Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Dakisolatie: premies en subsidies

Laatste update: 28 april 2022 – Wie een grote investering overweegt zoals dakrenovatie en/of -isolatie, kan rekenen op een aantal premies en subsidies bij verschillende instanties. We sommen hieronder de belangrijkste op.

 

Beschikbare dakisolatiepremies 2022

 1. Premie dakisolatie (t/m 30 juni 2022)
 2. Overkoepelende renovatiepremie (t/m 30 juni 2022)
 3. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)
 4. Verlaagd BTW-tarief
 5. Energielening
 6. EPC labelpremie

Vrijblijvend advies over dakisolatie nodig? Maak gebruik van ons gratis offerteformulier en ontvang binnen enkele werkdagen advies en offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

1. Dakisolatie premie Fluvius (t/m 30 juni 2022)

Wie de bestaande dakisolatie van zijn woning vervangt, heeft recht op een premie van de netbeheerder. Deze gebeurt door distributienetbeheerder Fluvius.

Hoeveel bedraagt de premie? Voor het plaatsen van dakisolatie krijg je 8 euro per m², indien geplaatst door een aannemer. De R-waarde (die de warmteweerstand weergeeft) van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn.

LET OP: sinds 2021 komt dakisolatie die je zelf plaatst niet langer in aanmerking voor de premie. Daarom doe je beter een beroep op een isolatiespecialist. Kom in contact met een expert via ons offerteformulier.

 

2. Overkoepelende renovatiepremie (t/m 30 juni 2022)

Op Vlaams niveau kan je genieten van de overkoepelende renovatiepremie. De overkoepelende renovatiepremie is verkrijgbaar voor bewoners of verhuurders voor het renoveren van een woning.

Hoeveel bedraagt de premie? De premie wordt berekend per categorie. Er zijn 4 categorieën, waaronder renovatie van het dak en buitenschrijnwerk. Binnen elke categorie van werken moet je minimaal 2.500 euro aan facturen kunnen voorleggen om van de premie te kunnen genieten. De premie bedraagt 20% à 30% van de totale renovatiekosten (exclusief BTW) en wordt bepaald op basis van jouw inkomen.

Meer details over de overkoepelende renovatiepremie vind je op vlaanderen.be

 

 

3. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)

Vanaf 1 juli 2022 zijn de premies voor dakisolatie en de overkoepelende renovatiepremie niet meer aan te vragen. Deze worden namelijk samengevoegd tot één premie vanaf 1 oktober 2022. Particulieren én bedrijven kunnen dan één premie aanvragen voor energiebesparende maatregelen en renovatie via één loket van Fluvius. En hier valt dakisolatie onder!

Vanaf 1 oktober 2022 is de Mijn VerbouwPremie alleen online aan te vragen via het digitale loket van Fluvius. Hiervoor heb je in ieder geval alle facturen en een attest van de aannemer nodig.

 

LET OP: tijdelijk geen premie-aanvragen vanaf 1 juli 2022

Tussen 1 juli en 30 september 2022 is het niet mogelijk om een premie aan te vragen die onder de Mijn VerbouwPremie valt. De regeling gaat namelijk pas in vanaf 1 oktober 2022. Vraag je nu nog een energiepremie van Fluvius of renovatiepremie aan, dan kan je met dezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Je moet dus goed controleren welk premiestelsel voor jou het meest interessant is. Je vakman kan je hierover verder informeren.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie?

