Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

onderhoudsplan

Een woning heeft regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Op die manier kan men voorkomen dat het huis verandert in een bouwval. Maar onderhoud is niet iets wat men één keer per jaar kan uitvoeren. Vooral wanneer men een eigen woning bezit dient er geregeld op gecontroleerd moeten worden op gebreken en zonodig actie ondernemen. Het opstellen van een onderhoudsplan kan hierbij een hulp zijn.

Een onderhoudsplan is een soort checklist waarin men alle punten kan noteren die nagekeken moeten worden. Het gemakkelijkste is om van boven naar beneden te werk te gaan. Allereerst wordt het dak gecontroleerd op lekkage, losliggende dakbedekking en dergelijke. Uiteraard mag de dakgoot niet worden vergeten. Verder dient men eens per jaar een schoorsteenveger in te schakelen om de schoorsteen deskundig schoon te vegen.

Hierna zijn de kozijn van ramen en deuren, en het overige houtwerk, aan de beurt. Zit er blanke lak op dan dient men elke twee jaar opnieuw te lakken terwijl een geverfd oppervlak wel vijf jaar mee kan gaan. Vertoond de verf blaasjes of gaat de verf eraf wanneer men er overheen veegt dan is de verf aan vervanging toe. Bovendien moet het hout ook nagekeken worden op houtrot.
Bij ramen moet men nagaan of het kitwerk nog een goede aansluiting vormt tussen raam en kozijn. Hang- en sluitwerk dient met regelmaat gesmeerd te worden. Roestige elementen dienen te worden vervangen. Verder dienen ventilatierooster regelmatig te worden gereinigd, voegen te worden gecontroleerd en het hele huis op vocht en scheuren te worden nagekeken.

Lees ook
houten constructie
Huis verbouwen
cement
cementsluier
verbouwen werf
Zelf verbouwen
plan verbouwing uittekenen
Hoe start je met een verbouwing?
betonwerken
Sloopwerken
gevel stenen metselverband
Metselverbanden
kip
Kippenhok bouwen
wolken
Winddicht
veranda voorbeeld
veranda bouwen
tuinhuis
Tuinhuis bouwen
dakwerken
Woning verbouwen
handdoeken badkamer
Badkamer verbouwen