Keramische tegels
Het woord ‘tegel’ lijkt een specifiek product aan te duiden, maar inmiddels is het net zo veelzeggen als ‘steen’ of ‘hout’. Er bestaan namelijk vreselijk veel soorten tegels. Zoals te verwachten is zijn er talloze formaten, diktes en kleuren verkrijgbaar, maar er zijn meer verschillen. Een belangrijk kenmerk is de productiewijze, als die er is. Tegels van natuursteen worden namelijk niet ‘gefabriceerd’ (alleen op maat gesneden en afgewerkt), terwijl keramische tegels wel kunstmatig worden gemaakt.
Het allerbelangrijkste ingrediënt van keramische tegels is aarde. Niet de tuingrond waar je gisteren de hortensia’s in hebt gepland, maar een fijne soort aarde. Naast wat middeltjes om de kwaliteit van de tegel te bevorderen worden er soms nog extra mineralen aan het mengel toegevoegd. Daarna gaat de hele handel de oven in, waar de tegels op hoge temperatuur worden gebakken. Door die intense hitte komen de tegels praktisch onverslijtbaar uit de oven naar buiten.
Dat is dan ook het grootse voordeel van keramische tegels: ze zijn ontzettend sterk en krasbestendig. Heel handig, zeker gezien het feit dat deze tegels vooral op de vloer worden toegepast. Een ander voordeel van keramische tegels is dat ze niet uitzetten of krimpen. Natuurstenen tegels, zoals de naam al aangeeft een natuurproduct, doen dat namelijk wel.
Zoals gezegd zijn er ontzettend veel kleuren tegels verkrijgbaar. Dat geldt voor tegels van natuursteen, maar ook voor keramische tegels. Bij die laatste is de keus misschien nog wel groter: het uiterlijk van de tegel wordt direct beïnvloed door het mengsel dat de oven in gaat. En daar kun je, in theorie, alles aan toevoegen wat je maar op de plank hebt staan!