Verbouwers.be

Dakisolatie: premies en subsidies

Laatste update, 4 januari 2022 – Wie een grote investering overweegt zoals dakrenovatie en/of -isolatie, kan rekenen op een aantal premies en subsidies bij verschillende instanties. We sommen hieronder de belangrijkste op.

 

Beschikbare dakisolatiepremies 2022

  1. Premie dakisolatie
  2. Overkoepelende renovatiepremie
  3. Verlaagd BTW-tarief
  4. Energielening
  5. EPC labelpremie

Vrijblijvend advies over dakisolatie nodig? Maak gebruik van ons gratis offerteformulier en ontvang binnen enkele werkdagen advies en offertes op maat. Start hier je aanvraag.

1. Dakisolatie premie Fluvius

Wie de bestaande dakisolatie van zijn woning vervangt, heeft recht op een premie van de netbeheerder. Deze gebeurt door distributienetbeheerder Fluvius.

Hoeveel bedraagt de premie? Voor het plaatsen van dakisolatie krijg je 4 euro per m², indien geplaatst door een aannemer. De R-waarde (die de warmteweerstand weergeeft) van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn.

LET OP: sinds 2021 komt dakisolatie die je zelf plaatst niet langer in aanmerking voor de premie. Daarom doe je beter een beroep op een isolatiespecialist. Kom in contact met een expert via ons offerteformulier.

BELANGRIJK: vanaf de 2e helft van 2022 worden alle individuele premies van Fluvius en de Totaalrenovatiebonus gebundeld in 1 overkoepelende subsidie, ‘Mijn VerbouwPremie’. Over de precieze bedragen, voorwaarden,… is momenteel nog niets beslist. Hou daarom deze pagina in de gaten.

 

2. Overkoepelende renovatiepremie

Op Vlaams niveau kan je genieten van de overkoepelende renovatiepremie. De overkoepelende renovatiepremie is verkrijgbaar voor bewoners of verhuurders voor het renoveren van een woning.

Hoeveel bedraagt de premie? De premie wordt berekend per categorie. Er zijn 4 categorieën, waaronder renovatie van het dak en buitenschrijnwerk. Binnen elke categorie van werken moet je minimaal 2.500 euro aan facturen kunnen voorleggen om van de premie te kunnen genieten. De premie bedraagt 20% à 30% van de totale renovatiekosten (exclusief BTW) en wordt bepaald op basis van jouw inkomen.

Meer details over de overkoepelende renovatiepremie vind je op vlaanderen.be

 

3. Verlaagd BTW-tarief

Voor nieuwbouwwoningen wordt een BTW-tarief toegepast van 21%. Werken aan privéwoningen die 10 jaar of ouder zijn, komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6%. Deze maatregel slaat ook op energiebesparende maatregelen zoals de plaatsing van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, het vervangen van jouw centraleverwarmingsketel en natuurlijk ook de plaatsing van dakisolatie.

Koop je de isolatiematerialen om zelf het dak te plaatsen? Dan zal je op deze materialen 21% BTW moeten betalen. De eindfactuur van een aannemer die het voor jou doet zal echter maar 6% zijn, waardoor je als particulier op het vlak van BTW wel een besparing kan realiseren.

 

Wil je aanspraak maken op premies? Schakel een vakman in!

Je kan enkel aanspraak maken op bovenstaande premies en financiële voordelen als je jouw dak laat isoleren door een aannemer. Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om de premies te kunnen krijgen, het is ook het meest aangeraden. Een isolatiespecialist kan je gepast adviseren over de beste isolatie oplossing voor jouw situatie en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

 

Dakisolatie premies

4. Energielening

Mensen met een zeer laag inkomen kunnen een renteloze lening (Energielening) krijgen als ze werken laten uitvoeren om energie te besparen zoals het plaatsen van daksiolatie. Bovendien kunnen kwetsbare doelgroepen ook graties advies krijgen bij de werken, zoals:

  • bepalen welke werken ze beter wel of niet uitvoeren
  • het aanvragen van prijsoffertes
  • het kiezen van een geschikte aannemer
  • het opvolgen van de werken
  • het aanvragen van subsidies of premies

LET OP: het moet gaan om mensen met een zeer laag inkomen, een invaliditeitsuitkering of een inkomensgarantie voor ouderen en voor mensen in schuldbemiddeling of in OCMW-begeleiding. Neem contact op met het Energiehuis dat voor jouw gemeente de Energieleningen toekent om na te gaan of je ook in aanmerking komt voor een Energielening.

 

5. EPC labelpremie

Wil je een (verouderde) woning of appartement met een slechte of ondermaatse energieprestatie kopen? Dan kan je voor een grondige energetische renovatie (bv. dakisolatie, spouwmuurisolatie, duurzame verwarmingstoestellen,…) met een eindfactuur vanaf 2021 een mooie premie ontvangen: de EPC labelpremie.

Hoeveel bedraagt de premie? De maximale subsidie bedraagt wel € 5.000 als je je woning flink onder handen neemt en zo EPC label A bekomt. Bij appartementen is de maximale premie € 3.750.

LET OP: om aanspraak te kunnen maken op de premie, moet je 2 EPC-certificaten voorleggen: 1 met de slechte EPC-score en 1 na de renovatie, waarin je de positieve impact van de uitgevoerde werken op het EPC-label aantoont. De werken moeten binnen een tijdsbestek van 5 jaar worden uitgevoerd.

TIP: wist je dat je ook gebruik kan maken van de renteloze renovatiekrediet? Dit is een extra lening naast je hypothecaire lening waardoor je bijkomend tot wel € 60.000 renteloos kan lenen. Let wel, de lening is enkel maar bedoeld voor werken die je woning energiezuiniger maken en moeten binnen de 5 jaar gebeuren.

 

Vraag gratis offertes aan

Hulp nodig bij de uitvoer van renovatie- of isolatiewerken aan jouw dak? Vraag vrijblijvend offertes aan zodat je op eenvoudige wijze prijzen en diensten kan vergelijken. Grote verschillen tussen aannemers onderling zijn nu eenmaal wel mogelijk. Wie prijzen vergelijkt kan dus naast alle premies en subsidies ook nog eens een extra voordeel bekomen! Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan via de onderstaande offerteservice.

 

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
gevelbepleistering
Buitenbepleistering
Afdak
Afdak
Nette voortuin
De juiste prijs voor je woning.
Sneldek
Sneldek
plat dak
PVC dakbedekking
gevelbekleding
Schroten
veranda voorbeeld
Verandadak
isolatie-voorbeeld
Polyurethaan
steenwol isolatie
Steenwol
spouwmuurisolatie
Spouwmuur
Dakpannen grijs
Dakpannen grijs
Dak ontmossen frontpage
Ontmossen daken