Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Dakisolatie: materialen

Er bestaan verschillende soorten materialen om jouw dak mee te isoleren. Er wordt in eerste instantie gekeken welk type dak er moet geïsoleerd worden alvorens men materialen kan voorstellen. De isolatiewaarde van de materialen is het belangrijkste. Deze wordt uitgedrukt met een ‘R’ en voor je keuze van isolatiemateriaal kies je best voor een waarde van 1,3 of beter. We bespreken kort de meest gebruikte isolatiematerialen zodat je een idee krijgt van de mogelijkheden.

Ga snel naar:
Hardschuimplaten
Glaswol isolatie
Steenwol
PUR-dakisolatie
PIR-dakisolatie
Cellenglas isolatie
Andere materialen
Offerte aanvragen

 

 

1. Hardschuimplaten

Deze isolatieplaten hebben een brandvertragende werking en nemen weinig tot geen vocht op. Ze kunnen gebruikt worden bij hellende daken en op bij platte daken. Het voordeel van isolatieplaten is de brede waaier aan mogelijkheden waarin je ze kan terugvinden. Meerdere diktes zijn beschikbaar en je kan ze zelf op maat snijden zonder dat daar enige kennis voor vereist is.

Qua dikte zijn ze al verkrijgbaar vanaf 4 centimeter, maar er wordt meestal het advies gegeven om tot 12 centimeter te gaan. Als je de ruimte hebt, dan mag het ook meer zijn. De prijs zal duurder zijn dan bij glaswol, maar je hebt hiervoor wel veel gemak voor in de plaats. Het dampscherm dichten gebeurd dan via een speciale tape.

Prijs hardschuimplaten: tussen de € 10 à € 30 per m² (incl. btw), afhankelijk van het materiaal waaruit de hardschuimplaten zijn vervaardigd. Voor geïsoleerde platen kunnen de prijzen oplopen tot € 200 per m².

2. Glaswol isolatie

Glaswol is naar alle waarschijnlijkheid de meest gekende in het rijtje van isolatiematerialen. Glaswol is verkrijgbaar in dekens of platen en is onbrandbaar. Een extra voordeel bij glaswol is ook dat deze een geluidsisolerend effect heeft.

In vergelijking met de isolatieplaten is het wel iets moeilijker om glaswol te plaatsen, maar het is wel goedkoper. Vergeet ook niet om bij het plaatsen beschermende kledij en een stofkapje te dragen omdat glaswol voor irritatie kan zorgen.

Glaswolisolatie vereist wel dat er een onderdak aanwezig is, maar ook een binnenafwerking met dampscherm is nodig om te vermijden dat opstijgend vocht vast kan komen te zitten in het glaswol.

Optioneel: gespoten glaswol. Spuitisolatie bestaat ook voor glaswol, net zoals dat het geval is bij PUR isolatieschuim. Heb je een dak waarbij er flink wat plaatsen zijn die moeilijk bereikbaar zijn? Dan kan spuitisolatie een goed alternatief bieden.

Prijs glaswolisolatie: gemiddeld € 10 à € 20 per m² (incl. btw).

3. Steenwol

Steenwol (of: rotswol) wordt gemaakt van vulkanisch gesteente en is te vergelijken met glaswol wat betreft isolerende eigenschappen en plaatsing. Steenwol is een isolatiemateriaal dat volledig wordt gemaakt uit natuurlijke materialen en ook van nature uit geluidsisolerende eigenschappen heeft.

Rotswol is ook brandveilig en is dankzij zijn eigenschappen vandaag de dag nog steeds het meest gebruikte isolatiemateriaal. Qua prijs zal het echter wel een klein beetje duurder uitkomen dan glaswol.

Prijs steenwol: gemiddeld € 20 à € 35 per m² (incl. btw).

4. PUR dakisolatie

Polyurethaanschuim heeft een hoge isolatiewaarde en heeft het voordeel dat het kan opgevuld worden in kleine gaten en spleten. PUR wordt immers in schuimvorm gespoten en is vooral bekend als vloerisolatie materiaal. Het is op een vijftal minuten volledig droog waardoor de aanbreng relatief snel kan gebeuren.

Doordat alles opgevuld kan worden, zullen er ook geen koudebruggen ontstaan: er kan immers een naadloze afwerking gegarandeerd worden. Het is echter wel redelijk duur om PUR isolatie aan te brengen en het wordt ook best door een ervaren vakman uitgevoerd.

Prijs PUR-spuitisolatie: gemiddeld € 15 à € 30 per m² (incl. btw).