In principe komt elke eigenaar van een gebouw, woning of appartement ouder dan 15 jaar in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie en -renovatie (+ eventueel asbest verwijderen). Hieronder een aantal overige voorwaarden en aandachtspunten:

 • Overige werken: naast asbest verwijderen zijn er nog andere werken waar je mogelijk premie voor kan aanvragen in combinatie met dakisolatie en -renovatie. Een belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat je een eigenaar-bewoner uit de laagste of middelste inkomenscategorie OF een verhuurder via een sociaal verhuurkantoor bent. Denk aan het plaatsen van onderdaken, dakgoten, het behandelen van houten dakstructuren, …
 • Premie voor doe-het-zelvers: is het gebouw ouder dan 30 jaar, is de laatste factuur van de aankoop van vóór 1 juli 2022 en vraag je de premie aan tussen 1 oktober en 31 december 2022, dan kan je ook zónder een vakman in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie.
 • De factuur: om in aanmerking te komen voor de Mijn Verbouwpremie mag de factuur niet ouder zijn dan 2 jaar (voor aanvragen tussen 1 oktober en 31 december 2022 geldt 2 jaar en 3 maanden) en moet het factuurbedrag minimaal € 1.000 bedragen.
 • Isolatiewaarde dakisolatie: het isolatiemateriaal voor je dak of zoldervloer moet een Rd-waarde van minimaal 4,5 m²K/W hebben om in aanmerking te komen voor een premie. Dit is ook een belangrijke voorwaarde als je premie wilt aanvragen voor overige werkzaamheden.

LET OP: dit zijn niet alle voorwaarden om een premie aan te vragen via de Mijn VerbouwPremie. Je vraagt daarom best advies aan een ervaren vakman actief in jouw buurt. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier.

 

Bedrag Mijn VerbouwPremie

Hoe hoog is de premie voor dakisolatie en -renovatie vanaf de ingang van de Mijn VerbouwPremie? De premie bedraagt maximaal 50% van de totale factuur. De specifieke premiebedragen zijn afhankelijk van het type gebouw en de aanvrager.

Is het procentuele bedrag daarnaast lager dan de premie die een bewoner uit de hoogste inkomenscategorie zou krijgen voor dezelfde klus? Dan krijg je automatisch dit hogere premiebedrag. Een kort overzicht:

Type gebouwCategoriePremiebedrag
WoningenEigenaar uit laagste inkomenscategorie
of SVK verhuurder
maximaal 50%
/ € 5.750
-Eigenaar uit middelste inkomenscategoriemaximaal 35%
/ € 4.025
-Beschermde afnemer
uit middelste inkomenscategorie
maximaal 50%
/ € 5.750
-Eigenaar uit hoogste inkomenscategorie
of andere investeerders
maximaal 40%
/ € 8 per m²
-Beschermde afnemer
uit hoogste inkomenscategorie
maximaal 35%
/ € 4.025
Appartementsgebouwen
en niet-woongebouwen
Dakisolatiemaximaal 40%
/ € 8 per m²
Dakisolatie + Asbestverwijderingmaximaal 50%
/ € 16 per m²

 

LET OP: Daarnaast zijn er regels die van toepassing zijn op elke groep. Zo geldt een premiebedrag van € 8 per m² extra tot max. 50% van de factuur als je dakisolatie combineert met asbestverwijdering en wordt de premie met € 2 per m² verhoogd bij uitsluitend nachttarief.

 

TIP: vergelijk huidige premieregeling met Mijn VerbouwPremie

Huishoudens die binnen de laagste of middelste inkomenscategorieën vallen moeten zeker het oude en het nieuwe premiestelsel vergelijken. De Mijn VerbouwPremie is mogelijk een stuk interessanter voor deze groepen, met als gevolg dat je dan best je premie-aanvraag uitstelt tot 1 oktober 2022. Let op, je hoeft daarom niet te wachten om de werken te laten uitvoeren. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.

 

 

4. Verlaagd BTW-tarief

Voor nieuwbouwwoningen wordt een BTW-tarief toegepast van 21%. Werken aan privéwoningen die 10 jaar of ouder zijn, komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6%. Deze maatregel slaat ook op energiebesparende maatregelen zoals de plaatsing van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, het vervangen van jouw centraleverwarmingsketel en natuurlijk ook de plaatsing van dakisolatie.

