Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Wanneer dak vernieuwen?

Kleine problemen aan het dak kunnen grote gevolgen hebben. Daarom pak je ze best aan van bij het prille begin. Maar wanneer is je dak volledig vernieuwen de beste keuze? En in welke gevallen volstaat een lokale herstelling van je dak? Ontdek in dit artikel uitgebreid de mogelijkheden, oplossingen en gemiddelde prijzen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: wanneer dak volledig vernieuwen?
OPTIE 2: wanneer dak deels vernieuwen?
CONCLUSIE: wat is nu de beste keuze?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

OPTIE 1: wanneer dak volledig vernieuwen?

wanneer dak vervangen

Wanneer laat je best je dak volledig vervangen? We sommen hieronder enkele van de meest voorkomende situaties voor je op:

 • Je dak is intussen al meer dan 20 à 40 jaar oud.
 • Het houten geraamte van je dak is compleet aangetast door houtrot, schimmel of vocht.
 • Je dakconstructie is doorgezakt en vormt risico’s voor de stabiliteit van je woning.

 

Hoeveel kost een nieuw dak plaatsen?

Wil je een volledig nieuwe dakconstructie plaatsen? Dan kan het prijskaartje behoorlijk oplopen. Het gaat namelijk om een arbeidsintensieve, complexe klus. Voor een nieuw dak betaal je gemiddeld tussen de € 175 à 500 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: dit is een richtprijs. Wil je graag weten hoeveel jouw project uiteindelijk zal kosten? Neem dan contact op met een ervaren dakspecialist. Die helpt je graag verder. Vergelijk gratis verschillende offertes op maat.

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van een dakspecialist!

Is een complete renovatie van je dak echt nodig? Of is het voldoende om je dakconstructie gedeeltelijk te vervangen of te verstevigen? Om het antwoord op deze vragen te achterhalen, schakel je beter een expert in. Zo ben je zeker van een correcte diagnose en de juiste oplossing voor jouw woning.

Interesse? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via ons aanvraagformulier.

 


OPTIE 2: wanneer dak deels vernieuwen?

wanneer dak vernieuwen

Een volledige renovatie van je dak is ingrijpend en in vele situaties zelfs niet nodig. Vaak volstaan kleinschalige of lokale herstellingen om je dak opnieuw in topvorm te krijgen. Wanneer volstaat het om slechts gedeeltelijk je dak te vernieuwen?

 • Je dakbedekking is verouderd of je merkt slechts enkele kleine beschadigingen op.
 • Je dakconstructie is nog in een goede staat en vormt geen risico’s voor de bewoners.
 • De kosten voor een nieuw dak zijn te hoog en er zijn geen technische problemen aan je dak.

 

1. Nieuwe dakbedekking plaatsen

Dagelijkse blootstelling aan het weer beïnvloedt de levensduur van je dakbekleding. EPDM kan gaan scheuren, dakpannen vertonen barsten, … Problemen met je dakbekleding kunnen veel schade aanrichten, zoals houtrot of aangetaste dakisolatie. In dit geval is het slim om je dakbedekking (lokaal) te vervangen. Bv. een nieuwe strook dakleer aanbrengen, nieuwe leien plaatsen, …

Prijs: € 20 à 200 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Schakel een expert in.

 

2. Beschadigde loodslabben vervangen

Op je dak liggen er loodslabben. Die beschermen je dak tegen lekkages omdat lood een perfecte afdichting tussen naden garandeert. Is je daklood beschadigd? Dan kan je deze lokaal herstellen met loodstickers of een elastische kunststof. Is de schade te groot? Dan zijn nieuwe loodslabben de beste oplossing.

Prijs: € 100 à 150 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Schakel een expert in.

 

3. Kapotte dakgoten repareren

Een kapotte dakgoot kan veel schade aanrichten. Verstopt, los of verroest: na een tijdje mondt dit uit in een lekkage. Wil je een beschadigde dakgoot vermijden? Verwijder dan tijdig bladeren en obstructies uit je dakgoten en herstel kleine scheurtjes met een rubber seal of coating. Dakgoten van meer dan 20 jaar oud vervang je beter helemaal om grotere problemen te vermijden.

Prijs: € 30 à 70 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Schakel een expert in.

 

4. Dakconstructie verstevigen of gedeeltelijk vervangen

Buigen de gordingen van je huidige dakconstructie door? Of zijn er houten balken lokaal aangetast door vocht en schimmels? Laat je dakconstructie dan verstevigen door een dakspecialist. Bestaande gordingen kan zo’n specialist verstevigen door er extra planken tegen te bevestigen en ze te verankeren aan de bestaande gording.

Prijs: € 1.800 à 2.000 per m³ (excl. btw, incl. uitvoering). Schakel een expert in.

 

Laat je dak inspecteren door een professional!

