Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Eternit golfplaten

Wat zijn Eternit golfplaten?

In het jaar 1905 werd in België het bedrijf Eternit opgericht door de heer Alphonse Emsens. Dit bedrijf maakte aanvankelijk een cement dat was versterkt met asbestvezels: het zogenaamde asbestcement. Tegenwoordig is het bedrijf opgegaan in het internationale Etex Group NV. Heden ten dage heeft dit bedrijf zich met name toegelegd op de productie van dakbedekking en overige bouwmaterialen. Het bedrijf mag zich marktleider noemen voor wat betreft het leveren van oplossingen voor wanden, gevels en daken.

 

Eternit golplaten & asbest

eternit golfplaten

De oorspronkelijke golfplaten die door het bedrijf werden geproduceerd bevatten asbestvezels. Op het moment dat bekend werd dat deze vezels gezondheidsrisico’s met zich meebrachten (ze zijn kankerverwekkend) besloten veel landen om het gebruik van asbest aan banden te leggen of zelfs te verbieden.

Voor die tijd werden de Eternit golfplaten vooral gebruikt als dakbedekking. Men legde de asbesthoudende platen op schuurtjes en dierenverblijven. Het grote voordeel van de Eternit golfplaten was dat deze sterk en duurzaam zijn maar bovendien ook brandvertragend werkten. Echter wanneer er brand uitbreekt en de golfplaten stukgaan komen er asbestvezels vrij die, bij inademing, kunnen leiden tot mesothelioom (dit is een tumor die zich aan de longvliezen manifesteert). Na een brand dienen de asbestresten dan ook door een gespecialiseerd bedrijf te worden opgeruimd. De medewerkers dragen hierbij speciale pakken die hen tegen de gevaarlijke asbestvezels moeten beschermen.

 

LET OP: wanneer heden ten dage de bestaande asbesthoudende golfplaten moeten worden vervangen gelden er zeer strenge verwijderings-, opslag- en vernietigingseisen. Het materiaal mag bijvoorbeeld in veel landen niet onverpakt vervoerd of opgeslagen worden. Contacteer zeker een gespecialiseerd bedrijf wanneer je golfplaten van het dak (of andere materialen) wil verwijderen waarvan je vermoed dat ze asbest bevatten. Contacteer een vakman via het onderstaande offerteformulier.

 

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
dakisolatie frontpage
Dakisolatie: prijs en rendement
afdak
Afdak maken
lichtstraten
Lichtstraten
dakisolatie premies frontpage
Dakisolatie: premies en subsidies
dak isoleren
Dakisolatie
Dak frontpage
Dak
dakdoorvoer
Dakdoorvoer
groendak
Groendak
Afdak
Afdak
overzetdaken
Overzetdaken
Plat dak
Plat dak
Dakterrassen frontpage
Dakterrassen