Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

expansievat

expansievat

Een expansievat is een drukvat dat is bedoeld voor het beperken van veranderingen in druk. Dergelijke vaten worden gebruikt in een systeem dat met vloeistof is gevuld. Het expansievat is verdeeld in twee compartimenten die gescheiden zijn door middel van een membraam. Het ene compartiment is gevuld met een vloeistof die hetzelfde is als de vloeistof in het systeem terwijl het andere compartiment is gevuld met een gecomprimeerd (dit wil zeggen samengedrukt) gas.

Een expansievat gaat uit van het principe dat het gas, in tegenstelling tot de vloeistof, samen te drukken is. Op het moment dat de druk in het vat oploopt dan zal het membraam in de richting van het samen te drukken gas bewegen. Het gevolg is dat het volume van het systeem toe zal nemen. De druk binnen in het expansievat neemt hierdoor echter juist af.

Expansievaten worden onder andere toegepast in centrale verwarmingsinstallaties. Op het moment dat de druk van een centrale verwarmingsinstallatie erg sterk varieert, dit kan bijvoorbeeld komen door veranderingen van de temperatuur van het water, dan zal het expansievat niet goed meer kunnen functioneren. In een centrale verwarmingsinstallatie wordt daarom vaak een tweede beveiliging aangebracht tegen overdruk namelijk een zogenaamd overdrukventiel.

Soms kan het echter voorkomen dat een expansievat lek raakt. Het gevolg hiervan is dat de druk daalt waardoor de centrale verwarminginstallatie niet meer kan werken. Men dient in een dergelijk geval het expansievat te vervangen om op die manier het probleem te verhelpen en de verwarmingsinstallatie weer op gang te brengen.

Lees ook
gietijzer trap
Gietijzer
antiek smeedijzer
Smeedijzer
materiaal
Materiaal
stortbeton
Stortbeton
verwarming voorbeeld
Gietijzeren radiatoren
golfplaten
Golfplaten
betonnen fundering
schuimbeton
glasblokken
glasblokken
roestvast
Roestvrijstaal
antiek smeedijzer
Antiek smeedijzer
terras
Chinese graniet
polycarbonaat
Polycarbonaat