Geluidsisolatie

Er zijn maar weinig dingen erger dan continue overlast. De dikke Van Dale spreekt zelfs van ‘schade die iemand te lijden heeft’. Overlast kan door van alles en nog wat worden veroorzaakt, maar vaak gaat de lol van de één ten koste van de ander. Een goed voorbeeld daarvan is geluidsoverlast. Iemand heeft het volume flink opgeschroefd en is aan het genieten van zijn nieuwste plaat terwijl de buren praktisch mee kunnen zingen. Leuk op een buurtfeest, maar niet als diezelfde buren hun eigen muziek op hebben of een boek proberen te lezen. Als je van jezelf weet dat je een luidruchtig type bent is het daarom wel zo sociaal om het aantal decibellen dat je uitstoot wat te minderen, of te zorgen voor goede geluidsisolatie.

Een ruimte compleet isoleren is verrekte lastig. Probeer maar eens om alle winterkou buiten de deur te houden. Datzelfde probleem treedt op bij geluidsisolatie: een kamer compleet geluidsdicht maken is bijna niet te doen. Je kunt het volume gelukkig al een stuk beperken door wat eenvoudige ingrepen. Probeer bijvoorbeeld om ramen en deuren dicht te houden: zet ze in ieder geval niet wagenwijd open als je los gaat. Verder helpt het een flink stuk om kieren, bijvoorbeeld die onder een drempelloze deur, af te dichten. Deurstoppers, die gebruikt worden om tocht te voorkomen, zijn prima geschikt.

Onder de wat grotere ingrepen vallen isolerend muurpanelen. Je kunt die zien als een doorontwikkeling van de aloude eierdoos, een ontwerp dat ook prima geschikt is om geluidsoverlast tot een minimum te beperken. In tegenstelling tot eierdozen, zien deze muurpanelen er niet raar of lelijk uit. Sterker nog: je zult het verschil er aan de buitenkant nauwelijks vanaf zien. Qua prijzen zul je bedacht moeten zijn op ongeveer vier tientjes per vierkante meter. Dat hangt uiteraard af van de kwaliteit: sterk isolerende panelen kosten een stuk meer dan panelen die maar een beetje geluid tegenhouden. Kijk daarom ook goed naar je wensen en kies voor een product dat bij je past. Bezuinig er niet op, maar wordt ook geen dief van je eigen portemonnee.

Lees ook
opstijgend vocht
Vochtige muren
dak isoleren materialen
Zolder isoleren
gevelbekleding
Schroten
Spouwmuurisolatie
dak isoleren materialen
Isolatiewaarde
steenwol isolatie
Steenwol
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
dak isoleren
Dakisolatie
scheidingswand
Scheidingswand
Gevelbekleding
waterdichting
Waterdichting
gevelbekleding
Houten gevelbekleding