Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Fineerparket

Fineer is een zeer dun laagje hout met een gelijkmatige dikte. De dikte van het fineer kan verschillen van zo’n 0,6 millimeter tot wel enkele millimeters dik. Het gebruik van fineer zorgt ervoor dat zeldzame of dure houtsoorten kunnen worden gespaard bij de productie van meubels, deuren en vloerdelen.

Ook bij de productie van parket wordt de fineertechniek toegepast. Men lijmt een fineerlaag op een goedkopere houtsoort die soms weer op een multiplex onderlaag gelijmd zit. Naast het behouden van zeldzame of dure hotsoorten heeft het gebruik van fineer nog een voordeel. De kans dat het hout gaat werken wordt door het aanbrengen van een fineerlaag verminderd of verdwijnt zelfs helemaal. Wanneer de fineerlaag goed op het parket is aangebracht kan men nauwelijks nog zien dat het slechts fineerparket is en niet de houtsoort waarvan de fineerlaag is gemaakt.

In vergelijking tot parket dat is gemaakt van massief hout, is het fineerparket een stuk voordeliger. Men heeft voor de productie van deze parketsoort een kleinere hoeveelheid duur of zeldzaam hout nodig dan wanneer men massieve planken zou gebruiken. Bovendien kan men zich bij het fineerparket veroorloven om zeldzamere en duurdere houtsoorten te gebruiken. Hierdoor kan men een unieke sfeer creëren in huis die men wellicht met een massieve parketsoort niet had kunnen of willen veroorloven.

Naast de kosten die men kan besparen is ook het milieu gebaat bij het gebruik van fineer om parketdelen mee te bekleden. Er hoeven immers minder zeldzame danwel dure bomen te worden geveld. Bovendien wordt er een erg duurzame onderlaag gebruikt zoals mdf of hdf wat de levensduur van het fineerparket alleen maar ten goede komt. Een bijkomend voordeel van het fineerparket is dat de planken niet of nauwelijks kunnen werken waardoor spleten en kieren tussen de planken wegblijven.

De duurzaamheid van een vloer die bestaat uit fineerparket is afhankelijk van het gebruik van de vloer. Dit wil zeggen hoeveel mensen er gemiddeld per dag gebruik van maken. In een slaapkamer zal fineerparket uiteraard langer meegaan dan in een druk bezochte ontvangsthal. Natuurlijk heeft het onderhoud van de vloer ook veel invloed op de levensduur van het fineerparket. Dagelijks de vloer goed reinigen met een vochtige (geen natte) doek en het voorkomen van grof straatvuil (onder andere zand en modder) door het leggen van een goede mat bij binnenkomst kan de levensduur aanzienlijk verlengen.

Men dient echter wel voorzichtig te zijn wat vocht betreft. Een vloer van fineerparket kan bij grotere hoeveelheden vocht beschadigen: de fineerlaag kan immers loslaten. Vochtig reinigen mag maar nat is echter uit den boze.

Lees ook
parket schuren
Parket schuren
Cementsluier
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
laminaat badkamer
Laminaat badkamer
glasmozaïek
Glasmozaïek
parket
Parket
lijmen tegels
Lijmen tegels
vloerdelen
Vloerdelen
tegeldragers
Tegeldragers
lamelparket
Lamelparket
vloeren
Vloeren
houten plinten
Houten plinten