De bovenste verdieping van een woning is vaak een, min of meer, vergeten ruimte. Men gebruikt deze ruimte meestal alleen om spullen op te slaan en/of om de ketel van de centrale verwarming te kunnen plaatsen. Toch kan een zolder veel meer bieden dan alleen dienst te doen als rommelhok. Men kan er bijvoorbeeld een slaapkamer maken of een ruimte waar de kinderen kunnen spelen. Als hobby-, studeer of werkkamer is een zolder eveneens goed geschikt. Tenminste wanneer de ruimte is voorzien van goede isolatie.

Het isoleren van een zolder kan namelijk het comfort aanzienlijk vergroten en tevens ook het energieverbruik omlaag brengen doordat men niet zoveel warmte verliest aan de buitenlucht. Wanneer een zolder niet is geïsoleerd zal er namelijk warmte tussen allerlei kieren en spleten door naar buiten glippen.

Het isoleren van een zolder is een klus die zelfs mensen die niet echt handig zijn meestal goed zelf uit kunnen voeren. Voor het isoleren van een zolder wordt de binnenkant van het dak bekleed met isolerend materiaal. Hiervoor kan men onder andere gebruik maken van steen- of glaswol. Men kan dan nog kiezen of men dit materiaal in de vorm van platen of dekens wil gebruiken. De isolatiedekens zijn aan weerszijden voorzien van een dikke laag papier waarmee men het materiaal aan de dakbalken kan bevestigen (meestal door middel van nieten of spijkers). Dit isolatiemateriaal wordt daarna weer afgedekt met bouwfolie. Hierna kan men om de zolder een mooi aanzien te geven het geheel afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten.