Verbouwers.be

Isolatiemateriaal

Mensen doen een dikkere trui aan als ze het koud krijgen, of kruipen onder een warme deken. Maar wat te doen als je huis het ‘koud krijgt’? Een plaid erover heen is in ieder geval niet de oplossing: zorgen voor een goede isolatie is dat wel. Alle kanten van een woning kun je isoleren. De buitenmuur van een modern gebouw bestaat uit twee delen waartussen zich een isolatieruimte (spouw) bevindt. Dubbele beglazing werkt volgens datzelfde principe: twee platen glas met een beetje lucht ertussen. Daken worden eveneens geïsoleerd, maar inmiddels kiezen meer en meer mensen ervoor om ook hun vloer te laten isoleren. Dat scheelt jaarlijks al snel honderd euro op de energierekening!

Dat het verstandig is om je huis te isoleren is intussen duidelijk. Maar waarmee doe je dat dan? Er zijn talloze isolatiematerialen verkrijgbaar, allemaal met hun eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Het ene spul werkt vooral geweldig om een dak of vloer te isoleren, terwijl die stof misschien wel helemaal niet geschikt is om in de muur te gebruiken. Een kort overzicht van de meest gebruikte isolatiematerialen.

Glaswol en steenwol worden heel veel toegepast om muren te isoleren. Iedereen herkent het typisch gele materiaal direct. De wol wordt gemaakt door glas of steen te verhitten en uit elkaar te ‘slingeren’ in dunne draden. Die stollen vervolgens en worden tot matten verwerkt.

Puur natuur zijn houtvezelplaten. Houtspaanders en -snippers worden op elkaar geperst tot vaste platen. Wanneer er iets meer ruimte tussen de stukjes hout overblijft voor lucht wordt het een geweldige isolator. Deze platen worden vooral gebruikt om plafonds, vloeren en daken te isoleren.

Naast bovenstaande, natuurlijke materialen zijn er een aantal synthetische stoffen in omloop. Piepschuim (polystyreen) en purschuim (polyurethaan) zijn daarvan de bekendste. Beide zijn als grote platen verkrijgbaar, waarmee ze erg geschikt zijn voor het isoleren van een vloer. Purschuim wordt tevens in spuitbussen geleverd: ontzettend handig om gaatjes op te vullen.

Dit zijn nog maar een paar stoffen: er bestaan er veel meer. Elke stof die lucht bevat die niet kan circuleren, is namelijk al te gebruiken als isolatiemateriaal!

Lees ook
gevelbepleistering
Buitenbepleistering
dak isoleren materialen
Isolatiewaarde
wolken
Winddicht
Gevelbekleding
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
dak isoleren
Dakisolatie
crepi
Crépi
dakisolatie premies frontpage
Dakisolatie: premies en subsidies
scheidingswand
Scheidingswand
Spouwmuurisolatie
waterdichting
Waterdichting
gevelbekleding
Houten gevelbekleding