Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Dakisolatie: premies en subsidies

Laatste update: 13 december 2023 – Wie een grote investering overweegt zoals dakrenovatie en/of -isolatie, kan rekenen op een aantal premies en subsidies bij verschillende instanties. We sommen hieronder de belangrijkste op.

 

Beschikbare dakisolatiepremies 2024

 1. Mijn VerbouwPremie
 2. EPC-labelpremie
 3. Mijn VerbouwLening
 4. Verlaagd btw-tarief
 5. Fluvius premie voor doe-het-zelvers 

Vrijblijvend advies over dakisolatie nodig? Maak gebruik van ons gratis offerteformulier en ontvang binnen enkele werkdagen advies en offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

1. Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 zijn de premies voor dakisolatie en de overkoepelende renovatiepremie samengevoegd tot één premie. Particulieren én bedrijven kunnen dan de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor alle energiebesparende maatregelen en renovaties via één loket van Fluvius. En hier valt dakisolatie onder!

Je kan de Mijn VerbouwPremie alleen online aanvragen via het digitale loket van Fluvius. Hiervoor heb je alle facturen nodig alsook een attest van de aannemer voor de plaatsing van je isolatie. Een vakman kan je helpen met het verzamelen van alle documenten en helpt je bij de aanvraag van de Mijn VerbouwPremie. Vind een geschikte vakman in jouw buurt.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie?

In principe komt elke eigenaar van een gebouw, woning of appartement ouder dan 15 jaar in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie en -renovatie (+ eventueel asbest verwijderen). Hieronder een aantal overige voorwaarden en aandachtspunten:

 • Overige werken: naast asbest verwijderen zijn er nog andere werken waar je mogelijks een premie voor kan aanvragen in combinatie met dakisolatie en -renovatie. Een belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat je een eigenaar-bewoner uit de laagste of middelste inkomenscategorie OF een verhuurder via een sociaal verhuurkantoor bent. Denk aan het plaatsen van onderdaken, dakgoten, het behandelen van houten dakstructuren, …
 • De factuur: om in aanmerking te komen voor de Mijn Verbouwpremie mag de factuur niet ouder zijn dan 2 jaar en moet het factuurbedrag minimaal € 1.000 bedragen.
 • Isolatiewaarde dakisolatie: het isolatiemateriaal voor je dak of zoldervloer moet een Rd-waarde van minimaal 4,5 m²K/W hebben om in aanmerking te komen voor een premie. Dit is ook een belangrijke voorwaarde als je premie wilt aanvragen voor overige werkzaamheden.

LET OP: dit zijn niet alle voorwaarden om een premie aan te vragen via de Mijn VerbouwPremie. Je vraagt daarom best advies aan een ervaren vakman actief in jouw buurt. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier.

 

Bedrag Mijn VerbouwPremie

Hoe hoog is de premie voor dakisolatie en -renovatie vanaf de ingang van de Mijn VerbouwPremie? De premie bedraagt maximaal 50% van de totale factuur. De specifieke premiebedragen zijn afhankelijk van het type gebouw en de aanvrager.

Is het procentuele bedrag daarnaast lager dan de premie die een bewoner uit de hoogste inkomenscategorie zou krijgen voor dezelfde klus? Dan krijg je automatisch dit hogere premiebedrag. Een kort overzicht:

Type gebouwCategoriePremiebedrag
WoningenEigenaar uit laagste inkomenscategorie
of SVK verhuurder
maximaal 50%
/ € 5.750
-Eigenaar uit middelste inkomenscategoriemaximaal 35%
/ € 4.025
-Beschermde afnemer
uit middelste inkomenscategorie
maximaal 50%
/ € 5.750
-Eigenaar uit hoogste inkomenscategorie
of andere investeerders
maximaal 40%
/ € 8 per m²
-Beschermde afnemer
uit hoogste inkomenscategorie
maximaal 35%
/ € 4.025
Appartementsgebouwen
en niet-woongebouwen
Dakisolatiemaximaal 40%
/ € 8 per m²
Dakisolatie + Asbestverwijderingmaximaal 50%
/ € 16 per m²

LET OP: daarnaast zijn er regels die van toepassing zijn op elke groep. Zo geldt een premiebedrag van € 8 per m² extra tot max. 50% van de factuur als je dakisolatie combineert met asbestverwijdering en wordt de premie met € 2 per m² verhoogd bij uitsluitend nachttarief.

 

2. EPC labelpremie

Wil je een (verouderde) woning of appartement met een slechte of ondermaatse energieprestatie kopen? Dan kan je voor een grondige energetische renovatie (bv. dakisolatie, spouwmuurisolatie, duurzame verwarmingstoestellen,…) met een eindfactuur vanaf 2021 een mooie premie ontvangen: de EPC labelpremie.

Hoeveel bedraagt de premie? De maximale subsidie bedraagt wel € 5.000 als je je woning flink onder handen neemt en zo EPC label A bekomt. Bij appartementen is de maximale premie € 3.750.

Om aanspraak te kunnen maken op de premie, moet je 2 EPC-certificaten voorleggen: 1 met de slechte EPC-score en 1 na de renovatie, waarin je de positieve impact van de uitgevoerde werken op het EPC-label aantoont. De werken moeten binnen een tijdsbestek van 5 jaar worden uitgevoerd.

 

BELANGRIJK: EPC-labelpremie verhuist naar Mijn VerbouwPremie

Vanaf januari 2025 gaat de EPC-labelpremie op in de Mijn VerbouwPremie. De premie zal vanaf dan ook inkomensgerelateerd zijn. Hou hier dus rekening mee bij je premie aanvraag en bij je huidige renovatiewerken.

