij hard is terwijl kalksteen daarentegen erg zacht is en een poreuze structuur heeft. Evenals bij natuursteen kan men dit onderscheid ook maken bij de namaak stenen: gips is minder hard en minder duurzaam dan bijvoorbeeld stenen van cement. Voor elke klus is er dus een passende steensoort nodig.

Lees ook
arduin steen
Arduin dorpels
Snelbouwstenen
klinkers
Betonklinkers
arduin steen
Arduin reinigen
blauwe steen
Arduin
Jasberg
Kalkzandsteen
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen
Spanplafond
inloopdouche prijzen
Instapdouche in bestaande badkamer
Raamkozijnen vervangen
Raamkozijn: soorten, mogelijkheden & prijzen
Jouw verhuis goed geregeld