Dakisolatie: premies en subsidies

Wie een grote investering overweegt zoals dakrenovatie en/of -isolatie, kan rekenen op een aantal premies en subsidies bij verschillende instanties. We sommen hieronder de belangrijkste op.

Ga meteen naar:
Premie dakisolatie
Overkoepelende renovatiepremie
Verlaagd BTW-tarief
Energielening
Offerteformulier

1. Dakisolatie premie Fluvius

Wie de bestaande dakisolatie van zijn woning vervangt, heeft recht op een premie van de netbeheerder. Deze gebeurt door distributienetbeheerder Fluvius.

Hoeveel bedraagt de premie? Voor het plaatsen van dakisolatie krijg je 4 euro per m², indien geplaatst door een aannemer. De R-waarde (die de warmteweerstand weergeeft) van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn.

 

2. Overkoepelende renovatiepremie

Op Vlaams niveau kan je genieten van de overkoepelende renovatiepremie. De overkoepelende renovatiepremie is verkrijgbaar voor bewoners of verhuurders voor het renoveren van een woning.

De premie wordt berekend per categorie. Er zijn 4 categorieën, waaronder renovatie van het dak en buitenschrijnwerk. Binnen elke categorie van werken moet je minimaal 2.500 euro aan facturen kunnen voorleggen om van de premie te kunnen genieten. De premie bedraagt 20% à 30% van de totale renovatiekosten (exclusief BTW) en wordt bepaald op basis van jouw inkomen.

Meer details over de overkoepelende renovatiepremie vind je op vlaanderen.be

3. Verlaagd BTW-tarief

Voor nieuwbouwwoningen wordt een BTW-tarief toegepast van 21%. Werken aan privéwoningen die 10 jaar of ouder zijn, komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6%. Deze maatregel slaat ook op energiebesparende maatregelen zoals de plaatsing van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, het vervangen van jouw centraleverwarmingsketel en natuurlijk ook de plaatsing van dakisolatie.

Koop je de isolatiematerialen om zelf het dak te plaatsen? Dan zal je op deze materialen 21% BTW moeten betalen. De eindfactuur van een aannemer die het voor jou doet zal echter maar 6% zijn, waardoor je als particulier op het vlak van BTW wel een besparing kan realiseren.

 

Wil je aanspraak maken op premies? Schakel een vakman in!

Je kan enkel aanspraak maken op bovenstaande premies en financiële voordelen als je jouw dak laat isoleren door een aannemer. Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om de premies te kunnen krijgen, het is ook het meest aangeraden. Een isolatiespecialist kan je gepast adviseren over de beste isolatie oplossing voor jouw situatie en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

Dakisolatie premies

4. Energielening

Mensen met een zeer laag inkomen kunnen een renteloze lening (Energielening) krijgen als ze werken laten uitvoeren om energie te besparen zoals het plaatsen van daksiolatie. Bovendien kunnen kwetsbare doelgroepen ook graties advies krijgen bij de werken, zoals:

  • bepalen welke werken ze beter wel of niet uitvoeren
  • het aanvragen van prijsoffertes
  • het kiezen van een geschikte aannemer
  • het opvolgen van de werken
  • het aanvragen van subsidies of premies

Let op: het moet gaan om mensen met een zeer laag inkomen, een invaliditeitsuitkering of een inkomensgarantie voor ouderen en voor mensen in schuldbemiddeling of in OCMW-begeleiding. Neem contact op met het Energiehuis dat voor jouw gemeente de Energieleningen toekent om na te gaan of je ook in aanmerking komt voor een Energielening.

Vraag gratis offertes aan

Hulp nodig bij de uitvoer van renovatie- of isolatiewerken aan jouw dak? Vraag vrijblijvend offertes aan zodat je op eenvoudige wijze prijzen en diensten kan vergelijken. Grote verschillen tussen aannemers onderling zijn nu eenmaal wel mogelijk. Wie prijzen vergelijkt kan dus naast alle premies en subsidies ook nog eens een extra voordeel bekomen! Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan via de onderstaande offerteservice.

 

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
Bakgoot frontpage
Bakgoot
carport-voorbeeld
Carport: vergunning nodig?
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
dakpannen
Dakpanplaten
afdak
Afdak maken
crepi
Crépi
spouwmuurisolatie
Spouwmuur
dakisolatie frontpage
Dakisolatie: prijs en rendement
gevelbepleistering
Buitenbepleistering
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
geluidsisolatie
Geluidsisolatie
Dak frontpage
Dak