Een huis kost bij de aanschaf al een flinke bom duiten, maar daarna ben je nog niet klaar met het uitgeven van geld. Er zijn vaste lasten, zoals het afbetalen van een hypotheek, gebruikskosten, gas, water en licht, maar ook het onderhoud slokt zo nu en dan flink wat Euro’s op. Dat is niet raar of erg: eens in de zoveel jaar moet ieder huis een grote beurt hebben. Na afloop ziet de woning er weer fris uit en zijn eventuele gebreken hersteld. Bovendien wordt er met het onderhoud naar de technische staat van het huis gekeken en wordt deze, waar kan, verbeterd. Als je in een bosrijke omgeving woont zul je bekend zijn met het ontmossen van het dak. Een flinke klus van grote waarde, omdat het mos de dakbedekking relatief snel aantast.

Als je Moeder Natuur dus de vrije hand zou geven zou je na een paar jaar het complete dak kunnen vernieuwen. Mos en algen zijn namelijk vaak de oorzaak van versnelde slijtage aan dit deel van de woning. Die slijtage kan zich uiten in (kleine) lekkages en waterproblemen. Best logisch, eigenlijk. Allereerst dringen de wortels van de mossen door in de kleine gaatjes van de dakbedekking (die is namelijk poreus). Naarmate de wortels langer worden, worden ze ook dikker: te dik. Het gaatje zal eerst nog wat uitzetten, maar daarna openscheuren. Wanneer dat eerste scheurtje er is, hoe klein ook, beginnen de problemen al. Als het een keer goed regent dringt er water door in deze haarscheurtjes. Water dat in de winter kan bevriezen, waarbij het nog meer uitzet. De scheurtjes worden weer groter, er is meer plaats voor de wortels van de mossen en algen, en het hele verhaal begint opnieuw. Het enige verschil is dat de consequenties steeds erger worden.

Het laten ontmossen van een dak is dus erg belangrijk voor de levensduur daarvan. Als je merkt dat deze klus vaak moet gebeuren is het bovendien verstandig om het dak preventief te behandelen tegen mosgroei. Zo hoeft er minder vaak iemand het dak op en wordt de kans van mosgroei nog kleiner.

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project: