Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Kippenhok bouwen

kippenhok

Wie kippen wil houden wil natuurlijk een onderkomen zijn dieren. De kippen moeten immers een plaats hebben waar ze kunnen slapen, eieren kunnen leggen, eventueel kunnen gaan broeden maar vooral rond kunnen scharrelen. In de meeste gevallen wordt een kippenhok vervaardigd van hout en zogenaamd kippengaas. Dit is gaas van gesoldeerd vlechtwerk van metaaldraden. Naast een binnenverblijf beschikt een kippenhok ook over een zogenaamde ren. Dit is een gedeelte waar geen dak op wordt geplaatst maar soms wel wordt afgedekt met kippengaas. Bij de mensen die kippen houden als hobby staat het kippenverblijf vaak dicht bij huis en meestal in de achtertuin.

Het kippenhok dient met de ingang van de regen- en windzijde af te staan. Dit wil zeggen dat het niet in het binnenhok mag regenen of waaien. De kippen moeten beschut kunnen zitten wanneer het weer het niet toelaat om buiten in de ren rond te scharrelen. Veel kippenrassen zitten graag op een stok die een stukje van de grond af is geplaatst aan de twee overstaande zijden van het kippenhok. Maar vooral wat zwaardere kippenrassen vertoeven ook graag gewoon op de grond. Ze hebben namelijk wat moeite om met hun wat loggere lijf op een stok te gaan en blijven zitten.

Naast een goede plaatsing van het kippenhok is het eveneens van belang dat er zo min mogelijk kieren in het hok aanwezig zijn. Kieren zijn namelijk erg in trek bij ongedierte zoals de kippenluis maar ook andere parasitaire diertjes vestigen zich graag in deze kleine openingen.

Lees ook
metselverbanden
Metselverbanden
houten constructie
Houtskeletbouw
schilderen onderhoud
Onderhoudsplan
tuinhuis bouwen
Tuinhuis bouwen
bouw in de zomer
Bouw tijdens de zomer!
gipsblok
Blokkenspel
veranda voorbeeld
Veranda bouwen
Sloopwerken
keerwand
Keerwanden
modern bouwen
Modern bouwen
Cementsluier
bouwen
Bouwen