Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Antiek smeedijzer

antiek smeedijzer

Smeedijzer is een ijzeren voorwerp dat wordt gemaakt door het te smeden. Dit wil zeggen dat het ijzer met behulp van vuur flink verhit tot het moment dat men het kon vervormen. De smid slaat het dan op een aambeeld in een gewenste vorm. Smeedijzer kan overigens ook op allerlei andere manieren worden bewerkt zoals bijvoorbeeld door het te lassen, te wellen, te doorboren of te splijten. In de meeste gevallen is het nodig dat het meerdere keren wordt verhit in de oven. Zo zorgt men ervoor dat het ijzer smeedbaar blijft. Bovendien kan men zo de spanningen, die door de bewerking in het metaal zijn ontstaan, opheffen door er met een smeedhamer op te slaan.

Antiek smeedijzer kan voor verschillende voorwerpen voor zowel binnen als buiten worden gebruikt. Naast bijvoorbeeld tuinmeubelen, poorten, hekken, sloten, hengen en scharnieren zijn er ook tal voorwerpen van smeedijzer te koop die voor gebruik binnenshuis zijn bedoeld zoals bijvoorbeeld smeedijzeren haken, kapstokken, deurkrukken en meubelbeslag.

Vooral in vroeger tijden werden er bovendien veel werktuigen en gereedschappen in een smederij gemaakt zoals ploegen, eggen, bijlen en hamers. Maar men kon eveneens bij een smid terecht voor het vervaardigen van hoefijzers en wapens zoals zwaarden en speren.

Heden ten dagen zijn er ook nog tal van voorwerpen in de handel die van zogenaamd antiek smeedijzer zijn gemaakt zoals deurbeslag, poorten, hekken en tuinmeubelen. Antiek smeedijzer wil namelijk zeggen dat het met de hand vervaardigd is in plaats van fabrieksmatig. Voorwerpen van antiek smeedijzer zijn vaak uniek.

Lees ook
golfplaten
Golfplaten
betonnen fundering
Beton fundering
Sloopwerken
gietijzer trap
Gietijzer
kleefletters
Kleefletters
betonwerken
Architectonisch beton
prijs beton
Prijs beton
gietijzer lassen
Gietijzer lassen
afsluiters
Kogelkraan
betonnen fundering
Beton
sierbeton
Sierbeton
betonnen fundering
schuimbeton