Houtskeletbouw

HSB of voluit houtskeletbouw is een maken van een houten draagconstructie (dat het frame of het skelet wordt genoemd) in een pand. Deze manier van bouwen komt vooral veel voor in gebieden waar veel hout aanwezig is of waar onvoldoende steenachtig bouwmateriaal voor handen is. Het gebruik van de constructiemethode met een houtskeletbouw is daarom, geografisch gezien, over heel de wereld verspreidt en komt in allerlei verschillende streken voor van de tropen tot Scandinavië en van de Alpen tot Canada en de Verenigde Staten van Amerika.

Het is niet altijd noodzakelijk om een heel gebouw met behulp van een constructie van houtskeletbouw op te bouwen zoals in vroeger tijden vaak het geval was. Heden ten dage wordt een houtskeletbouwconstructie in veel gevallen ook gebruikt voor dak- en gevelelementen. Dit soort elementen worden in veel gevallen in een fabriek gemaakt en in elkaar gezet om dan per vrachtauto naar de plaats van bestemming te worden vervoerd. Doordat de elementen relatief gemakkelijk te plaatsen zijn kan een gebouw in een rap tempo wind- en waterdicht worden gemaakt.

Houtskeletbouw maakt als basis bovendien gebruik van een duurzame en geheel recyclebaar materiaal. Dit is zeker als voordeel aan te halen. Echter hout heeft, vooral in ons vochtige klimaat, veel onderhoud nodig waardoor men vaak een buitenhuid van bijvoorbeeld plaatwerk, stucwerk of (bak)steen om de constructie heen bouwt. Tegenwoordig zijn de methoden om de levensduur van hout te verlengen echter zover ontwikkeld dat men steeds gemakkelijker hout kan gebruiken bij het vervaardigen van een gevel.

Lees ook
bouwplannen
Bouw tijdens de zomer!
verwarming voorbeeld
Antiek smeedijzer
inbouwhaard
Inbouwhaarden
ruitenwasser
Ruitenwasser
gevel stenen metselverband
Metselverbanden
verwarming voorbeeld
Gietijzer
betonwerken
Prijs beton
Glasfolie
Wandpanelen
sierbeton
glazen deur
Glazen deuren
gevelreiniging
Gevel reinigen