Vloerisolatie
We vinden het heel normaal om muren te isoleren en te kiezen voor dubbele beglazing: alles in het teken om de energierekening zo laag mogelijk te houden en om het milieu te sparen. Het is dan ook best opmerkelijk dat maar weinig mensen er aan denken om ook hun vloer te isoleren. Op die manier kan namelijk veel warmte weglekken en kou binnenkomen. Per jaar scheelt het al zo 150 kubieke meter aan gas, ter waarde van ongeveer 100 euro!
Het isoleren van de vloer kan op verschillende manieren. Soms kun je kiezen, maar soms wordt de keuze door omstandigheden bepaald. Het is bijvoorbeeld een optie om aan de onderkant van de vloer van de begane grond (het plafond van de kruipruimte, zogezegd) isolatiemateriaal aan te brengen. Wanneer je echter geen kruipruimte hebt, of als deze maar heel laag is, valt dit plan af. Een andere manier, door de bodem van de kruipruimte te isoleren, is ook geen oplossing als de kruipruimte daardoor nog lager wordt dan ‘ie al is.
Toch is het ook mogelijk om de vloer van een huis zonder kruipruimte te isoleren. Dan wordt er geen isolatiemateriaal aangebracht onder de vloer, maar erop. De vloer komt daardoor wat hoger te liggen en deuren zullen moeten worden ingekort. Kortom: geen klusje voor een vrije zaterdagmiddag! Het is wel te overwegen als de vloer wordt vervangen of de woning van top tot teen wordt gerenoveerd.
Wanneer duidelijk is hoe je wilt gaan isoleren, zul je moeten nagaan welk materiaal het beste geschikt is. De mate van isolatie wordt namelijk niet alleen bepaald door de dikte van de isolatie, maar ook door het type. Er is de keuze uit stoffen als piepschuim (EPS), glaswol, steenwol of thermokussens. Wanneer de bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd zijn geen van die materialen goede opties: schelpen of kleikorrels werken in zo’n geval een stuk beter!