Houten plinten
Als er ergens iets wordt ge- of verbouwd zijn er drie stadia te onderscheiden. Het begint met het bouwgereed maken van de locatie en (eventueel) het slopen van bestaande, ongewenste muren of gebouwen. Daarna wordt er echt iets moois gemaakt en als afsluiting is er een periode van afwerking. Die duurt vaak lang, zeker omdat het lijkt alsof er niks meer gebeurt. Niets is echter minder waar: tientallen randjes worden afgekit, laatste stukken worden bijgeschilderd en afdekkapjes en beschermingsrandjes worden op allerhande plaatsen gemaakt. Daar horen ook plinten bij, die de verbinding tussen muur en vloer naadloos wegwerken.
Hoewel sommige mensen kiezen om geen plinten aan te laten brengen, doen de meeste dat wel. De laatste jaren is er een trend van kleinere, onopvallende plintjes. In oudere huizen, of woningen met een klassieke of landelijke inrichting is dat meestal echter geen gezicht: niet voor niets worden daar meestal hogere en opvallendere plinten aangebracht. Ondanks het gegeven dat het uiterlijk dus behoorlijk kan verschillen is er een belangrijke gemeenschappelijke deler aan te wijzen: het materiaal. Negen van de tien keer wordt voor plinten namelijk hout gebruikt.
Een logische keuze, zeker in combinatie met een houten vloer. Daarbij is het namelijk wel zo mooi om de plinten in dezelfde stijl te maken als de daadwerkelijke vloer. Op die manier blijft het één geheel. Verder is hout ook een eenvoudige stof om te bewerken. Het is geen enkel probleem om er kleine stukjes uit te zagen zonder dat deze snel breken. Bij het maken van grotere plinten is het voordeel van hout dat er makkelijk patronen in zijn aan te brengen. Met marmeren plinten, die ook wel eens worden toegepast, is dat veel ingewikkelder.