Schroten
Trens komen en trends gaan. Soms komen ze terug, soms blijven ze alleen in de geschiedenisboeken bestaan. Wat woninginrichting en interieur betreft zijn er veel trends die na een aantal jaren weer opnieuw worden geïntroduceerd. In de jaren zestig en zeventig waren kleuren als olijfgroen en oranje helemaal geweldig. Daarna gingen ze ‘uit’, maar inmiddels keren ze weer terug. Ook het gebruik van schroten was ooit ‘in’. Of het een wederkerende trend betreft is nog niet duidelijk: de toekomst zal het uitwijzen.
De huidige generatie vaders en moeders zal zich de schroten waarschijnlijk nog wel uit het ouderlijk huis kunnen herinneren. Hele woningen werden met schrootjes afgewerkt: de plafonds, de muren, het trapgat en wat al niet meer. Er is inmiddels veel veranderd: de meeste mensen hebben hun huis ‘ontschroot’ en de muren en plafonds op een andere manier afgewerkt. Toch bestaan schrootjes nog altijd. Sterker nog: er zijn meer soorten dan ooit tevoren!
Waar schroten vroeger namelijk altijd van hout waren gemaakt, zijn er nu ook PVC schrootjes verkrijgbaar. Deze zijn hol vanbinnen, maar wel versterkt met dwars geplaatste verstevigingsribben. Het voordeel van PVC is dat het een synthetisch materiaal is: het leeft niet. Dat in tegenstelling tot hout, wat onder invloeden van vochtigheid en temperatuur kan gaan ‘werken’. Het wordt dan ook geadviseerd om (als je voor houten schroten kiest) het hout een aantal dagen vóór montage in de kamer te laten acclimatiseren.
Er zijn echter meer voordelen te noemen. PVC schroten zijn minder krasgevoelig en een stuk steviger dan hun houten broertjes. Verder worden ze in veel verschillende breedtes geleverd. Daarbij wordt niet alleen naar het praktische aspect gekeken, maar ook naar de decoratieve kant. Hoewel je schrootjes namelijk op allerlei manieren kunt bevestigen (horizontaal, verticaal, diagonaal of in een bepaald motief) is de variatie op een gegeven moment op. Doordat creatieve geesten zich perfect kunnen uitleven op PVC, wat met hout een stuk lastiger is, zijn schroten weer helemaal geaccepteerd. Handig om beschadigde muren weg te werken, maar ook als mooie wandafwerking!