Vloerdelen
Hoewel we er vaak niet bij stilstaan is alles uit onderdelen opgebouwd. Het scherm waar je op dit moment naar zit te kijken bestaat uit honderden (zo niet duizenden) schroefjes, draadjes en andere stukjes elektronica. Iedereen die ooit zelf een vloer heeft gelegd of dat iemand heeft zien doen weet dat ook die uit talloze stukken bestaan: vloerdelen. Welke dat zijn verschilt per vloer. Feit is dat alle stukjes van de puzzel hun eigen belangrijke functie hebben.
Bij een tegelvloer zijn de delen het makkelijkste aan te wijzen: de losse tegels, natuurlijk. Afhankelijk van het formaat van de tegels of plavuizen zijn deze onderdelen groot of kleiner, tot aan priegelige mozaïek-stukjes aan toe. Maar onderschat ook de rol van het voegsel niet, dat ervoor zorgt dat de vloer op z’n plaats blijft en de tegels niet verschuiven. Bovendien is er nog een stuk dat je niet kunt zien: de ondervloer en, als daar sprake van is, de vloerverwarmingsinstallatie.
De vloerdelen van een houten vloer, zoals parket, zijn ook eenvoudig te benoemen. Maar hoewel het hout als planken wordt aangeleverd, bestaat dat vaak al uit een aantal soorten hout. In de fabriek worden die op elkaar geperst en gelijmd om de beste kwaliteit parket te garanderen.
Speciale vloeren, zoals betonnen vloeren, hebben ook aparte delen. Je zou dat niet zo snel zeggen, maar de samenstelling van het betonmengsel bepaalt voor een groot deel hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Grof of fijn, glad of ruw: het is allemaal mogelijk.
Ondanks dat dit interessante materie betreft (letterlijk en figuurlijk) hoef je je in de praktijk geen zorgen te maken over de verschillende onderdelen. Als je ervoor kiest om een vloerenspecialist de vloer te laten leveren en leggen heeft hij alles bij de hand. Zelfs wanneer je bij een bouwmarkt een vloer afhaalt en deze zelf wil gaan plaatsen staat er precies beschreven wat je nodig hebt. Het is eveneens mogelijk dat er geen ‘boodschappenlijstje’ aanwezig is, maar dat alle benodigdheden worden meegeleverd met de vloerdelen.