Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

expansievat

Een expansievat is een drukvat dat is bedoeld voor het beperken van veranderingen in druk. Dergelijke vaten worden gebruikt in een systeem dat met vloeistof is gevuld. Het expansievat is verdeeld in twee compartimenten die gescheiden zijn door middel van een membraam. Het ene compartiment is gevuld met een vloeistof die hetzelfde is als de vloeistof in het systeem terwijl het andere compartiment is gevuld met een gecomprimeerd (dit wil zeggen samengedrukt) gas.

Een expansievat gaat uit van het principe dat het gas, in tegenstelling tot de vloeistof, samen te drukken is. Op het moment dat de druk in het vat oploopt dan zal het membraam in de richting van het samen te drukken gas bewegen. Het gevolg is dat het volume van het systeem toe zal nemen. De druk binnen in het expansievat neemt hierdoor echter juist af.

Expansievaten worden onder andere toegepast in centrale verwarmingsinstallaties. Op het moment dat de druk van een centrale verwarmingsinstallatie erg sterk varieert, dit kan bijvoorbeeld komen door veranderingen van de temperatuur van het water, dan zal het expansievat niet goed meer kunnen functioneren. In een centrale verwarmingsinstallatie wordt daarom vaak een tweede beveiliging aangebracht tegen overdruk namelijk een zogenaamd overdrukventiel.

Soms kan het echter voorkomen dat een expansievat lek raakt. Het gevolg hiervan is dat de druk daalt waardoor de centrale verwarminginstallatie niet meer kan werken. Men dient in een dergelijk geval het expansievat te vervangen om op die manier het probleem te verhelpen en de verwarmingsinstallatie weer op gang te brengen.

Lees ook
no image set
Houtsoorten
no image set
Koudschuim
no image set
Wandpanelen
zandstraalfolie
Plakfolie
no image set
Gipsplaten
no image set
Stortbeton
betonwerken
Architectonisch beton
no image set
Roestvrijstaal
no image set
Sloopwerken
afsluiters
Kogelkraan
verwarming voorbeeld
Antiek smeedijzer
houten constructie
Houtskeletbouw