Ondervloer
Voor alles is een fundering nodig. Als er een huis of kantoorcomplex wordt gebouwd, begint het bij het maken van een stevige ondergrond. Heipalen gaan de grond in en constructies van gewapend beton worden aangelegd om het gebouw te ondersteunen. Hoewel op kleinere schaal gebeurt er hetzelfde bij het leggen van een vloer. Wanneer die namelijk direct op de betonnen vloer wordt gelegd kun je er donder op zeggen dat de vloer geen lang leven beschoren is. Op deze manier staat ‘ie namelijk bloot aan allerlei invloeden van onderaf. Met een zogenaamde ondervloer kun je dat voorkomen.
Maar dat is niet de enige reden om een ondervloer te laten leggen. Deze zorgt er namelijk ook voor dat het oppervlak waar de echte vloer, ook wel bovenvloer genoemd, op komt te liggen mooi egaal is. Zeker bij houten vloeren of vloeren van grote tegels is dat erg belangrijk: alles zou ongelijk komen te liggen als er hobbels, kuilen en bulten in de ondergrond aanwezig zouden zijn. Verder speelt een ondervloer een grote rol in de isolatie. Het houdt de kou van de betonplaten onder de vloer zo veel mogelijk buiten de kamer. Bij vloeren die van zichzelf niet zoveel isolerende eigenschappen hebben, zoals zeil of vloerbedekking, is dit een belangrijke reden om een ondervloer te laten leggen.
Het leggen van een ondervloer is geen ingewikkeld karwei, hoewel je er goed voor moet zorgen dat alles nauwgezet past. Meestal zijn ondervloeren of ondertapijten (die bestaan namelijk ook) gemaakt van naaldvilt (bekend van prikborden) of rubber. Als de ondervloer is gelegd is het geen enkel probleem om daar de bovenvloer op vast te spijkeren of te verlijmen. Sterker nog: vaak gaat het makkelijker dan wanneer je direct op de betonvloer lijmt!