Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Isolatiemateriaal

Mensen doen een dikkere trui aan als ze het koud krijgen, of kruipen onder een warme deken. Maar wat te doen als je huis het ‘koud krijgt’? Een plaid erover heen is in ieder geval niet de oplossing: zorgen voor een goede isolatie is dat wel. Alle kanten van een woning kun je isoleren. De buitenmuur van een modern gebouw bestaat uit twee delen waartussen zich een isolatieruimte (spouw) bevindt. Dubbele beglazing werkt volgens datzelfde principe: twee platen glas met een beetje lucht ertussen. Daken worden eveneens geïsoleerd, maar inmiddels kiezen meer en meer mensen ervoor om ook hun vloer te laten isoleren. Dat scheelt jaarlijks al snel honderd euro op de energierekening!

Dat het verstandig is om je huis te isoleren is intussen duidelijk. Maar waarmee doe je dat dan? Er zijn talloze isolatiematerialen verkrijgbaar, allemaal met hun eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Het ene spul werkt vooral geweldig om een dak of vloer te isoleren, terwijl die stof misschien wel helemaal niet geschikt is om in de muur te gebruiken. Een kort overzicht van de meest gebruikte isolatiematerialen.

Glaswol en steenwol worden heel veel toegepast om muren te isoleren. Iedereen herkent het typisch gele materiaal direct. De wol wordt gemaakt door glas of steen te verhitten en uit elkaar te ‘slingeren’ in dunne draden. Die stollen vervolgens en worden tot matten verwerkt.

Puur natuur zijn houtvezelplaten. Houtspaanders en -snippers worden op elkaar geperst tot vaste platen. Wanneer er iets meer ruimte tussen de stukjes hout overblijft voor lucht wordt het een geweldige isolator. Deze platen worden vooral gebruikt om plafonds, vloeren en daken te isoleren.

Naast bovenstaande, natuurlijke materialen zijn er een aantal synthetische stoffen in omloop. Piepschuim (polystyreen) en purschuim (polyurethaan) zijn daarvan de bekendste. Beide zijn als grote platen verkrijgbaar, waarmee ze erg geschikt zijn voor het isoleren van een vloer. Purschuim wordt tevens in spuitbussen geleverd: ontzettend handig om gaatjes op te vullen.

Dit zijn nog maar een paar stoffen: er bestaan er veel meer. Elke stof die lucht bevat die niet kan circuleren, is namelijk al te gebruiken als isolatiemateriaal!

 

Online offerte aanvragen voor woningisolatie

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

Lees ook
gevelbekleding
Houten gevelbekleding
isolatie woning
Woning isoleren
chape
Chape
buitenbepleistering
Buitenbepleistering
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
isolatie-voorbeeld
Polyurethaan
winddicht
Winddicht
dak isoleren
Dakisolatie
gevelbekleding
Schroten
dakisolatie frontpage
Dakisolatie: prijs en rendement
spouwmuur
Spouwmuurisolatie
geluidsisolatie
Geluidsisolatie