Verbouwers.be

Chape

Ondervloer en dekvloer zijn woorden die iedereen nog wel bekend voorkomen. Chape, daarentegen, is een woord dat de meeste mensen (in ieder geval de meeste Nederlanders) verbijsterd achterlaat. Toch zijn de drie besproken termen min of meer synoniem voor elkaar: een chape is namelijk een ondervloer van lichtbeton. Het bevindt zich tussen de draagvloer (onder de chape) en de bevloering (op de chape). Die bevloering kan bestaan uit vloerbedekking, parket, tegels of elke andere soort bevloering die er te krijgen is.

Net als iedere andere vloer die gemaakt is van cement of beton is de droogtijd van een chape aan de lange kant. Bij optimale omstandigheden (westenwind en een temperatuur van 20 graden Celsius) geldt een droogtijd van één week per centimeter beton. In de praktijk kun je echter beter van tien dagen per centimeter uitgaan. Soms zelfs nog meer: als de vloer dikker is dan acht centimeter staan er twee weken droogtijd per centimeter beton. Bij zo’n vloer ben je dus vier maanden aan het wachten!

Dat is best een tijd. Tijd die je niet altijd hebt. In een verbouwing bijvoorbeeld, moet alles zo snel mogelijk gebeuren. De aannemer kan het pand dan verlaten en je kunt beginnen met inrichten. Voor klussen waarbij enige snelheid geboden is, zijn er sneldrogende varianten verkrijgbaar. Hierbij is het mogelijk om de chape soms al na drie of vier uur te belopen of te betegelen met natuursteen of keramische vloertegels. Als er parket gelegd moet worden, dient met minimaal 24 uur te wachten. Een flink stuk langer, maar vergeleken met een paar weken is het een peulenschil.

Lees ook
waterdichting
Waterdichting
isolatie-voorbeeld
Polyurethaan
scheidingswand
Scheidingswand
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
dak isoleren
Dakisolatie
wolken
Winddicht
houten vloer
Laminaat
opstijgend vocht
Vochtige muren
cement
cementsluier
gevelbekleding
Houten gevelbekleding
tegels lijmen
Lijmen tegels
Gevelbekleding