Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Buitenmuur

modern bouwen

Wanneer men een woning of ander gebouw gaat bouwen ontkomt men niet aan het plaatsen van een buitenmuur. Deze muur is de buitenkant van het bouwwerk en zorgt voor stevigheid en de invulling van het gebouw. Verder behoort tot de functies van de buitenmuur het beschermen van de binnenkant tegen vocht, wind, kou, zon en andere weersinvloeden. Buitenmuren hebben in ons klimaat veel te lijden onder de soms zware neerslag en wind. De omgeving binnen in het gebouw, die veel minder robuust is gebouwd dient hiertegen te worden beschermd. Maar ook het isoleren van warmte en geluid is één van de taken van de buitenmuren. Dit verhoogd het comfort in het gebouw terwijl de buitenwereld geen last heeft van bijvoorbeeld leefgeluiden.

Een buitenmuur kan uit verschillende materialen worden opgetrokken. In de meeste gevallen is dit echter steen hoewel leem of hout ook niet helemaal ongebruikelijk zijn voor het bouwen van een dergelijke muur. Welk materiaal er ook wordt gebruikt voor het plaatsen van een buitenmuur, de muur blijft bepalend voor de indruk die men van het gebouw krijgt.

Het goed onderhouden van de buitenmuren is zeer belangrijk, en niet alleen voor wat het aangezicht betreft maar ook voor de bescherming van het binnengedeelte van het gebouw. Is de muur namelijk vochtdoorlatend dat heeft men binnen daar zeker last van in de vorm van schimmel- of vochtplekken. Zowel het aanzicht als de conditie van de buitenmuur kan men eventueel verbeteren door het behandelen van de muur bijvoorbeeld met behulp van pleister.

Lees ook
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden
arduin
Arduin
spouwmuur
Spouwmuurisolatie
crepi
Crépi
scheidingswand
Scheidingswand
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
Cementsluier
gevelbepleistering
Gevelbepleistering
vochtdiagnose
Huiszwam
buitenbepleistering
Buitenbepleistering
gevelbekleding
Schroten
airco onderhouden
Airco onderhouden