Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Woning isoleren

Wil je jouw energiefactuur duurzaam verlagen en investeren in meer wooncomfort? Dan is woningisolatie de oplossing bij uitstek. Er zijn verschillende manieren om je woning doorgedreven te isoleren. Wat zijn de mogelijkheden voor jouw woning? Wat zijn de gemiddelde prijzen? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden? Dit én meer lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten woningisolatie
Prijs woning isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf woning isoleren of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe woning isoleren?

Er zijn meerdere mogelijke methoden als het gaat om het isoleren van je huis. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie, … Welke methode je ook kiest, doorgaans zijn deze onder te verdelen in langs binnen en langs buiten isoleren:

 • Woning isoleren aan de binnenkant: bij langs binnen isoleren gaat het om plafondisolatie, vloerisolatie, binnenmuurisolatie, … Je verliest bij veel van deze methoden leefruimte en er komt veel voorbereiding bij kijken, maar soms is het simpelweg je enige optie.
 • Woning isoleren aan de buitenkant: denk hierbij aan buitengevelisolatie, dakisolatie, hoogrendementsglas, … Door langs buiten te isoleren verlies je geen ruimte in je woning en krijgt de buitenkant van je huis een frisse uitstraling.

BELANGRIJK: wil je jouw woning isoleren en genieten van gericht advies, prijzen op maat en een kwalitatief eindresultaat? Vergelijk dan vrijblijvend 2 à 3 offertes van ervaren vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

woning isoleren

 

Soorten woningisolatie

Woningisolatie kan je op verschillende manieren aanpakken, afhankelijk van jouw situatie, je persoonlijke wensen, je budget, … Een overzicht van de opties langs binnen en langs buiten:

 

OPTIE 1: woning isoleren buitenkant

Langs buiten isoleren is ideaal als je binnen geen woonruimte wil opgeven en als je de woning aan de buitenkant wil renoveren:

 • Dakisolatie langs buiten: dit is een goede optie als je de dakbedekking moet herstellen. Op zowel hellende als platte daken heb je met isolatie aan de buitenkant minder last van vocht en is de dakconstructie beter beschermd tegen weersinvloeden. Doorgaans ga je uit van een richtprijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing) van € 40 – 60 voor een hellend dak en € 45 – 100 voor een plat dak.
 • Gevelisolatie: een buitenmuur isoleren is de aangewezen methode als je geen spouwmuur hebt. Zo heb je geen ruimteverlies en plaats je een isolatielaag aan de buitenkant van je muur. Daartegen komt dan een gevelafwerking met hout, crepi, steenstrips, … Gevelisolatie (excl. afwerking) kost je zo’n € 100 – 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Spouwmuurisolatie: heb je een spouw tussen je binnen- en buitenmuur en is deze min. 5 cm breed? Dan kan een vakman je spouwmuur na-isoleren. Hierbij spuit hij het isolatiemateriaal door kleine gaatjes in het voegwerk. Gaat het om nieuwbouw? Dan kan de vakman het materiaal simpelweg tegen de binnenmuur plaatsen. Voor spouwmuurisolatie hou je best rekening met een richtprijs van zo’n € 15 – 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Hoogrendementsglas: hoogrendementsglas is de standaard bij nieuwe beglazing. Dit type dubbelglas bestaat uit 2 lagen glas en een spouw gevuld met edelgassen en een speciale coating. Richtprijzen variëren op basis van het type HR-glas, maar doorgaans kan je uitgaan van € 100 – 140 per m² (excl. btw en plaatsing) voor het glas zélf.

 

OPTIE 2: woning isoleren binnenkant

Is langs buiten isoleren geen optie in jouw woonsituatie? Dan is het ook mogelijk je woning langs de binnenzijde te isoleren:

 • Binnenmuur isoleren: langs binnen een muur isoleren is niet aan te raden. Zo moet je kamers leegmaken, vensterbanken aanpassen, radiatoren verplaatsen, … Daarnaast moet de gevel in goede staat verkeren om vochtproblemen te vermijden. Is je binnenmuur isoleren de enige optie? Dan mag je rekenen op een richtprijs van € 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Dakisolatie langs binnen: langs binnen isoleren is interessant als je een hellend dak in goede staat hebt. Hierbij klemt de vakman isolatiemateriaal tussen de houten balken van de dakconstructie. Een hellend dak langs binnen isoleren kost zo’n € 20 – 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Vloerisolatie: een vloer isoleer je best langs onder als je een toegankelijke kruipkelder hebt. Hierbij plaatst de vakman het isolatiemateriaal tegen het plafond van die kruipruimte. Is dit niet mogelijk? Dan moet je langs boven isolatie plaatsen en een nieuwe vloerbekleding leggen. Gebruik dan zeker isolatiemateriaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Vloerisolatie kost je gemiddeld 20 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Woning isoleren: wat is de beste keuze?

