Het aantal manieren waarop je het dak van je huis kunt (laten) bedekken neemt nog altijd toe. Voor schuine daken was er vroeger de keus uit dakpannen en een rieten kap en, hoewel die maar zelden werden gebruikt, leistenen als dakbedekking. Inmiddels zijn er veel meer soorten verkrijgbaar: golfplaten en shingles, bijvoorbeeld. Beide hebben ze wel iets weg van een conventioneler dakbedekkingsmateriaal. De laatste doen denken aan de leitjes, terwijl de eerste (met een hoop fantasie) wel wat wegheeft van dakpannen. Daar is nu echter een mooier alternatief voor, in de vorm van dakpanplaten.

Deze platen zijn net als golfplaten gegolfd, maar bijna niet meer van een dak met echte dakpannen te onderscheiden. Niet alleen de golfjes zijn nagemaakt, ook de complete structuur van de pannen is in de platen nagebootst. De losse dakpannen zijn dus ook als zodanig te herkennen! Gemaakt van dubbelzijdig verzinkt en onverwoestbaar staal zijn deze platen bovendien bestand tegen allerlei invloeden van buitenaf, net als een echt pannendak. Met het voordeel dat deze niet los kunnen waaien in een zware storm.

In tegenstelling tot normale dakpannen, bedekken de platen in één keer een groot oppervlak. Er zijn bedrijven die standaardmaten hanteren, maar andere gaan er prat op om platen te kunnen leveren die de afstand van nok tot dakrand in één keer overbruggen. Een ander voordeel is dat deze dakpanplaten in vele verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Natuurlijk zitten standaardtinten als donkergrijs en rood in het palet, maar ook bruine en groene pannen zijn probleemloos te bestellen.

Dat zijn echter nog niet alle voordelen. Een groot pluspunt bij dakrenovaties is dat de oude dakbedekking (als deze bestaat uit riet, golfplaten of shingles) kan blijven liggen: de nieuwe platen worden er gewoon bovenop gemonteerd. Dat scheelt ontzettend in de kosten, zowel arbeidsloon als de kosten die gemoeid gaan met het dumpen van het afval. Bovendien hoeft het dak niet open als er aan gewerkt wordt, de oude isolatielaag blijft keurig zitten (en hoeft niet vervangen te worden) en worden de platen eenvoudig op het dak gelegd en verankerd.

Deze dakpanplaten zijn zodanig vervaardigd dat het lijkt alsof het dak van echte dakpannen is voorzien. Maar niets is minder waar: de platen zien er weliswaar zo uit maar bestaan uit een veel lichtere constructie. Hierdoor kan men de onderliggende constructie lichter en dus goedkoper maken. Hoewel de dakpanplaten erg licht zijn wil dit niet zeggen dat ze minder sterk zouden zijn. Dakpanplaten zijn juist erg sterk en hebben een lange levensduur en vragen weinig onderhoud.

Een ander voordeel van dakpanplaten is dat ze eenvoudig op maat te maken zijn voor elk dak. Verder zijn de meeste dakpanplaten voorzien van een coating die het dak tegen allerlei weersomstandigheden zal beschermen. Zo heeft men een kwalitatief goed dak dat er ook stijlvol en solide uitziet.

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project: