Verbouwers.be

Dakisolatie: premies en subsidies

Wie een grote investering overweegt zoals dakrenovatie en/of -isolatie, kan rekenen op een aantal premies en subsidies bij verschillende instanties. We sommen hieronder de belangrijkste op.

Ga meteen naar:
BENOvatiepremie
Overkoepelende renovatiepremie
Verlaagd BTW-tarief
Energielening
Offerteformulier

 

1. Invididuele BENOvatiepremie

Wie de bestaande dakisolatie van zijn woning vervangt, heeft recht op een invididuele BENOvatiepremie, ook wel bekend als premie van de netbeheerder. Deze gebeurt door distributienetbeheerder Fluvius.

Hoeveel bedraagt de premie? Voor het plaatsen van dakisolatie krijg je 4 euro per m², indien geplaatst door een aannemer, en 2 euro per m² wanneer je zelf je dak isoleert. De R-waarde (die de warmteweerstand weergeeft) van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn.

 

2. Overkoepelende renovatiepremie

Op Vlaams niveau kan je genieten van de overkoepelende renovatiepremie, de opvolger van de sinds 2019 uitdovende Vlaamse renovatiepremie.

De overkoepelende renovatiepremie is verkrijgbaar voor bewoners of verhuurders voor het renoveren van een bestaande woning en het realiseren van een nieuwe woning door herbestemming (het verbouwen van een bestaand gebouw, bijvoorbeeld een bedrijfspand of schuur tot woning) of opsplitsing (verbouwen van een afgesplitst deel van een bestaande woning).

De premie wordt berekend per categorie. Er zijn 4 categorieën, waaronder renovatie van het dak en buitenschrijnwerk. Binnen elke categorie van werken moet je minimaal 2.500 euro aan facturen kunnen voorleggen om van de premie te kunnen genieten. De premie bedraagt 20% à 30% van de totale renovatiekosten (exclusief BTW) en wordt bepaald op basis van jouw inkomen.

Meer details over de overkoepelende renovatiepremie vind je op vlaanderen.be

3. Verlaagd BTW-tarief

Voor nieuwbouwwoningen wordt een BTW-tarief toegepast van 21%. Werken aan privéwoningen die 10 jaar of ouder zijn, komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6%. Deze maatregel slaat ook op energiebesparende maatregelen zoals de plaatsing van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, het vervangen van jouw centraleverwarmingsketel en natuurlijk ook de plaatsing van dakisolatie.

Koop je de isolatiematerialen om zelf het dak te plaatsen? Dan zal je op deze materialen 21% BTW moeten betalen. De eindfactuur van een aannemer die het voor jou doet zal echter maar 6% zijn, waardoor je als particulier op het vlak van BTW wel een besparing kan realiseren.

 

Dakisolatie premies

4. Energielening

Een energielening (vroeger FRGE-lening genoemd) is bestemd voor mensen met een zeer laag inkomen. Deze renteloze lening kan enkel verkregen worden via het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE). De Vlaamse Regering heeft beslist om deze 2% op zich te nemen, waardoor jij kan genieten van een renteloze lening.

Bovendien kunnen kwetsbare doelgroepen ook graties advies krijgen bij de werken, zoals:

  • bepalen welke werken ze beter wel of niet uitvoeren
  • het aanvragen van prijsoffertes
  • het kiezen van een geschikte aannemer
  • het opvolgen van de werken
  • het aanvragen van subsidies of premies

Let op: het moet gaan om mensen met een zeer laag inkomen, een invaliditeitsuitkering of een inkomensgarantie voor ouderen en voor mensen in schuldbemiddeling of in OCMW-begeleiding. Neem contact op met het plaatselijk OCMW-kantoor om na te gaan of je ook in aanmerking komt voor een FRGE-lening. Daarnaast moet er een energiehuis aanwezig zijn in jouw gemeente om deze lening te kunnen aanvragen.

Vraag gratis offertes aan

Hulp nodig bij de uitvoer van renovatie- of isolatiewerken aan jouw dak? Vraag vrijblijvend offertes aan zodat je op eenvoudige wijze prijzen en diensten kan vergelijken. Grote verschillen tussen aannemers onderling zijn nu eenmaal wel mogelijk. Wie prijzen vergelijkt kan dus naast alle premies en subsidies ook nog eens een extra voordeel bekomen! Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan via de onderstaande offerteservice.

 

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
dakbedekking
Overzetdaken
Schuin dak
Hellend dak
Dak frontpage
Dak
Bewakingscamera
Camerabewaking tips, info en wetgeving.
gevelbepleistering
Buitenbepleistering
hellend dak frontpage
Schuin dak
dakpannen
Dakpanplaten
afvalbuizen frontpage
Afvalbuizen
isolatiemateriaal
Kruipruimte
plat dak bedekken
Plat dak
veranda voorbeeld
Verandadak
gevelbekleding
Houten gevelbekleding