Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Steenwol

Als je een huis gaat bouwen moet je met gigantisch veel dingen rekening houden. Allereerst is het van groot belang om ervoor te zorgen dat alle maten met elkaar overeenkomen. Verder is het essentieel om de benodigde materialen op het juiste moment (en in de juiste hoeveelheid) op de bouwplaats te laten arriveren. Eén van de spullen die je al in een vrij vroeg stadium nodig hebt is isolatiemateriaal voor de buitenmuren. Die zijn namelijk hol: bij een zogenaamde spouwmuur is er namelijk een binnenmuur, dan een aantal centimeters lucht, en dan pas de buitenmuur. Die centimeters leegte zijn er voor de isolatie. Om nog beter te isoleren wordt die ruimte vaak opgevuld met steenwol. De naam is misschien niet zo bekend, maar bijna iedereen kan zich wel een beeld maken van het gele spul.

 

steenwol

 

Om te begrijpen waarom steenwol zo’n goede isolator is zul je je moeten verdiepen in de structuur van het materiaal. Gelukkig is het niet zo ingewikkelde materie. Sterker nog, het is best simpel. Steenwol begint als steen, dat op een hoge temperatuur (ongeveer 1400 graden Celsius) wordt gesmolten. Vervolgens slingert een speciale machine, een zogenaamde spinner, het materiaal weg van de hittebron. Daardoor koelt het af en stolt het, in de vorm van draden. In een andere machine worden de draden samengevoegd tot de karakteristieke gele mat.

Het lijkt een omslachtig proces: eerst smelt je steen, laat je het in draden stollen en maak je er weer één geheel van. Het zou ook vreemd zijn, ware het niet dat er ontzettend veel lucht tussen de steendraden blijft zitten. En die lucht zorgt voor de werkelijke isolatie! Doordat de luchtbelletjes niet kunnen ontsnappen uit de mat blijft de temperatuur gelijk. De lucht kan immers geen warmte afvoeren!

 

Online offerte aanvragen voor woningisolatie

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

Lees ook
dak isoleren materialen
Isolatiewaarde
chape
Chape
geluidsisolatie
Geluidsisolatie
isolatiemateriaal
Isolatiemateriaal
gevelbekleding
Houten gevelbekleding
isolatiemateriaal
Kruipruimte
isolatie woning
Woning isoleren
dak isoleren
Dakisolatie
dakisolatie premies frontpage
Dakisolatie: premies en subsidies
gevelbekleding
Schroten
waterdichting
Waterdichting
spouwmuur
Spouwmuurisolatie