Buitenmuur

Wanneer men een woning of ander gebouw gaat bouwen ontkomt men niet aan het plaatsen van een buitenmuur. Deze muur is de buitenkant van het bouwwerk en zorgt voor stevigheid en de invulling van het gebouw. Verder behoort tot de functies van de buitenmuur het beschermen van de binnenkant tegen vocht, wind, kou, zon en andere weersinvloeden. Buitenmuren hebben in ons klimaat veel te lijden onder de soms zware neerslag en wind. De omgeving binnen in het gebouw, die veel minder robuust is gebouwd dient hiertegen te worden beschermd. Maar ook het isoleren van warmte en geluid is één van de taken van de buitenmuren. Dit verhoogd het comfort in het gebouw terwijl de buitenwereld geen last heeft van bijvoorbeeld leefgeluiden.

Een buitenmuur kan uit verschillende materialen worden opgetrokken. In de meeste gevallen is dit echter steen hoewel leem of hout ook niet helemaal ongebruikelijk zijn voor het bouwen van een dergelijke muur. Welk materiaal er ook wordt gebruikt voor het plaatsen van een buitenmuur, de muur blijft bepalend voor de indruk die men van het gebouw krijgt.

Het goed onderhouden van de buitenmuren is zeer belangrijk, en niet alleen voor wat het aangezicht betreft maar ook voor de bescherming van het binnengedeelte van het gebouw. Is de muur namelijk vochtdoorlatend dat heeft men binnen daar zeker last van in de vorm van schimmel- of vochtplekken. Zowel het aanzicht als de conditie van de buitenmuur kan men eventueel verbeteren door het behandelen van de muur bijvoorbeeld met behulp van pleister.

Lees ook
gevelbekleding
Houten gevelbekleding
gevelbekleding
Schroten
Schimmelvorming vochtprobleem
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
cement
cementsluier
spouwmuurisolatie
Spouwmuur
Huiszwam
gevelreiniging
Gevelreiniging
hout
muren
condensatie vochtprobleem
Condensatie herkennen en behandelen
muren injecteren
Muren injecteren of gevel impregneren?
gevel beplating
Bardage
gevelreiniging
Gevel reinigen