Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Arduin reinigen

arduin reinigen

Arduin is een natuursteen die hoofdzakelijk uit calciet (CaCO3) bestaat. Het is een zogenaamd kalkgesteente. Dat door zijn hardheid en slijtvastheid regelmatig wordt gebruikt voor het vervaardigen van dorpels voor ramen en deuren. Hoewel arduin doorgaans een lange levensduur kent dient men wel te zorgen dat het gesteente op de juiste manier wordt onderhouden.

Om de natuursteen tegen externe factoren te beschermen kan men overgaan tot het impregneren van de steen. Men behandelt het arduin dan met water- en/of olieafstotende middelen waardoor de steen niet zal verkleuren. Bovendien vertraagd men door het aanbrengen van dergelijke middelen de erosie van het arduin. Verder voorkomt men aantasting door luchtvervuiling, ontlasting van vogels of zure regen.

Men dient bij het reinigen van arduin te voorkomen dat de natuursteen in aanraking komt met agressieve reinigingsmiddelen. Deze middelen bevatten vaak zuur of chloor waardoor arduin ernstig kan worden beschadigd. Deze stoffen gaan immers een chemische reactie aan met de kalk die in het gesteente volop aanwezig is.

Wanneer men arduin wil reinigen kan men een oplossing maken van water en een zachte zeep. Hiermee kan het arduin worden ingewreven waarna men eventueel vast vuil kan verwijderen met een hogedrukreiniger. Men dient er dan wel op te letten dat de druk niet te hoog wordt gezet. Dit om het verwijderen van de voegen te voorkomen. Wil men arduin toch reinigen met een chemisch product dan dient dit zorgvuldig te gebeuren. Indien mogelijk kan men eerst een stukje testen met de chemicaliën dat niet direct zichtbaar is.

Lees ook
vouwgordijn
Vouwgordijnen
kijkwoning
Kijkwoning
gevelbekleding
Gevelbekleding
sidings
Sidings
klinkers
Betonklinkers
arduin dorpels
Arduin dorpels
inbouwhaard
Inbouwhaarden
bardage
Bardage
houten constructie
Houtskeletbouw
gevelreiniging
Gevelreiniging
jasberg
Jasberg
steen
Steen