5. PIR dakisolatie

Polvisocyanuraat wordt vaak omschreven als de betere versie van PUR isolatie op brandtechnisch vlak. Het heeft dezelfde samenstelling als PUR isolatie, maar in andere verhoudingen. Daardoor kan een verhoogde isolatiewaarde bekomen worden.

Nochtans wordt PIR meestal in plaatvorm geleverd waardoor je toch niet in alle hoekjes de isolatie kan plaatsen. Niets belet je echter om nadien ook nog de resterende plaatsen te dichten met PUR isolatieschuim. De platen hebben tand-groef verbindingen waardoor ze in elkaar passen en er geen koudebruggen ontstaan in de isolatie.

Prijs PIR-dakisolatie: gemiddeld € 20 à € 25 per m² (incl. btw).

6. Cellenglas isolatie (Foamglas)

Cellenglas (of schuimglas of foamglas) is een hard waterdampdicht isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd op basis van glas. Het isoleert beter dan minerale wollen maar minder goed dan kunststofplaten. Het kent een hoge drukweerstand en is volledig waterdicht.

Het grote voordeel is de grote duurzaamheid, en dat is een belangrijke factor bij de keuze van een isolatiemateriaal. Cellenglas behoudt meer dan 50 jaar zijn isolatiewaarde en kan bovendien gebruikt worden bij zowel hellende als platte daken.

Het materiaal kan verkregen worden in plaatvorm, is vochtvast, vuurvast en drukvast en wordt toegepast bij platte daken maar ook bij hellende daken volgens het principe van sarkingdak. Een extra dampscherm is bij dit product niet nodig als de voegen ook dampdicht worden behandeld.

Prijs cellenglas isolatie: gemiddeld € 20 à € 25 per m² (incl. btw).

7. Andere isolatiematerialen

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog andere materialen die gebruikt worden bij isolatie. Zo is hennep isolatie een relatief nieuw product dat vergeleken kan worden met glaswol. Het is een duurzaam materiaal dat in zowel platen als dekens beschikbaar is.

» Prijs hennep isolatie: gemiddeld € 15 à € 20 per m² (incl. btw).

Cellulose isolatie is ook een alternatief. Het bestaat uit vlokken van krantenpapier dat werd gerecycleerd. Om te vermijden dat het zou rotten worden er wel producten aan toegevoegd, maar het is een ecologisch isolatiemateriaal dat vaak wordt toegepast. Het materiaal wordt ingeblazen en kan dus ook goed alle spleten vullen zodat koudebruggen vermeden kunnen worden. Voor de plaatsing van cellulose isolatiemateriaal mag je toch rekenen op een prijs van 50 a 55 euro per kubieke meter.

» Prijs cellulose isolatie: gemiddeld € 20 à € 30 per m² (incl. btw).

Met kurk kan je wanden bekleden en zelfs ook als vloeren gebruiken, maar wist je ook dat kurk van nature uit isolerende eigenschappen heeft? De laatste jaren winst kurk aan populariteit binnen het interieur, maar ook als isolatiemateriaal. Het is echter wel niet eenvoudig om deze te produceren.

» Prijs kurk isolatie: gemiddeld € 19 à € 25 per m² (incl. btw). 

Resolschuim (PF) staat voor Pehnolformaldehydeschuim. Het is concreet een kunststof hardschuim. Dit isolatiemateriaal kent vooral zijn toepassing in dakisolatie. Het heeft een gesloten celstructuur en ook goede eigenschappen zoals een hoge duurzaamheid, thermisch isoleren en brandvast.

» Prijs PF-isolatie: gemiddeld € 10 à € 50 per m² (incl. btw).

Vraag raad aan een isolatie-expert

Er zijn nog veel meer materialen om jouw dak te isoleren dan de hierboven opgesomde isolatiematerialen. Neem contact op met een ervaren isolatie-expert en ontvang vrijblijvend advies. Hij beschikt niet alleen over de noodzakelijke expertise, maar heeft daarnaast ook de juiste materialen om de klus op een kwalitatieve manier uit te voeren. Vul vrijblijvend het onderstaande offerteformulier in en ontvang gratis een 2- à 3-tal prijsvoorstellen op maat.

 

 

 

Online offerte aanvragen voor woningisolatie

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
dak isoleren
Dakisolatie
overzetdaken
Overzetdaken
spouwmuurisolatie
Spouwmuur
steenwol
Steenwol
gevelbekleding
Gevelbekleding
Dak ontmossen frontpage
Ontmossen daken
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen
plat dak
PVC dakbedekking
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
chape
Chape
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?