Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Dakisolatie

De renovatie van je dak is een ideaal moment om te denken aan dakisolatie. Waarom is dakisolatie zo belangrijk? Omdat het dak voor verantwoordelijk is voor 20 a 30% van het totale warmteverlies van je woning en dus een ideale manier is om op energiekosten te besparen.

Ga snel naar:
2 manieren om dak te isoleren
Bijkomend isoleren
Alternatief: zoldervloer isoleren
Offerte aanvragen

 

Over dakisolatie

Vanaf 2015 wordt een dakisolatienorm ingevoerd. Geen dakisolatie betekent strafpunten in een onderzoek van de woningkwaliteit. Dat kan samen met andere gebreken leiden tot de ongeschikt verklaring voor bewoning.

De Vlaamse Overheid raadt een isolatiedikte aan van 15 centimeter of meer indien er voldoende plaats beschikbaar is in het dak. Betreft het een bestaande woning? Dan zal eerst de beschikbare ruimte moeten gecontroleerd worden.

Dakisolatie aanbrengen is in principe niet heel moeilijk. Het belangrijkste is dat de isolatie voldoende dik moet zijn en goed moet worden aangebracht. Wordt de isolatie niet goed aangebracht, dan ontstaat er altijd een risico op schimmelvorming. Dakisolatie moet naadloos worden aangebracht, dus geen spleten, kieren of kleine openingen om de kans op koudebruggen te minimaliseren.

 

TIP: Je doet er dus goed aan om een ervaren vakman te contacteren. Maak hiervoor gebruik van de gratis offerteservice.

 

Manieren om je dak te isoleren

Er bestaan verschillende manieren waarop een dakwerker jouw dak kan isoleren, er dient ook een onderscheid te worden gemaakt tussen een hellend dak en een plat dak:

 

1. Hellend dak isoleren

Hellend dak isoleren

Hellend dak isoleren[/caption]In de eerste plaats kan de isolatie worden geplaatst tussen de dragende dakelementen. Dit is de ruimte tussen de kepers en spanten die wordt opgevuld met het isolatiemateriaal. Een voorbeeld van isolatiemateriaal dat hier zeer geschikt voor is, is minerale wol.

Zelfdragende isolerende dakelementen is een tweede mogelijkheid waarbij dan het dak wordt opgebouwd uit zogenaamde sandwichpanelen. De kepers, isolatie, het onderdak en de tengellatten maken dan deel uit van het paneel.

Een Sarkingdak is een derde mogelijkheid. Hierbij worden de isolatieplaten bovenop de kepers en spanten aangebracht.

Een laatste mogelijkheid is het aanbrengen van een isolerende binnenafwerking. Panelen uit gipskarton en thermische isolatie worden dan aangebracht. Deze methode is ideaal geschikt als je op punt staat om je woning te verbouwen.

 

2. Niet-hellend dak isoleren

Plat dak isoleren

Een warm plat dak isoleren betekend dat de isolatielaag zich aan de buitenkant van het dak zal bevinden, onder de dakdichting. Het kan ook zijn dat er meerdere lagen worden gebruikt, afhankelijk van het materiaal en de sterkte van je dak.
Bij een omgekeerd plat dak zal de isolatie zich bevinden boven de dakdichtingslaag. Er is dan wel een ballast nodig om te voorkomen dat het zou wegwaaien.

Bijkomend isoleren

Als je dak al geïsoleerd is en je wenst extra isolatie te plaatsen, dan zijn er drietal zaken waar je moet op letten alvorens je hiermee begint. In de eerste plaats moet de bestaande isolatie nog droog zijn. In de tweede plaats moet je nagaan of er een onderdak aanwezig is.

Een onderdak zit net onder de dakbedekking. Het is verschillen van een dampscherm dat er voor dient dat je isolatie niet vochtig wordt door dampen van binnenshuis. Een dampscherm is een folie die rond de isolatie is gespannen.

Tot slot moet er ook een dampscherm aanwezig zijn, maar als je bijkomend zal isoleren, dan moet je deze doorprikken. Een dampscherm is dampdicht en dient om je isolatie te beschermen; Het dampscherm zal je dus moeten verwijderen of doorprikken alvorens je nieuwe isolatie aanbrengt. Nadien dien je natuurlijk wel een nieuw dampscherm aan te brengen.

Alternatief: zoldervloer isoleren

zoldervloer isoleren

Wanneer het niet de bedoeling is om je zolder te gebruiken als leefruimte, en de ruimte dan ook niet verwarmd wordt, dan kan je ook de zoldervloer isoleren. Het is eenvoudiger en ook goedkoper dan de plaatsing van dakisolatie.

Twijfel je nog over het al dan niet gebruiken van de zolderruimte in de toekomst? Dan kan je tijdelijk drukvaste platen installeren die later op eenvoudige wijze weer kunnen weggehaald worden als je toch van gedacht zou veranderen.

Lees meer in deze reeks over dakisolatie:

Dak isoleren? Raadpleeg een isolatie-expert

Wil je graag jouw dak isoleren? Raadpleeg dan een isolatie-expert. Doordat hij de juiste materialen bezit zal hij jouw dak op een kwalitatieve manier isoleren. Bovendien zal hij dankzij z’n expertise je het nodige advies kunnen geven inzake premies en subsidies voor dakisolatie.

Isolatie-expert nodig? Vul dan het onderstaande offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project.

 

Online offerte aanvragen voor woningisolatie

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
eternit golfplaten
Eternit golfplaten
isolatie-voorbeeld
Polyurethaan
dakvenster frontpage
Dakvenster
gevelbepleistering
Gevelbepleistering
dak isoleren materialen
Isolatiewaarde
gevelbekleding
Houten gevelbekleding
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
steenwol
Steenwol
scheidingswand
Scheidingswand
crepi
Crépi
Dakisolatie materialen
Dakisolatie: materialen
geluidsisolatie
Geluidsisolatie