Spouwmuurisolatie
Bij de bouw van een huis zijn er een aantal dingen erg belangrijk. Zo moet er genoeg ruimte zijn voor de toekomstige bewoners. Verder zorgen architecten ervoor dat die ruimte zo goed mogelijk benut wordt en de indeling zo voordelig mogelijk is. Zo staat de meterkast vaak aan een zijkant en niet midden in de woning: dat is namelijk een vervelende inbreuk op de ruimte. Naast deze zichtbare eigenschappen is het ook essentieel om goed over de isolatie na te denken. Een ongeïsoleerd huis is namelijk niet alleen slecht voor het milieu (en tegen de geldende regels in het bouwbestek), het is ook niet bevorderlijk voor je portemonnee.
Hoewel je een huis aan alle kanten kan isoleren, zijn de muren het belangrijkst. Dat is immers het grootste oppervlak. Dubbele beglazing draagt ook zeker bij aan de isolatie, maar wanneer je niets aan de muren doet schiet het nog niet zoveel op. Sinds 1960 wordt daar (in Nederland) dan ook veel aandacht aan besteed. Op dat moment werden spouwmuren verplicht gesteld. Een geweldige verbetering op het gebied van isolatie. Een spouwmuur bestaat namelijk uit twee losse muren (bladen), met een ruimte (spouw) daartussen. In die ruimte zit een laag lucht en is ruimte voor een laag isolatiemateriaal.
Dat isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant van het binnenblad bevestigd. Meestal worden er producten van Rockwool voor gebruikt: glaswol of steenwol. Op een bouwlocatie zie je dan ook grote hoeveelheden van dit gele spul voorbijkomen. Het is een mat van fijne draden glas of steen, waartussen lucht is ‘gevangen’. Omdat deze lucht niet kan circuleren is het een prima isolatiemateriaal, al is het niet het enige dat voor spouwmuurisolatie geschikt is. Purschuim (polyurethaan) wordt ook steeds vaker toegepast, en dat is ook niet voor niets.