Een dakexpert inspecteert je dakconstructie met behulp van aangepaste apparatuur. Hierbij bestudeert hij voornamelijk de staat van het hout. Blijkt dit al bij al mee te vallen? Dan kan je je dakconstructie gedeeltelijk vervangen of lokaal verstevigen.

Professionele dakinspectie aanvragen? Dat kan! Neem gratis contact op met professionals actief in je regio en ontvang 2 à 3 offertes op maat van jouw project. Start hier je aanvraag.

 


CONCLUSIE: wat is nu de beste keuze?

Een definitief antwoord op deze vraag ontvang je na een uitgebreide dakinspectie. Daarvoor schakel je het best een professional in. Je keuze bepaal je uiteindelijk op basis van…

 • De staat van je dakconstructie: je vakman onderzoekt wat er precies voor problemen zorgt in je dakconstructie en bepaalt op basis daarvan de meest geschikte oplossing.
 • De aard van de dakproblemen: heeft een storm lokaal enkele leien van je dak beschadigd? Dan volstaat het om die te vervangen door nieuwe. Een oud dak met doorrotte gordingen, daarentegen, kan je niet oppervlakkig oplappen.
 • Extra werken: wil je van de gelegenheid gebruik maken om extra zolderruimte te creëren met een dakkapel? Denk je eraan om bijkomende dakvensters te plaatsen? Of wil je dakisolatie plaatsen? Zulke extra werken beïnvloeden ook de omvang van je dakrenovatie.
 • Je budget: ongetwijfeld speelt ook je budget een rol in je keuze. Je beslist alsnog zelf of je het bij die paar nieuwe leien houdt of je dakbekleding helemaal vervangt zodat je dak ook beantwoordt aan je esthetische wensen.

BELANGRIJK: reken voor de uitvoering van je dakwerken altijd op de expertise van een professional! Niet alleen omdat die een grondige dakinspectie uitvoert, maar ook omdat hij garant staat voor een correcte afwerking van jouw project.

 


Nog enkele veelgestelde vragen…

Dit artikel maakte alvast duidelijk in welke situatie een volledige of gedeeltelijke renovatie van je dak aangewezen is. Ben je er niet helemaal uit? Schakel dan een ervaren dakwerker in. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele specifieke vragen:  • Wanneer rieten dak vervangen?
   Hoe droger je rieten dak blijft, hoe beter voor de levensduur. Werd je rieten dak op een professionele manier geplaatst? Dan gaat die dakbedekking 25 tot wel 40 jaar mee. Een periodiek preventief onderhoud is wel een must. Net door die lange levensduur wordt een rieten dak soms vervangen om esthetische redenen, want na tientallen jaren blootstelling aan de weersomstandigheden ziet het riet er grauwer uit.


  • Wanneer moeten dakpannen vervangen worden?
   Dakpannen hebben doorgaans een lange levensduur. Met betonnen dakpannen zit je zo’n 40 jaar goed, terwijl de keramische variant wel 75 jaar kan overspannen. Aangezien ze ook makkelijk lokaal te vervangen zijn, hoef je bij kleine lekkages niet meteen je pannendak helemaal te vernieuwen. Belangrijk is wel dat je in dit geval tijdig ingrijpt. Ogen jouw dakpannen sterk verweerd? Dan kan je overwegen om een nieuwe dakbekleding te plaatsen.


  • Wanneer een plat dak vervangen?
   Een plat dak is veel fragieler dan een hellend dak (bv. door stilstaand water). Daarom spreken we vaak over een maximale levensduur van 20 à 25 jaar bij een goed onderhouden dak. Daarna is het tijd om een nieuwe dakbekleding te plaatsen. Vertoont de roofing op je plat dak bv. scheurtjes, blaasjes of plooien? Dan kan je deze lokaal herstellen. We raden wel aan om eerst een grondige dakinspectie te laten uitvoeren.


  • Hoe vaak moet ik mijn dak vervangen?

   De gemiddelde levensduur van een dak ligt tussen de 20 à 40 jaar. Het kan dus best voorkomen dat jij als woningeigenaar nooit je complete dakconstructie zal moeten vervangen. Bijvoorbeeld wanneer je in een nieuwbouwwoning intrekt, of wanneer de bestaande woning die je kocht al voorzien werd van een nieuwe constructie.

   BELANGRIJK: onze gouden tip om zo lang mogelijk een complete renovatie uit te stellen, is om af en toe een grondig dakonderhoud te laten uitvoeren. Daarvoor kan je terecht bij een dakexpert.

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
Bakgoot frontpage
Bakgoot
plat dak
PVC dakbedekking
dakdoorvoer
Dakdoorvoer
Sneldek
Sneldek
Dakisolatie materialen
Dakisolatie: materialen
Dakpannen grijs
Dakpannen grijs
groendak
Groendak
Schuin dak
Hellend dak
dakisolatie premies frontpage
Dakisolatie: premies en subsidies
Dak frontpage
Dak
afvalbuizen frontpage
Afvalbuizen
dakisolatie frontpage
Dakisolatie: prijs en rendement