Verbouwers.be

Parket schuren

Met parket worden doorgaans verschillende soorten houten vloeren bedoeld. Het kan hierbij gaan om massieve planken of om planken die uit een dunnere toplaag van hout bestaan en een onderlaag van multiplex. Het onderhouden van het parket is uiterst belangrijk voor de levensduur van de vloer. Wanneer de vloer er na verloop van tijd toch wat vaal en grauw uit gaat zien kan men deze gaan schuren en opnieuw behandelen met lak, olie of was.

Voordat men met het schuren van de vloer begint kan men het beste de gehele ruimte leegmaken. Op die manier kan men de gehele vloer in één keer schuren zonder telkens meubels te moeten verschuiven. Grenst de ruimte waar men gaat schuren aan andere ruimtes dan dient men de spullen die daar aanwezig zijn af te dekken met folie of iets dergelijks. Het stof dat tijdens het schuren roinddwarrelt dringt namelijk al snel overal door. Men kan overigens ook de toegangen afplakken met folie zodat er eveneens geen stof in de ruimtes kan doordringen.

Het schuren van de vloer kan men doen met behulp van een (gehuurde) parketschuurmachine. In het begin gebruikt men een grove korrelschuurpapier en werkt uiteindelijk toe naar een steeds fijnere korrel. Op die manier verkrijgt men het meest gladde resultaat. De vloer dient dus meerdere malen geschuurd te worden. De eerste keer kan men de vloer het beste diagonaal schuren, vanaf de tweede keer gaat men in rechte banen schuren. Is het schuren gedaan dan moet men het stof zorgvuldig verwijderen.

Lees ook
houten vloer
Houten plinten
houten ondervloer
Ondervloer
houten vloer
Fineerparket
traploper
Geïmpregneerd hout
mozaïektegels
Mozaïektegels
tegels
Tegelcentrale
klinkers
Betonklinkers
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
houten vloer
Laminaat plaatsen
mozaiek
Mozaïek
keukenvloer
Keukenvloer
tegels
Sichenia