Kies je voor spouwmuurisolatie of is het belangrijker om je dak eerst goed te isoleren? Welke materialen zijn het beste voor jouw woonsituatie en wat zou je eventueel zelf kunnen doen? Geniet van gericht advies, prijzen op maat en krijg een antwoord op al je isolatievragen via onze gratis offerteservice.

 

Prijs woning isoleren

De kostprijs voor het isoleren van je woning is grotendeels afhankelijk van de gekozen methode, het geplaatste materiaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Hieronder een uitgebreid overzicht van de richtprijzen per methode:

IsolatiemethodeLangs binnen of langs buiten isolerenGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
DakisolatieLangs buiten€ 40 - 100
GevelisolatieLangs buiten€ 100 - 150
SpouwmuurisolatieLangs buiten€ 15 - 30
HoogrendementsglasLangs buiten€ 100 - 140
BinnenmuurisolatieLangs binnen€ 50
Dakisolatie Langs binnen€ 20 - 50
VloerisolatieLangs binnen€ 20 - 35

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo variëren tarieven niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk gericht en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ervaren isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

isolatie woning

 

Belangrijke aandachtspunten

Je woning isoleren is een klus waarbij veel komt kijken. Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan moet je rekening houden met deze aandachtspunten:

 • Isolatiematerialen: voor elke isolatiemethode zijn andere materialen aan te raden. Zo is spuitisolatie interessant als je het plafond van je kruipruimte wil isoleren, aangezien hier vaak leidingen op lopen die het plaatsen van platen moeilijker maken. Om een hellend dak langs binnen te isoleren zijn isolatiedekens van minerale wol dan weer ideaal.
 • Correcte plaatsing: voor een optimale isolatie is het belangrijk dat je op isolatiewaarden let, dat je luchtdicht isoleert en koudebruggen vermijdt. Vooral als je zelf je woning wil isoleren gaat er al gauw iets mis op deze gebieden.
 • Geluidsisolatie: goed isoleren komt niet alleen neer op thermische isoleren. Afhankelijk van je woonsituatie kan het ook belangrijk zijn om een goede geluidsisolatie na te streven. Daarvoor zijn materialen als rotswol en glaswol heel interessant.
 • Premies en financiële voordelen: je kan de kosten voor het isoleren van je woning drukken met verschillende premies van Fluvius. Is je woning bovendien minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor zowel materiaal- als arbeidskosten. Let op: hiervoor moet je wel samenwerken met een erkende isolatiespecialist.

 

Zelf woning isoleren of vakman?

Zelf je huis isoleren is mogelijk in bepaalde gevallen, maar meestal is de expertise en ervaring van een vakman vereist. Een isolatiespecialist mag bijvoorbeeld van meer materialen gebruik maken dan een particuliere woningeigenaar. Daarnaast zijn er nog andere voordelen waarvan je profiteert als je voor een vakman kiest. Een kort overzicht:

 • Gericht advies: ga je langs binnen of langs buiten je woning isoleren? Gebruik je hiervoor isolatieplaten, isolatiedekens of eerder spuit- of inblaasisolatie? Een vakman stelt zijn werkwijze en plan van aanpak af op jouw woonsituatie, budget en persoonlijke wensen.
 • Correcte plaatsing: een vakman heeft veel ervaring en weet precies wat hij doet. Zo ben je als woningeigenaar verzekerd van een kwalitatief eindresultaat.
 • Garantie: met een isolatiespecialist geniet je van meer zekerheid. Gaat er namelijk iets mis tijdens de plaatsing? Dan neemt de vakman eventuele herstelkosten voor zijn eigen rekening.
 • Lage inkoopprijs voor materialen: isolatiespecialisten werken alleen met de beste materialen van betrouwbare leveranciers en merken. Daarnaast kunnen zij deze materialen ook voor een lagere prijs inkopen dan particulieren. Gezien de huidige materiaalschaarste en oplopende prijzen is dit zeker iets om rekening mee te houden.

 

Geld besparen? Vergelijk offertes!

Een woning isoleren is niet niks en kost je al gauw honderden euro’s. Wil je geld besparen en tegelijkertijd genieten van een professionele oplossing? Dan vergelijk je best vrijblijvend offertes van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Online offerte aanvragen voor woningisolatie

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

Lees ook
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
spouwmuur
Spouwmuurisolatie
winddicht
Winddicht
gevelbekleding
Gevelbekleding
dak isoleren
Dakisolatie
dak isoleren materialen
Isolatiewaarde
crepi
Crépi
isolatie-voorbeeld
Polyurethaan
geluidsisolatie
Geluidsisolatie
buitenbepleistering
Buitenbepleistering
spouwmuurisolatie
Spouwmuur
chape
Chape