 

Wil je aanspraak maken op premies? Dat kan enkel als je jouw dak laat isoleren door een aannemer. Los van de premies bespaart het je een hoop kopzorgen. Een isolatiespecialist kan je gepast adviseren over de beste oplossing en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

3. Mijn VerbouwLening

Mensen uit de laagste en middelste inkomenscategorie kunnen een lening krijgen als ze werken laten uitvoeren om energie te besparen zoals het plaatsen van daksiolatie. Sinds september 2022 is dat niet langer de Energielening, maar de Mijn VerbouwLening. De Mijn VerbouwLening is beschikbaar voor een ruimere inkomensgroep dan de Energielening. Bovendien kan je ook een hoger bedrag lenen dan voordien het geval was.

De Mijn VerbouwLening is beschikbaar voor:

 • eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie
 • verhuurders die verhuren met een maximale huurprijs van €900 (voor een aantal gemeenten gaat het om €1.000) of via een sociaal verhuurkantoor
 • Particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking
 • niet commerciële instellingen of coöperatieve vennootschappen zoals vzw’s
 • verenigingen van mede-eigenaars

De lening is niet langer renteloos, maar er geldt een korting op. Voor aanvragen van Mijn VerbouwLening sinds 24 februari 2024 bedraagt de rentevoet 2,75% voor de looptijd van de lening. Dit is een korting van 3% op de wettelijke rentevoet (die momenteel 5,75% bedraagt). Tijdens de eerste maanden van 2024 wordt de rentevoet terug aangepast in functie van de wettelijke rentevoet. Hoeveel de rente dit jaar zal bedragen, is dus nog niet gekend.

BELANGRIJK: je kan een bedrag van minimaal 1.250 euro en maximaal 60.000 euro lenen met een afbetalingstermijn van 25 jaar. Wat voor jou haalbaar en aangewezen is, kan je navragen bij het Energiehuis. Neem dus zeker contact op met het Energiehuis dat voor jouw gemeente de Mijn VerbouwLening toekent om na te gaan of je ook in aanmerking komt.

 

 

Dakisolatie premies

4. Verlaagd btw-tarief

Voor nieuwbouwwoningen wordt een btw-tarief toegepast van 21%. Werken aan privéwoningen die 10 jaar of ouder zijn, komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6%. Deze maatregel slaat ook op energiebesparende maatregelen zoals de plaatsing van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, het vervangen van jouw centraleverwarmingsketel en natuurlijk ook de plaatsing van dakisolatie.

Koop je de isolatiematerialen om zelf het dak te plaatsen? Dan zal je op deze materialen 21% BTW moeten betalen. De eindfactuur van een aannemer die het voor jou doet zal echter maar 6% zijn, waardoor je als particulier op het vlak van btw wel een besparing kan realiseren.

 

Vraag gratis offertes aan

Hulp nodig bij de uitvoer van renovatie- of isolatiewerken aan jouw dak? Vraag vrijblijvend offertes aan zodat je op eenvoudige wijze prijzen en diensten kan vergelijken. Grote verschillen tussen aannemers onderling zijn nu eenmaal wel mogelijk. Wie prijzen vergelijkt kan dus naast alle premies en subsidies ook nog eens een extra voordeel bekomen! Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan via onze offerteservice.

 

5. Tijdelijke Fluvius premie dakisolatie voor doe-het-zelvers

De orderboekjes van isolatiespecialisten zitten behoorlijk vol. Als doe-het-zelver kan je nog steeds een Fluvius premie ontvangen voor de aankoop van dakisolatie. Gemiddeld spreken we over zo’n € 6 per m². Let wel, het premiebedrag ligt hoger voor beschermde afnemers en mensen die uitsluitend nachttarief gebruiken.

Om van de premie te kunnen genieten, moet je wel beantwoorden aan enkele voorwaarden:

 • De isolatie moet aangebracht worden op het adres dat je bij aanvraag hebt vermeld.
 • De premie wordt enkel toegekend als het gaat over bestaande gebouwen, wooneenheden of appartementsgebouwen die gesitueerd zijn in het Vlaamse Gewest.
 • De premie is geldig voor facturen met datum tussen 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2024 en mogen op het moment van de aanvraag maximaal 2 jaar oud zijn.
 • Het gaat over nieuwe isolatiematerialen die je effectief zelf plaatst.
 • We spreken over dakisolatie met een totale Rd-waarde van minimaal 4,5m² K/W. De isolatiematerialen mogen in principe in verschillende lagen bovenop elkaar aangebracht zijn.

Je premie kan je aanvragen via het online loket van Fluvius.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van correct geplaatste, hoogwaardige dakisolatie? Vertrouw dan op de expertise van een isolatiespecialist. Niet alleen kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan, maar kan je bovendien genieten van hogere premiebedragen. Kom gratis in contact met een professional actief in je regio via het onderstaande aanvraagformulier:

 

Online offerte aanvragen voor woningisolatie

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
isolatiemateriaal
Kruipruimte
lichtstraten
Lichtstraten
hoe renovatie financieren
Hoe kan je jouw renovatie financieren?
Dakrenovatie frontpage
Dakrenovatie
plat dak
PVC dakbedekking
gevelbekleding
Gevelbekleding
Dak frontpage
Dak
isolatie-voorbeeld
Polyurethaan
crepi
Crépi
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
buitenbepleistering
Buitenbepleistering
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen