Geïmpregneerd hout

Met impregneren van hout bedoeld men het doordrenken van hout met een bepaalde stof. Impregneren is namelijk een algemeen gebruikte techniek om een product één of meerdere beschermende eigenschappen te geven zoals het waterbestendig of waterafstotend maken maar ook schimmel- of graffitiwerend en brandvertragend maken kan door middel van de impregneertechniek. Het proces van het impregneren kan worden versneld door een oplosmiddel te gebruiken of de stof onder hoge druk aan het materiaal toe te voegen.

Wanneer men hout gaat behandelen met impregneermiddel dan doet men dit vooral om schimmels en insecten te weren, Bovendien zal het hout, na behandeling, beter bestand zijn tegen de weersinvloeden die in ons land voor komen. Vooral het vocht door regen, hagel en sneeuw kan hout dat niet is behandeld snel aantasten. Een houten bouwwerk heeft dan dus een aanzienlijk kortere levensduur.

Geïmpregneerd hout gaat langer mee en hoeft minder snel te worden vervangen. Op die manier kan men zuiniger omspringen met het hout en hoeft er geen onnodige houtkap plaats te vinden. Bovendien kan er nu, voor sommige projecten, hout gaan gebruiken waar men voorheen alleen materiaal kon inzetten dat minder milieuvriendelijk is. Men kan door minder duurzaam hout te impregneren dit in plaats van de zeldzamere sterke houtsoorten gaan gebruiken. Op die manier hoeft men minder een beroep te doen op bijvoorbeeld de tropische regenwouden.

Naast alle voordelen voor het milieu heeft geïmpregneerd hout ook voordelen voor de gebruiker: men hoeft namelijk niet steeds het hout tegen verwering n houtrot te behandelen.

Lees ook
hout
Cederhout
Glasfolie
betonwerken
Architectonisch beton
bouwmaterialen
Bouwmaterialen
houten constructie
Houtskeletbouw
glazen deur
Glazen deuren
Smeedijzer
keramische tegelvloer
Keramische tegels
tegels
Tegelcentrale
tegels
Carobati
kelder plaatsen
Betonblokken
grasmaaier
Automatische grasmaaier