Koop je de isolatiematerialen om zelf het dak te plaatsen? Dan zal je op deze materialen 21% BTW moeten betalen. De eindfactuur van een aannemer die het voor jou doet zal echter maar 6% zijn, waardoor je als particulier op het vlak van BTW wel een besparing kan realiseren.

 

Wil je aanspraak maken op premies? Schakel een vakman in!

Je kan enkel aanspraak maken op bovenstaande premies en financiële voordelen als je jouw dak laat isoleren door een aannemer. Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om de premies te kunnen krijgen, het is ook het meest aangeraden. Een isolatiespecialist kan je gepast adviseren over de beste isolatie oplossing voor jouw situatie en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

 

Dakisolatie premies

5. Energielening

Mensen met een zeer laag inkomen kunnen een renteloze lening (Energielening) krijgen als ze werken laten uitvoeren om energie te besparen zoals het plaatsen van daksiolatie. Bovendien kunnen kwetsbare doelgroepen ook graties advies krijgen bij de werken, zoals:

 • bepalen welke werken ze beter wel of niet uitvoeren
 • het aanvragen van prijsoffertes
 • het kiezen van een geschikte aannemer
 • het opvolgen van de werken
 • het aanvragen van subsidies of premies

LET OP: het moet gaan om mensen met een zeer laag inkomen, een invaliditeitsuitkering of een inkomensgarantie voor ouderen en voor mensen in schuldbemiddeling of in OCMW-begeleiding. Neem contact op met het Energiehuis dat voor jouw gemeente de Energieleningen toekent om na te gaan of je ook in aanmerking komt voor een Energielening.

 

6. EPC labelpremie

Wil je een (verouderde) woning of appartement met een slechte of ondermaatse energieprestatie kopen? Dan kan je voor een grondige energetische renovatie (bv. dakisolatie, spouwmuurisolatie, duurzame verwarmingstoestellen,…) met een eindfactuur vanaf 2021 een mooie premie ontvangen: de EPC labelpremie.

Hoeveel bedraagt de premie? De maximale subsidie bedraagt wel € 5.000 als je je woning flink onder handen neemt en zo EPC label A bekomt. Bij appartementen is de maximale premie € 3.750.

LET OP: om aanspraak te kunnen maken op de premie, moet je 2 EPC-certificaten voorleggen: 1 met de slechte EPC-score en 1 na de renovatie, waarin je de positieve impact van de uitgevoerde werken op het EPC-label aantoont. De werken moeten binnen een tijdsbestek van 5 jaar worden uitgevoerd.

TIP: wist je dat je ook gebruik kan maken van de renteloze renovatiekrediet? Dit is een extra lening naast je hypothecaire lening waardoor je bijkomend tot wel € 60.000 renteloos kan lenen. Let wel, de lening is enkel maar bedoeld voor werken die je woning energiezuiniger maken en moeten binnen de 5 jaar gebeuren.

 

Vraag gratis offertes aan

Hulp nodig bij de uitvoer van renovatie- of isolatiewerken aan jouw dak? Vraag vrijblijvend offertes aan zodat je op eenvoudige wijze prijzen en diensten kan vergelijken. Grote verschillen tussen aannemers onderling zijn nu eenmaal wel mogelijk. Wie prijzen vergelijkt kan dus naast alle premies en subsidies ook nog eens een extra voordeel bekomen! Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan via de onderstaande offerteservice.

 

 

Online offerte aanvragen voor woningisolatie

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:


 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
spouwmuurisolatie
Spouwmuur
Bakgoot frontpage
Bakgoot
Afdak
Afdak
isolatiemateriaal
Isolatiemateriaal
crepi
Crépi
Dak ontmossen frontpage
Ontmossen daken
afvalbuizen frontpage
Afvalbuizen
Gevelbekleding
groendak
Groendak
waterdichting
Waterdichting
wolken
Winddicht
Sneldek
Sneldek